a to raczej jako dodatek do dania głównego
Składniki na 4 porcje (wg przepisu z gazety):
§ 800 g kalafiora
§ 500 g pomidorów
§ 2 ząbki czosnku
§ ½ pęczka bazylii
§ Pieprz, sól,
§ 3 łyżki masła
UWAGI:
o Dla urozmaicenia ja dodaję do kalafiora brokuły – w sumie pół kalafiora i pół brokuła – podzielona na różyczki. Do osolonego wrzątku wrzucam najpierw kalafiora, a po 5 min – dodaję brokuły i jeszcze gotuję razem 5 min. Potem osączam na sitku i wykładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Rożyczki układam naprzemiennie – trochę kalafiora, trochę brokułów – żeby ładnie wyglądało J
o Pomidory faktycznie warto oczyścić z „gniazd nasiennych”, bo jeśli się tego nie zrobi to całe danie potem „pływa” w sosie. Chyba, że ktoś lubi takie pływające zapiekanki J
o Oczywiście do pomidorów (4 duże pomidory) dodałam 3 duże ząbki czosnku, doprawiłam porządnie solą, pieprzem i dodatkowo przyprawą: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Myślę, że równie dobrze można pomidory doprawić ziołami prowansalskimi lub mieszankami przypraw do kuchni włoskiej (szczególnie, jeśli nie ma pod ręką świeżej bazylii)
o Tak przygotowane pomidory wykładam łyżką na kalafiory i brokuły (można też dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory ze słoika) – jeśli coś zostanie to rozkładam „po bokach” naczynia żaroodpornego.
o Wierzch posypuję startym parmezanem (lub serem parmezanopodobnym)
SMACZNEGO!
Zapiekanka z kalafiorem (i brokułami)
Składniki na 4 porcje (wg przepisu z gazety):
§ 800 g kalafiora
§ 500 g pomidorów
§ 2 ząbki czosnku
§ ½ pęczka bazylii
§ Pieprz, sól,
§ 3 łyżki masła
- Kalafiora podzielić na rożyczki, dokładnie oczyścić. Włożyć do wrzącej osolonej wody i blanszować ok. 6min. Osączyć na sitku, przelać zimną wodą, odcedzić
- Piekarnik rozgrzać do 200st. (z termoobiegiem do 180st)
- Pomidory sparzyć i obrać, przekroić na ćwiartki, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Bazylię umyć i posiekać.
- Przygotowane składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i rozłożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na wierzch rozłożyć płatki masła. Zapiekać 15-20 min. Potrawę udekorować bazylią.
UWAGI:
o Dla urozmaicenia ja dodaję do kalafiora brokuły – w sumie pół kalafiora i pół brokuła – podzielona na różyczki. Do osolonego wrzątku wrzucam najpierw kalafiora, a po 5 min – dodaję brokuły i jeszcze gotuję razem 5 min. Potem osączam na sitku i wykładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Rożyczki układam naprzemiennie – trochę kalafiora, trochę brokułów – żeby ładnie wyglądało J
o Pomidory faktycznie warto oczyścić z „gniazd nasiennych”, bo jeśli się tego nie zrobi to całe danie potem „pływa” w sosie. Chyba, że ktoś lubi takie pływające zapiekanki J
o Oczywiście do pomidorów (4 duże pomidory) dodałam 3 duże ząbki czosnku, doprawiłam porządnie solą, pieprzem i dodatkowo przyprawą: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Myślę, że równie dobrze można pomidory doprawić ziołami prowansalskimi lub mieszankami przypraw do kuchni włoskiej (szczególnie, jeśli nie ma pod ręką świeżej bazylii)
o Tak przygotowane pomidory wykładam łyżką na kalafiory i brokuły (można też dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory ze słoika) – jeśli coś zostanie to rozkładam „po bokach” naczynia żaroodpornego.
o Wierzch posypuję startym parmezanem (lub serem parmezanopodobnym)
SMACZNEGO!