reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

lilac - OGROMNE dzięki za przepisy. Będę zobowiązana. THANKS.
a mam skromne pytanko. nie mam w tej chwili wiśni - lecz czereśnie. Czy też bym mogła z czereśni taki kisiel "upitrasić"?
szczerze mówiąc nigdy nie gotowałam czereśni i nie wiem jak smakują. chyba trudno je wypestkować.
Ale możesz spróbować i napisz jak wyszło może się przekonam.:-)
 
reklama
Dziewczyny - super sałatka do grilka:

Pomidory pod pierzynką

5 pomidorów
5 ząbków czosnku
szczypior ( najlepszy jest gruby)
ok 20dkg żółtego sera
pół szklanki majonezu
pół szklanki smietany
sól pieprz

Pomidory parzymy i ściagmy skórkę. Kroimy w plastry i układamy w misce kika warstw, każdą warstwę solimy i pieprzymy. majonez mieszamy ze śmietaną i wyciskamy czosnek. takim sosem polewamy pomidory, potem posypujemy pokrojonem szczypiorkiem i na końcu sterty ser. Pycha....

I ja do grilka robię zawsze sos tzatzyki.

Ścieram jeden duzy ogórek zielony na dużych oczkach do tego daję kilo białego sera ( kupuję w wiaderkach juz przekręcony) i do tego cała torebka przyprawy tzatzyki z firmy Prymat.
 
Powidełka świwkowe

A więc ja najpierw myję i przebieram owoce biorę tylko twarde, kroje na pól i wyciągam pestki i kroję na mniejsze kawałeczki bo szybciej się robi. No i później smażę śliwki w garnku kilka razy w ciągu dnia aż nabiorą rzadkiej jednolitej konsystencji i na koniec daję cukier przy smażeniu ale to tak na oko musisz spróbować bo każdy lubi inaczej.
A i ciągle trzeba mieszać bo inaczej się przypalą do dna.
 
dla dzieci nie chcących jeść mleka w żadnej postaci:

Biurowa kartoflanka


Pół szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę


Pół szklanki białej części pora pokrojonej w talarki


1 ½ szklanki zimnej wody


Czubata łyżka mleka modyfikowanego​

Odlej ½ szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, by pokryła całe dno cienką warstwą. Następnie wrzuć jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Przełóż do garnka, dolej resztę wody. Zagotuj. Gdyby jarzyny nie były jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej do zupy i wymieszaj.

Krem z warzyw


1 średniej wielkości ziemniak


3 marchewki


1 łyżeczka oliwy


30 ml mleka modyfikowanego​

Ziemniaka umyj, obierz, marchewki oskrob. Warzywa pokrój w kostkę, włóż do wrzącej wody, gotuj 20 minut. Zmiksuj. Wlej mleko modyfikowane i łyżeczkę oliwy. Danie podawaj dziecku lekko podgrzane.

Delikatne puree


1 ziemniak


30-50 ml mleka modyfikowanego


1 łyżeczka świeżego masła


1 łyżeczka kleiku ryżowego​

Ziemniaka wyszoruj, obierz, opłucz i pokrój. Włóż do wrzątku i ugotuj. Odcedź. Zmiksuj z mlekiem, kleikiem i masłem. Zagotuj. Podawaj po ostudzeniu, np. z sokiem z marchwi.

Mus z kaszki i owoców


¼ szklanki kaszy kukurydzianej


250 ml mleka modyfikowanego


1 łyżka cukru


50 ml soczku owocowego

Kaszę wymieszaj z częścią zimnego mleka, pozostałe zaś mleko zagotuj. Na gotujące się wlej kaszę (stale mieszając). Dodaj cukier, gotuj kilka minut. Uważając, by nie przywarła. Gorącą kaszę przelej do miseczki dodaj soczek owocowy. Całość ubij na puszystą masę i zmiksuj. Następnie przełóż do salaterki ostudź. Starszym niemowlętom (powyżej 11 miesiąca) możesz podawać kaszkę z dodatkiem kilku łyżeczek serka homogenizowanego lub jogurtu.

