reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

nie zrozumcie mnie źle - ja się nie boję samego nacięcia, bo wiem, że nie jest bolesne, tylko późniejszych powikłań.

reklama
dziewczyny (te, które rodziły naturalnie), powiedzcie mi, czy miałyście nacinane krocze? czy takie nacięcie jest koniecznie? nie lepiej pęknąć? czy mogę zabronić takiego nacięcia?
coraz bardziej mnie przeraża wizja zbliżającego się porodu :szok:

Ja tez mialam nacinane krocze i nikt mnie o zdanie nie pytal,w takiej chwili byloby mi to obojetne:tak:nie ma sie czego bac bo nacinanie nie boli,boli jak juz kolezanka pisala zszywanie chcoc jest robione pod znieczuleniem miejscowym.
Z opowiesci mojej mamy wiem ze ona nie byla nacinana jak mnie rodzila,popekala sama i powiem ci ze w dwie strony az do samego odbytu:tak:wiec ja wole miec naciecie ktore jest praktycznie nie widoczne.Nie ma co liczyc ze sie bez pekniecia lub naciecia obedzie:tak:zgarza sie to baaardzo rzadko_Owszem slyszalam ze cwiczenia kegla (czy jak to sie pisze) sa pomocne ale czy tak do konca,jest napewno bardziej pomocne przy parciu bo miesnie lepiej pracuja.

Po pierwsze: nie chcesz być nacinana to zaznacz to połoznej która bedzie odbierać Twój poród ( masz prawo się na nacinke nie zgodzić) ,wtedy zadaniem połoznej jest masaż i poszerzanie ujścia szyjki macicy palcami

Trzeba też pamietac, że położne też się nie lubią przepracowywać i wola nacinać niż siedzieć i masować Ci krocze, :p ale jak znaznaczysz, ze nie wyrażasz zgody to się będzie musiała Pani na zmianie pomęczyć :)

no tak, tylko że równie dobrze po nacięciu mogę jeszcze bardziej pęknąć, a bez nacięcia to może być zaledwie otarcie.

ale masz rację, wszystko wyjdzie w praniu, możliwe że jeszcze będę błagać o to, żeby mnie nacięli :laugh2:

Jesli nie bedzie naciecie konieczne to napewno tego nie zrobia,polozna kontroluje ujscie wiec jesli nie bedzie potrzeby to skalpel nie pojdzie w ruch.

Trzeba też pamietac, że położne też się nie lubią przepracowywać i wola nacinać niż siedzieć i masować Ci krocze, :p ale jak znaznaczysz, ze nie wyrażasz zgody to się będzie musiała Pani na zmianie pomęczyć :)

od tego jest, żeby się pomęczyła :laugh2: tylko ja mam się męczyć? :laugh2:
sama spróbuję się nieco przygotować pod tym względem.

"Masaż warto robić regularnie już od połowy ciąży - używaj do niego oliwy z oliwek, oleju z kiełków pszenicy lub z migdałów. Do olejku można dodać kilka kropli witaminy E w płynie. Najwygodniej jest masować perineum (czyli przestrzeń pomiędzy wejściem do pochwy a odbytem) w pozycji stojącej z jedną nogą opartą o krzesło. Masuj perineum, rozciągając je palcem wskazującym i kciukiem (kciuk powinien znajdować się wewnątrz od strony pochwy, a palec wskazujący na zewnątrz). Rób to przynajmniej w ostatnich sześciu tygodniach ciąży przez 5 minut dziennie."

reklama
Ja nie mialam i powiem ci ze u nas jest z tym ciezko:tak:slyszalam jednak ze znieczulenie moga dac dopiero podczas parcia,nie wiem czy to jest prawda ale moim zdaniem to juz akurat wtedy nie jest konieczne.

W jakim okresie porodu lekarz zakłada znieczulenie zewnątrzoponowe?
Znieczulenie zewnątrzoponowe stosuje się wtedy, gdy rozwarcie wynosi: 4 cm.

Znieczulenie można również zastosować nieco wcześniej, czy później, a więc w każdym okresie trwania porodu. To wszystko zależy jedynie od decyzji i doświadczenia anestezjologa, który zakłada Ci ten środek.

Źródło: http://zapytajpolozna.pl/porod/znieczulenia/znieczulenie_zewnatrzoponowe.php

Do góry