reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

Mea ten Pan kurier powinien wylecieć. Ja miałam akcję z panem z poczty w domu wszyscy a on mi zostawia awizo na paczkę.
Zadzwoniłam na pocztę z awanturą, że nie wszystcy mają samochody i że jestem w 7 mieś ciąży i jeździć po paczkę tranwajem i jeszcze kilos z przystanku nieść nie mam zamiaru. :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: Normalnie w godzinę pan był z powrotem z paczką.:szok: Co tam należało mu się opr.

Dziewczynki rodzę w domu. Właśnie postanowiłam, że tak będzie najlepiej.
U nas w szpitalu mnie nie chcą do CSK Katowice za h... nie pojadę. Znalazłam położną z Mysłowic, która przyjedzie.
Tu się czuję bezpiecznie i mam przeczucie, że to dobry wybór.
Mąż się wściekł, lekarz padnie ale to moje dziecko i mój wybór inie popuszczę.
Za to A. może sobie wybrać imię, ale ja rodzę w domu.

Ja tez jestem pod wrazeniem ,raczej tez bym sie nie zdecydowala na porod w domu ,a tym bardziej ze mam dobra znajoma ktora wlansie jest polozna ktora przyjmuje porody w domu ,babka ma karetke ,lekarzy i miejsce w szpitalu wsio pozalatwiane w razie czego ,ale ...no ja jakos bym nie chciala w domu ! A co zrobisz z dziecmi??????? moje dziekco chyba by umarlo ze strachu jak by slyszal jak wyje z bolu !

reklama
Telefon i jazda :wściekła/y:
Bo to te babcie ich tak wychowują, co z renciny jeszcze "końcówka dla Pana" i po d... by całowały.

Laseczki ja już se 2kę urodziłam A. w sumie prawie odbierał to z 3 luz.
Boję się jak każdy, ale do CSK nie pojadę bo mnie prawie załatwili tam.
Tego się boje bardziej niż rodzenia.
W domu będzie fajnie urodzę, A. weźmie małego dzieciom pokazać a my sobie z położną na łożysko poczekamy. i 1sza noc już w domku z dzidziem przy cycu, aż mi się gemba sama śmieje.

jak czytałam o tych porodach w domu to naprawde to jest piekne ze nie trzeba meczyc sie w szpitalu tylko od razu w domciu sie jest caly czas z najblizszymi zazdroszcze :-)

dziś mi pielęgniarka powiedziała, że nie wyglądam na 8 miesiąc. wyśmiałam ją :laugh2:
No ja sie wkurzylam w aptece w sobote jak kupowalam krem na rozstepy, bo mi kobita powiedziala, ze w I-szym trymestrze nie powinno sie zadnych smarowidel uzywac... no kurcze to 8 miesiac juz:wściekła/y:Jak jej to powiedzialam to sie mocno zdziwila i powiedziala, ze jednak moge :tak:Moj maz twierdzi, ze mam sliczny brzusio (86cm:-)), taki malo-wielorybi :tak:

Co do materacykow to zle napisalam, polecane sa z pianki termoelastycznej ;-)
A tutaj fragment tego artykulu o materacykach dla dzieci:
Jaki materac dla małego dziecka?

W kwestii doboru materacy dla dzieci jest tyle nieporozumień i błędnych przekonań, że może budzić to zdumienie.
Pewne sposoby myślenia o materacach dla dzieci utrzymują się w świadomości matek uparcie - i niesłychanie trudno jest je stamtąd usunąć - pomimo, że informacje o poprawnym doborze materacy dla dzieci są od lat łatwo dostępne.
Przede wszystkim - bardzo często zaleca się kupowanie dzieciom twardych materacy. Uzasadnieniem bywa to, że twarde materace dobrze wpływają na rozwój dziecka.
Tymczasem lekarze już od dłuższego czasu wycofali się z polecania twardych materacy dorosłym. Rzekome materace ortopedyczne (ortopedyczne tylko dlatego, że twarde), przestały być nazywane ortopedycznymi, a zaczęły być określany w sposób bardziej odpowiedni: jako zwyczajnie „niewygodne” i „niezdrowe”.
Twardy materac po prostu uciska. Jeśli uciska, nie pozwala Twojemu ciału przybrać wygodnej, zdrowej pozycji. Oczywiste to i logiczne (ale dlaczego trzeba było lat, aby zburzyć mit twardego, zdrowotnego materaca?).
Dla każdego, kto ma jakiekolwiek pojęcie o materacach jasne jest, że materace ortopedyczne to takie, które pozwalają Twojemu ciału (zwłaszcza w jego przykręgosłupowych rejonach), przybrać naturalną, anatomiczną pozycję podczas leżenia.
Skoro dorośli nie powinni leżeć na twardych materacach, dlaczego uszczęśliwiać nimi dzieci?