Pulpeciki


150 g mięsa z indyka


5 łyżek mleka modyfikowanego


1 łyżeczka oliwy z oliwek


Koperek do smaku


2 łyżki Misiowego Ogródka puree ryżowe z ziemniakami i szpinakiem

Mięso ugotuj i zmiel. Połącz z puree ryżowym. Przygotuj mleko wg proporcji podanych na opakowaniu i dodaj do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Składniki wymieszaj, uformuj pulpeciki i gotuj 3-5 minut we wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek lub na parze.

Zupka na bulionie warzywnym


½ szklanki brokuł


Niewielki kawałek pora


1 ziemniak


2 szklanki wywaru z warzyw


1 łyżka masła


60 ml mleka modyfikowanego


2 łyżeczki kaszki ryżowej

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, włóż do garnka razem z brokułami i porem. Dodaj masło, zalej wywarem. Ugoruj, przetrzyj przez sitko, dodaj mleka modyfikowanego oraz kaszę ryżową. Starannie wymieszaj.

Jarzynka z dyni


25 dag dyni


1 łyżeczka masła


30 ml mleka modyfikowanego​

Dynię umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wrzuć do garnuszka z wrzątkiem. Gdy się dobrze rozgotuje, dodaj masło i mleko.

Budyń karmelowy


1 szklanka wody


1 łyżka cukru


Czubata łyżka mąki ziemniaczanej


Mleko modyfikowane​

¾ szklanki wody wlej do garnuszka i zagotuj. Postaw suchą patelnię na średnim ogniu. Gry patelnia się rozgrzeje, wsyp cukier. Stopniowo będzie się topił i ciemniał. Kiedy zbrązowieje, wlej do niego wrzątek. Zmniejsz gaz do minimum. W ¼ szklanki wody rozrób mąkę i wlej do płynu na patelni. Gdy zgęstnieje, przelej do miseczki. Kiedy budyń ostygnie do temperatury, w której możesz rozrabiać mleko, dodaj odpowiednią ilość proszku i całość starannie wymieszaj.
 
Lane kluseczki na mleku - można na śniadanie

240 ml mleka modyfikowanego
½ żółtka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
W małej filiżance przygotuj półpłynne ciasto z żółtka, mąki kukurydzianej i odrobiny wody. Przygotuj mleko modyfikowane wg przepisu na opakowaniu i zagotuj. Na wrzące wlewaj cienkim strumieniem ciasto. Przez chwilę pogotuj. Zamieszaj.
 
Kartoflanka

Pół szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
pół szklanki białej części pora pokrojonej w talarki
półtorej szklanki zimnej wody
czubata łyżka mleka modyfikowanego
łyżeczka posiekanego koperku
Odlej pół szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, żeby pokryła całe dno cienką warstwą. Wrzuć jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 min. Przełóż do garnka, dolej resztę wody. Zagotuj, gdyby jarzyny nie były jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej do zupy, wymieszaj. Podawaj posypaną koperkiem.
 
Na deser:

Budyń wiśniowy

100 ml mleka modyfikowanego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 żółtko jajek
20 ml soku wiśniowego
Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Połowę zagotuj, a w pozostałej części rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i żółtko. Wlewaj szybko na wrzące mleko i intensywnie mieszając, zagotuj. Podawaj budyń po przestygnięciu, wymieszany z sokiem wiśniowym.
 
Kisiel z soczku dla DARINY

Biore jedną buteleczkę soczku klarownego (ja używam z Hippa np słodkie jabłka bo jest najsłodszy)
odlewam troszkę do filiżanki a resztę zagotowuję. W tym soczku z filiżanki rozrabiam jedną czubata łyżkę mąki ziemniaczanej i dolewam to powoli do gotującego się soczku:) Gotowe:)
 
reklama
Do góry