reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

reklama
Sałatka

1/2 kg twardego sera zółtego - łagodnego

puszka ananasów w kawałkach

czosnek 1-2 ząbki

majonez

Ser trzemy na dużych oczkach na tarce. Do sera dorzucamy odsączonego ananasa i przeciśnięty czosnek i miąchamy z majonezem. Majonezu potrzeba dosyć dużo. Najlepiej dodać majonez i odczekać. Majonez wsiąka w ser więc ja zawsze przed podaniem jeszcze dodaję trochę. I czasem troszkę soku z puszki ananasa.

A to mojego mężowego
Pierś z kurczaka
Ananas w kawałkach - puszka
Kukurydza w puszce 1
Czosnek 1-2 ząbki
Majonez

Pierś gotujemy a potem kroimy na dosyć małą kostkę. Dodajemy odsączonego ananasa, kukurydzę i czosnek. Dodajemy majonez. Mieszamy i pożeramy :-D

SER ŻÓŁTY

Składniki

* 1,5 kg sera twarogowego tłustego

* 1 litr mleka

* połowa kostki margaryny

* 1 łyżeczka sody , octu, soli .

* 3 żółtka

można dodać pieczarki ,paprykę, kminek zależy od tego kto co lubi może być bez dodatków

Mleko zagotować dodać rozgnieciony twaróg, gotować 10 min. ostudzić i wyłożyć na sitko aby obciekło. W garnku roztopić margarynę, następnie cały czas mieszając dodać ser, żółtka . Pod koniec dodać ocet sodę i sól. Chwilę podgotować ciągle mieszając. Jeżeli ktoś lubi można dodać szynkę ,paprykę, pieczarki ,pokrojone w kostkę. Gotowy ser przelać np. obciętej butelki z wody mineralnej lub do aluminiowej prostokątnej foremki.

Dziewczyny znalazłam taki pomysł na obiadek, czy myślicie że to może byc dobre:

"kurczak curry w bananach - danie proste i szybko się je przyrządza:) mój narzeczony nawet nie domyślił się że ten "sos" to banany:)
dla 2 osób potrzeba jedną podwójną pierś z kuraka, 2 większe albo 3 mniejsze banany, pieprz no i oczywiście curry.
pokrojoną w cząstki pierś smażymy na odrobinie jakiegoś tłuszczu, gdy zaczną się te kawałki rumienić dodajemy curry i pieprz a na sam koniec pokrojone w plasterki banany. można dłużej smażyć i banany się "rozmaślą" albo od razu wyłączyć gaz i będą w plasterkach. Do tego pasuje ryżyk i np. kukurydza:) Danie oryginalne, proste i szybki przygotowaniu:) Jeśli ktoś lubi kombinować w kuchni to polecam:)"

ja myślę, że to może być dobre, mam na takie coś ochotkę, i niebawem zrobię to napiszę czy smakowało. Zastanawiam się jak by dodać do tych bananów na patelnię ryż taki do risotto troszkę podlać wodą i dusić a na samym końcu 5 min przed podaniem dorzucić kukurydzkę :-p

ja myślę, że to może być dobre, mam na takie coś ochotkę, i niebawem zrobię to napiszę czy smakowało. Zastanawiam się jak by dodać do tych bananów na patelnię ryż taki do risotto troszkę podlać wodą i dusić a na samym końcu 5 min przed podaniem dorzucić kukurydzkę :-p
Niestety skusiłam sie i zrobiłam dzisiaj i jak dla mnie porażka, kasuję ten przepis, żeby nie było, że komuś to polecam

czy któraś ma sprawdzony przepis na pyszniutki sos do spaghetti?

Isc do sklepu i kupić sos Dolmio :-D

A tak serio to ja robie czasami własny ale zupełnie na oko. Koncentrat 2-3 małe słoiczki do wody, czosnek i serek topiony smetankowy do zageszczenia. sol pieprz.
Do tej wersji sosu ja daje smazoną kiełbaske podwawelską. Takie niby-spagetti to jest. Ale to taki mój smak z dziecinstwa :-)

reklama
Isc do sklepu i kupić sos Dolmio :-D

A tak serio to ja robie czasami własny ale zupełnie na oko. Koncentrat 2-3 małe słoiczki do wody, czosnek i serek topiony smetankowy do zageszczenia. sol pieprz.
Do tej wersji sosu ja daje smazoną kiełbaske podwawelską. Takie niby-spagetti to jest. Ale to taki mój smak z dziecinstwa :-)
a co to za sos ten dolmio????:confused:

Do góry