dla dzieci nie chcących jeść mleka w żadnej postaci:
Biurowa kartoflanka
Pół szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
Pół szklanki białej części pora pokrojonej w talarki
1 ½ szklanki zimnej wody
Czubata łyżka mleka modyfikowanego
Odlej ½ szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, by pokryła całe dno cienką warstwą. Następnie wrzuć jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Przełóż do garnka, dolej resztę wody. Zagotuj. Gdyby jarzyny nie były jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej do zupy i wymieszaj.
Krem z warzyw
1 średniej wielkości ziemniak
3 marchewki
1 łyżeczka oliwy
30 ml mleka modyfikowanego
Ziemniaka umyj, obierz, marchewki oskrob. Warzywa pokrój w kostkę, włóż do wrzącej wody, gotuj 20 minut. Zmiksuj. Wlej mleko modyfikowane i łyżeczkę oliwy. Danie podawaj dziecku lekko podgrzane.
Delikatne puree
1 ziemniak
30-50 ml mleka modyfikowanego
1 łyżeczka świeżego masła
1 łyżeczka kleiku ryżowego
Ziemniaka wyszoruj, obierz, opłucz i pokrój. Włóż do wrzątku i ugotuj. Odcedź. Zmiksuj z mlekiem, kleikiem i masłem. Zagotuj. Podawaj po ostudzeniu, np. z sokiem z marchwi.
Mus z kaszki i owoców
¼ szklanki kaszy kukurydzianej
250 ml mleka modyfikowanego
1 łyżka cukru
50 ml soczku owocowego
Kaszę wymieszaj z częścią zimnego mleka, pozostałe zaś mleko zagotuj. Na gotujące się wlej kaszę (stale mieszając). Dodaj cukier, gotuj kilka minut. Uważając, by nie przywarła. Gorącą kaszę przelej do miseczki dodaj soczek owocowy. Całość ubij na puszystą masę i zmiksuj. Następnie przełóż do salaterki ostudź. Starszym niemowlętom (powyżej 11 miesiąca) możesz podawać kaszkę z dodatkiem kilku łyżeczek serka homogenizowanego lub jogurtu.
Pulpeciki
150 g mięsa z indyka
5 łyżek mleka modyfikowanego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Koperek do smaku
2 łyżki Misiowego Ogródka puree ryżowe z ziemniakami i szpinakiem
Mięso ugotuj i zmiel. Połącz z puree ryżowym. Przygotuj mleko wg proporcji podanych na opakowaniu i dodaj do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Składniki wymieszaj, uformuj pulpeciki i gotuj 3-5 minut we wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek lub na parze.
Zupka na bulionie warzywnym
½ szklanki brokuł
Niewielki kawałek pora
1 ziemniak
2 szklanki wywaru z warzyw
1 łyżka masła
60 ml mleka modyfikowanego
2 łyżeczki kaszki ryżowej
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, włóż do garnka razem z brokułami i porem. Dodaj masło, zalej wywarem. Ugoruj, przetrzyj przez sitko, dodaj mleka modyfikowanego oraz kaszę ryżową. Starannie wymieszaj.
Jarzynka z dyni
25 dag dyni
1 łyżeczka masła
30 ml mleka modyfikowanego
Dynię umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wrzuć do garnuszka z wrzątkiem. Gdy się dobrze rozgotuje, dodaj masło i mleko.
Budyń karmelowy
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
Czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Mleko modyfikowane
¾ szklanki wody wlej do garnuszka i zagotuj. Postaw suchą patelnię na średnim ogniu. Gry patelnia się rozgrzeje, wsyp cukier. Stopniowo będzie się topił i ciemniał. Kiedy zbrązowieje, wlej do niego wrzątek. Zmniejsz gaz do minimum. W ¼ szklanki wody rozrób mąkę i wlej do płynu na patelni. Gdy zgęstnieje, przelej do miseczki. Kiedy budyń ostygnie do temperatury, w której możesz rozrabiać mleko, dodaj odpowiednią ilość proszku i całość starannie wymieszaj.