Dzieciom oferuje się materace z kokosem, trawą morską, gryką - wskazując na ich naturalność, właściwości zdrowotne…
Wszystkim rodzicom, którzy fundują swoim maluchom takie atrakcje (i są z tego dumni!), mam do przekazania jeden krótki komunikat:
Sami na tym śpijcie!
Kokos jest twardy, łatwo się zniekształca. Mimo to często słychać głosy matek: moje dziecko śpi od wielu miesięcy na kokosie - i nic sie nie zniekształciło.
Droga mamo, jeśli Ty uważasz, że nic się nie zniekształciło, to możesz mieć rację. Ale możesz jej też nie mieć. Dlaczego? Bo to, co dla Ciebie nie jest zniekształceniem (bo tego nie zauważasz), dla Twojego dziecka, które w dzień i w nocy śpi na czymś takim, może być bardzo odczuwalne.
Wiesz, chodzi o te drobne niedogodności, które potrafią naprawdę dopiec. Coś jak jedna, lekko wystająca sprężyna w łóżku. Ale dziecko nie powie Ci o tym. Nie umie jeszcze mówić. Świadomie nie zdaje sobie jeszcze z tego sprawy. Ale jego ciało wie. I Twoją rolą jest wiedzieć to także.
Materac dla dziecka powinien cechować się elastycznością. I tak, jak w przypadku materacy dla dorosłych: elastycznością punktową. Mówiąc bardziej obrazowo: taki materac powinien sprężynować.
Dlaczego? Aby dostosowywać się do zmieniającej się pozycji ciała Twojego dziecka podczas snu. (Nawet, jeśli małe dziecko porusza się nieznacznie).
To stawia pod znakiem zapytania przydatność materacy, których wypełnienie jest sypkie, takie jak łuska gryki. Gdzie jest ich elastyczność? Dlaczego dorośli, którzy sami sobie fundują co najmniej dobry materac kieszonkowy, swoje dzieci kładą na materacach pozbawionych elastyczności? Jaki defekt w myśleniu się za tym kryje?
Najciekawsze jest w tym wszystkim to, że impuls do tworzenia materacy spełniających te dziwne wymagania matek, chcących sprezentować dziecku na przykład kokosowe atrakcje, wychodzi bardzo często wcale nie od “złych producentów”, chcących zarabiać na krzywdzie dzieci, ale od samych… matek dzieci. (To wymagania rynku wymuszają często produkcję materacy, co do których sami producenci nie mają przekonania).
Materace np. z maty kokosowej są relatywnie tanie. Kiedy więc ktoś z ramienia producentów chce przekonać klientów do materacy lateksowych dla dzieci, zostanie oskarżony o nieobiektywność i spotka się z zarzutem że po prostu chce sprzedać droższy produkt. A taki materac, jak np. Mały VIP? Przecież w tej cenie można kupić materac na łóżko dla dorosłych (no można, tylko jaki to będzie materac…).
Może więc tu leży przyczyna? Ludzie chcą wierzyć, że materace z kokosem czy innym “naturalnym” wypełnieniem są zdrowe dla ich dzieci. Słowo “naturalne” działa na wyobraźnię. No i cena… Są tańsze. To pomaga wielu osobom w trwaniu w błogim samozadowoleniu.
Waga dziecka jest niewielka i nacisk dziecka na materac też jest niewielki. Dlatego często lekceważy się problem tego, na czym dziecko ma spać. Ale co z tego, że nacisk jest niewielki? W końcu nie interesuje nas wygoda materaca, tylko wygoda dziecka. A ten niewielki nacisk dla dziecka będzie proporcjonalnie odczuwalny, tak jak wielki nacisk dla osoby dorosłej.
Oznacza to, że materacyk dziecięcy powinien reagować odpowiednio do nacisku dziecka.
Na czym więc powinno spać dziecko?

