reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2009

a powiedz mi jakie sa takie realne - zewnetrzne objawy cukrzycy ciazowej ?? jestes senna ?? masz zaburzenia widzenia ?? /tak jest przy zwyczajnej cukrzycy/ bo jedyny znany mi objaw jest wysoka waga urodzeniowa dziecka ...
To, że ma się cukrzycę ciążową nie oznacza, że duże dzieci się rodzą. Kuzynka miała cukrzycę ciążową, ma trójkę dzieci, żadne nawet 3kg przy urodzeniu nie miało. Z wagą to bardziej genetycznie chyba..

glowne objawy cukrzycy to wzmozone pragnienie i wielomocz. A zaburzenia widzenia to chyba cos Ci sie pomylilo.

a z ta masa urodzeniowa to prawda i to nie jest genetyczne tylko cukrzyca u matki (nieleczona) powoduje makrosomie plodu, czyli wlasnie duza mase urodzeniowa, ale to jest patologia

słyszałyście o lasce która podchodziła 13 razy do egzaminu na prawko i po 13 razie (zawsze nie mogła wyjść z placu) złożyła zawiadomienie do prokuratury że w wordzie mają ruchome tyczki i linie bo ona dobrze robi łuk tylko oni jej pachołki przesuwają:-D
skierowali ją na badania psychologiczne:tak:
i strach sie bać spotkać taką agentkę na drodze:-D
no ja znam taka ktora byla teraz 10 raz i nie zdala. W ogole uwazam ze jak ktos juz tak ok 10 razu nie zdal to powinien miec zakaz haha bo to cos nie halo znaczy ze bedzie starzac zagrozenie ;)

Po co patrzalas na pipke po porodzie:-Dty swojej chyba nie bedziesz ogladac;-)
haa no jak bylam na praktykach przy porodzie to gdzie sie mialam patrzec :p

o rany ! mialam 'przyjemnosc' dostac jedna tabletke fenoterolu jak mialam kolke a lekarze nie wiedzieli jeszcze ,ze to kolka tylko mysleli ,ze to skorcze sie zaczely ...ale masakra !:szok: trzeslam sie jak galareta przez caly dzien a serce mi malo co nie wyskoczylo...:szok:
da sie po tym jakoś funkcjonowac na codzien ?
da sieee :) ja po jakis 4 dniach przywyklam, teraz to zpoamnialam w ogole ze cos takiego mi sie dzialo , a biore co 8h

tak to zrozumialam i troche wydedukowalam /czy dobrze to nie wiem/ bo jak mowilismy o puchnieciu to gin mi rzucil "a wody ile wypijasz w ciagu dnia bo musisz przynajmniej 2-3 litry pic !!" stad moje skojarzenia picia z zatrzymywaniem wody .. .czy slusznie ?? nie wiem
no bo ja wlasnie tez nie wiem a mnie to ciekawi, bo ja strasznie duzo pije i mi sie zaczely te obrzeki, ale jakies malo logiczne mi sie to wydaje no bo im wiecej sie pije tym wiecej wody sie moze zatrzymac teoretycznie, chyba ze to ma zwiazek z pracą nerek, moze gdzies poszukam w jakiejs ksiazce jak nie zapomne to dam znać :)

reklama
Tez czytalam wlasnie zeby duzo wody pic to wtedy sie ona w organizmie nie zatrzymuje ja staram sie pic do 1,5 - 2 litry ale teraz jak zimno sie zrobilo to ciezko z tym bo sie tak pic nie chce a trzeba:)
Doczytalam was obejrzalam wojewodzkiego i ide spac do juterka:)

moja mama zanim zdiagnozowali u niej cukrzyce /chyba II typu czy jakos tak/ to miala wlasnie straszne problemy ze wzrokiem i okulistka zlecila jej badania pod kontem cukrzycy !! wiec cos w tym jest ...

