reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

a to raczej jako dodatek do dania głównego

Zapiekanka z kalafiorem (i brokułami)

Składniki na 4 porcje (wg przepisu z gazety):
§ 800 g kalafiora
§ 500 g pomidorów
§ 2 ząbki czosnku
§ ½ pęczka bazylii
§ Pieprz, sól,
§ 3 łyżki masła

  • Kalafiora podzielić na rożyczki, dokładnie oczyścić. Włożyć do wrzącej osolonej wody i blanszować ok. 6min. Osączyć na sitku, przelać zimną wodą, odcedzić
  • Piekarnik rozgrzać do 200st. (z termoobiegiem do 180st)
  • Pomidory sparzyć i obrać, przekroić na ćwiartki, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Bazylię umyć i posiekać.
  • Przygotowane składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i rozłożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na wierzch rozłożyć płatki masła. Zapiekać 15-20 min. Potrawę udekorować bazylią.

UWAGI:
o Dla urozmaicenia ja dodaję do kalafiora brokuły – w sumie pół kalafiora i pół brokuła – podzielona na różyczki. Do osolonego wrzątku wrzucam najpierw kalafiora, a po 5 min – dodaję brokuły i jeszcze gotuję razem 5 min. Potem osączam na sitku i wykładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Rożyczki układam naprzemiennie – trochę kalafiora, trochę brokułów – żeby ładnie wyglądało J
o Pomidory faktycznie warto oczyścić z „gniazd nasiennych”, bo jeśli się tego nie zrobi to całe danie potem „pływa” w sosie. Chyba, że ktoś lubi takie pływające zapiekanki J
o Oczywiście do pomidorów (4 duże pomidory) dodałam 3 duże ząbki czosnku, doprawiłam porządnie solą, pieprzem i dodatkowo przyprawą: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Myślę, że równie dobrze można pomidory doprawić ziołami prowansalskimi lub mieszankami przypraw do kuchni włoskiej (szczególnie, jeśli nie ma pod ręką świeżej bazylii)
o Tak przygotowane pomidory wykładam łyżką na kalafiory i brokuły (można też dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory ze słoika) – jeśli coś zostanie to rozkładam „po bokach” naczynia żaroodpornego.
o Wierzch posypuję startym parmezanem (lub serem parmezanopodobnym)

SMACZNEGO!
 
reklama
Dziewczyny, salatka ziemniaczana, to taka zwykla "imieninowa", co zazwyczaj jest na stole! Ale juz pisze,proporcje generalnie na wieksza miseczke:
6 wiekszych ziemniakow, 4 srednie marchewki, 4-5 jajek, 2 jablka, 1 wieksza cebule, sloik ogorkow , ja daje male korniszonki.
Ziemniaki i marchewke ugotowac w skorkach, jaja na twardo, marchewke i ziemniaki do miekkosci.
I wszystko kroje na mala kosteczke,uwaga!!! ziemniaki musza byc naprawde zimne, bo wam sie zrobi papka:baffled:
Jak juz pokroje, daje majonez, troche keczupu i musztardy do smaku, tak zeby sie wszystko razem "trzymalo"ale nie plywalo:dry:Sol, pieprz do smaku i salatka gotowa! Smacznego;-)
 
Zapiekanka ziemniaczana

1,5 kg ziemniakow
1 kg pieczarek
2 duze cebule
2 srednie pory
ok40-50 plasterkow chudej wedliny
kubek słodkiej smietany
kostka sera zółtego
sol, pieprz

Ziemniaki ugotowac obrane ale w całosci(najlepiej sredniej wielkosci)dobrze ostudzic. Pieczarki, cebule i por pokroic w talarki-razem usmazyc(posolic i popieprzyc do smaku).Ser zetrzec na tarce, a wedline pokroic w pasy. Gdy juz mamy tak wszystko przygotowane blache wysmarowac maslem i ciasno ukladac pokrojone w talarki nie za cienkie ziemniaki,na nie kolejno wedline, pieczarki polac smietana i posypac zółtym serem, na to nastepna warstwa znowu ziemniaki, wedline, pieczarki, smietana,ser. Mozna zrobic tylko z jednej warstwy ale z dwoch jest lepsza i trzeba pamietac zeby ziemniaki byly dobrze wystudzone i niezbyt cienko pokrojone a pieczarki mialy jak najmniej soku czy tluszczu, wtedy po zapieczeniu bedzie sie lepiej kroic i wyciagac. Zapiekac ok 20min az ser sie zarumieni. Smacznego!:-)
 
Wiem, że nie wszyscy lubią kaszę. Ja ją uwielbiam, a ponieważ jest bardzo zdrowa (najzdrowsza gryczana) i wskazana dla nas szczególnie w tym okresie, podaję taki oto przepisik:

Kasza gryczana zapiekana z białym serem

SKŁADNIKI:

- 25 dag kaszy gryczanej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka margaryny
- 30 dag białego sera tłustego lub półtłustego
- 10 dag śmietany 12-proc.
- 2 średnie cebule (biała i czerwona)
- 2 pory
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 30 dag pieczarek

PRZYGOTOWANIE: Na 1/2 litra wrzącej osolonej wody wrzucamy masło i kaszę. Mieszamy do momentu ponownego zawrzenia wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Na patelni szklimy pokrojoną w plasterki cebulę i białe części porów. Oddzielnie smażymy pieczarki. Ugotowaną kaszę mieszamy z rozdrobnionym serem, cebulą, porami, pieczarkami i pieprzem (pieprzu powinno być dużo, chyba że ktoś nie lubi). Przekładamy do natłuszczonej formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (250 st.C). Po 20-30 minutach polewamy rozbełtaną śmietaną i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Biały ser, rozpuszczając się w kaszy, nadaje jej bardzo delikatny, leciutko kwaskowaty smak, który świetnie komponuje się z jarzynami.
 
reklama
Do góry