Jeśli już nie chcesz specjalnie inwestować w posłanie dla dziecka, wybierz stare rozwiązanie, które choć nie najlepsze, może okazać się lepsze od eksperymentów z nieelastycznymi i twardymi “naturalnymi” rozwiązaniami. Kup tani, materac z pianki poliuretanowej, jakich wiele jest w sklepach dla niemowląt. Wiesz, to jeden z tych materacyków w kwiatki, samochodziki czy misie. Sprawdź tylko, czy ten materacyk posiada właściwe certyfikaty, które umożliwiają jego bezpieczne zastosowanie dla dzieci.
Pianka poliuretanowa to nie najlepszy materiał, który także łatwo ulega deformacjom (pianka, się dogniata, powstają z tych ugnieceń wklęśnięcia i taki jakby “gniazda”), jest to materiał mało higieniczny, ale przynajmniej elastyczny Wszyscy na tym spaliśmy jako dzieci, żyjemy, jeśli więc nie zależy Ci na większym komforcie dla maluszka, lub nie możesz sobie na taki komfort pozwolić, wybierz taki zwykły dziecięcy materacyk – i powinno być dobrze.
A co, jeśli możesz sobie pozwolić na inwestycję w komfort swojego dziecka?

Na drugim biegunie komfortu znajdują się także materace piankowe. Ale jest to już inny rodzaj pianki. Ten, stosowany w inkubatorach, gdzie komfort decyduje o życiu dziecka. Chodzi tu o piankę termoelastyczną, pozwalającą na przyjęcie optymalnie fizjologicznej pozycji przez dziecko, dzięki dopasowaniu w oparciu nie tylko nacisk, wywierany przez dziecko na materac, ale także przez działanie ciepła ciała dziecka na reagującą na to ciepło piankę.
Świetnym materiałem dla dzieci jest także lateks. Materace lateksowe (z wysokojakościowego! lateksu), zapewnią Twojemu dziecku bardzo dobre warunki. Lateks jest naturalnie antybakteryjny, dobrze oddycha i wentyluje się. Nie zatrzymuje wilgoci, i świetnie sprawdza się w łóżeczkach dla dzieci.
Jeśli już musisz mieć kokos, to zadbaj chociaż o warstwę sprężynującą pod spodem.

Ja tez jestem pod wrazeniem ,raczej tez bym sie nie zdecydowala na porod w domu ,a tym bardziej ze mam dobra znajoma ktora wlansie jest polozna ktora przyjmuje porody w domu ,babka ma karetke ,lekarzy i miejsce w szpitalu wsio pozalatwiane w razie czego ,ale ...no ja jakos bym nie chciala w domu ! A co zrobisz z dziecmi??????? moje dziekco chyba by umarlo ze strachu jak by slyszal jak wyje z bolu !

Joaśka dzieci pujdą do mamy na dół a ja się będę musiała zmobilizować, żeby nie wyć :tak:

Dobra nadrobilam was !

Wiec teraz moge napisac ze mam wiesci od naszj Mamuski Jutki
Wyslala mi wiadomosc wieczorem wczoraj ,dzisiaj odczytalam :)

A wiec kochane Jutka nasza wynajmuje hotel blisko przy szpitalu dziewczynek ,zadna rewelacja ale dla niej sie liczy to ze moze odwiedzac coreczki.
Pisala ze napewno beda tam do poniedzialku bo niewie na ile jej kasy starczy aby placic za hotel.Ale liczy sie to ze wciaz tam jest.
Male maja sie dobrze troszke przybraly na wadze choc jak to z wczesniaczkami bywa maja swoje problemy ,czasami zapominaja ze trzeba oddychac aby zyc,i musza im pomagac.Anastazja ma rowniez duza anemie i w nocy mieli jej przetaczac krew - Juta bardzo sie boi o dziewczynki.Mam nadzieje ze wszystko poszlo gladko

a to dla Was :"Pozdrow ode mnie wszystkie grudniowki i powiedz im, ze mocno trzymam kciuki zeby ich malenstwa byly zdrowe i o czasie, oczywiscie za Ciebie tez trzymam mocno kciuki i sciskam jeszcze mocniej! Poki co jestem z dziewczynkami caly czas i nawet nie mam czasu wejsc na forum, ale jestem z Wami myslami.