moja mama zanim zdiagnozowali u niej cukrzyce /chyba II typu czy jakos tak/ to miala wlasnie straszne problemy ze wzrokiem i okulistka zlecila jej badania pod kontem cukrzycy !! wiec cos w tym jest ...

ale cukrzyca ciazowa a cukrzyca II typu to cos innego ...troche to inaczej przebiega
a mamusi to sie robiła retinopatia cukrzycowa

Ja po tej kolce norkowej musze pic 4-5litrow wody :szok: i pije dzielnie,choc zawsze mialam z tym problem, bo poprostu nie lubiłam wody niegazowanej :tak: ...ale po takim bólu jaki mnie dopadł i tyle co ja starchu sie najadlam to szybko wode polubiłam pić:-)

tak tak sa zmiany w oczach (retinopatie) w nerkach (nefropatie) w serduchu, ogolnie w naczyniach, ale to nie sa pierwsze objawy, tylko powikłania cukrzycy która trwa juz jakis czas

23martaa ty piekna zajec rano nie masz;-)
czy tez po nocach spac nie mozesz:eek:
haa mam jutro caly dzien wykładów, to ide na 9.55 bo pierwszy (medycyne nuklearna) se odpuszcze, a dzisiaj jak wrocilam z zajec to sie przekimalam ze 3 godzinki, a teraz moj B juz spi a ja nie mam co robic ;) chyba tez sie walne do wyrka, bede grzala mojego porazonego nerwa. Dzisiaj na zaliczenie z radiologii musialam zrobic prezentacje i wyglosic i wygladalam jak debil z tą wiszacą krzywa warą... bleee

Ja po tej kolce norkowej musze pic 4-5litrow wody :szok: i pije dzielnie,choc zawsze mialam z tym problem, bo poprostu nie lubiłam wody niegazowanej :tak: ...ale po takim bólu jaki mnie dopadł i tyle co ja starchu sie najadlam to szybko wode polubiłam pić:-)
ja to bym mogla pic pic i pic, wlasciwie ja nie pije tylko żłopie hahaha, ciagle mi sie chce pic nie wiem czy to normalne, a potem sie opije tych hektolitrow i nie moge sie polozyc bo mnie zgaga pali :D

tak tak sa zmiany w oczach (retinopatie) w nerkach (nefropatie) w serduchu, ogolnie w naczyniach, ale to nie sa pierwsze objawy, tylko powikłania cukrzycy która trwa juz jakis czas

haa mam jutro caly dzien wykładów, to ide na 9.55 bo pierwszy (medycyne nuklearna) se odpuszcze, a dzisiaj jak wrocilam z zajec to sie przekimalam ze 3 godzinki, a teraz moj B juz spi a ja nie mam co robic ;) chyba tez sie walne do wyrka, bede grzala mojego porazonego nerwa. Dzisiaj na zaliczenie z radiologii musialam zrobic prezentacje i wyglosic i wygladalam jak debil z tą wiszacą krzywa warą... bleee

hahaha musialo to komicznie wygladac:-D:-D
trzymaj sie cieplo i nadal podziwiam ze dajesz rade buzka

reklama
ja to bym mogla pic pic i pic, wlasciwie ja nie pije tylko żłopie hahaha, ciagle mi sie chce pic nie wiem czy to normalne, a potem sie opije tych hektolitrow i nie moge sie polozyc bo mnie zgaga pali :D

ja to teraz tak sie nauczylam pic ta wode,ze tez złopie jak oszalała :-D...zgaga tez mnie czesto dopada...ostatnio wstawalam w srodku nocy i szukalam w necie co moze na to pomóc i ze wszystkich rzeczy które mogły miałam tylko gumy mietowe, ktore niby miały pomóc:happy:...no i zołam te gumy jedna po drugiej i faktycznie przeszło...tylko nie wiem czy samo czy to one maja takie dobre działanie, bo ze zmeczenia tym zuciem usnełam :-D

Do góry