Buziaki"

Jak tylko bede wiecej wiedziec odrazu dam wam znac !

Mea ten Pan kurier powinien wylecieć. Ja miałam akcję z panem z poczty w domu wszyscy a on mi zostawia awizo na paczkę.
Zadzwoniłam na pocztę z awanturą, że nie wszystcy mają samochody i że jestem w 7 mieś ciąży i jeździć po paczkę tranwajem i jeszcze kilos z przystanku nieść nie mam zamiaru. :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: Normalnie w godzinę pan był z powrotem z paczką.:szok: Co tam należało mu się opr.

Dziewczynki rodzę w domu. Właśnie postanowiłam, że tak będzie najlepiej.
U nas w szpitalu mnie nie chcą do CSK Katowice za h... nie pojadę. Znalazłam położną z Mysłowic, która przyjedzie.
Tu się czuję bezpiecznie i mam przeczucie, że to dobry wybór.
Mąż się wściekł, lekarz padnie ale to moje dziecko i mój wybór inie popuszczę.
Za to A. może sobie wybrać imię, ale ja rodzę w domu.

Ja tez podziwiam:tak:mialabym obawy ze cos zlego moze sie dzic z dzieckiem i nie zdaza na czas z dzieckiem do szpitala dojechac:-(jednak to jest ryzyko i ja wole bycna miejscu bo to nie chodzi juz o mnie ale o dzidzie:tak:

Dobra nadrobilam was !

Wiec teraz moge napisac ze mam wiesci od naszj Mamuski Jutki
Wyslala mi wiadomosc wieczorem wczoraj ,dzisiaj odczytalam :)

A wiec kochane Jutka nasza wynajmuje hotel blisko przy szpitalu dziewczynek ,zadna rewelacja ale dla niej sie liczy to ze moze odwiedzac coreczki.
Pisala ze napewno beda tam do poniedzialku bo niewie na ile jej kasy starczy aby placic za hotel.Ale liczy sie to ze wciaz tam jest.
Male maja sie dobrze troszke przybraly na wadze choc jak to z wczesniaczkami bywa maja swoje problemy ,czasami zapominaja ze trzeba oddychac aby zyc,i musza im pomagac.Anastazja ma rowniez duza anemie i w nocy mieli jej przetaczac krew - Juta bardzo sie boi o dziewczynki.Mam nadzieje ze wszystko poszlo gladko

a to dla Was :"Pozdrow ode mnie wszystkie grudniowki i powiedz im, ze mocno trzymam kciuki zeby ich malenstwa byly zdrowe i o czasie, oczywiscie za Ciebie tez trzymam mocno kciuki i sciskam jeszcze mocniej! Poki co jestem z dziewczynkami caly czas i nawet nie mam czasu wejsc na forum, ale jestem z Wami myslami.

Buziaki"

Jak tylko bede wiecej wiedziec odrazu dam wam znac !

nasza kochana Jutka, aż się rozryczałam...

Joaśka dzieci pujdą do mamy na dół a ja się będę musiała zmobilizować, żeby nie wyć :tak:

nie nie nie w moim wydaniu porod w domu nie wchodzi w gre !!! 200:1 ze zabilabym tesciowa !! a ona by za mna ze sciereczka latala co bym niczego nie ubrudzila !! no i ona jest bezwzglednie najmadrzejsza na swiecie wiec pewnie by sama chciala porod odbierac zamiast poloznej !! nawet boje sie myslec o takim rozwiazaniku !! i to o dziwo nie ze wzgledu na bezpieczenstwo strach czy cokolwioek ale wlasnie z uwagi na TESCIOWA !!!

brrrrrrrrrrrrrrr

reklama
Do góry