reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

reklama
Sałatka

1/2 kg twardego sera zółtego - łagodnego

puszka ananasów w kawałkach

czosnek 1-2 ząbki

majonez

Ser trzemy na dużych oczkach na tarce. Do sera dorzucamy odsączonego ananasa i przeciśnięty czosnek i miąchamy z majonezem. Majonezu potrzeba dosyć dużo. Najlepiej dodać majonez i odczekać. Majonez wsiąka w ser więc ja zawsze przed podaniem jeszcze dodaję trochę. I czasem troszkę soku z puszki ananasa.

A to mojego mężowego
Pierś z kurczaka
Ananas w kawałkach - puszka
Kukurydza w puszce 1
Czosnek 1-2 ząbki
Majonez

Pierś gotujemy a potem kroimy na dosyć małą kostkę. Dodajemy odsączonego ananasa, kukurydzę i czosnek. Dodajemy majonez. Mieszamy i pożeramy :-D

SER ŻÓŁTY

Składniki

* 1,5 kg sera twarogowego tłustego

* 1 litr mleka

* połowa kostki margaryny

* 1 łyżeczka sody , octu, soli .

* 3 żółtka

można dodać pieczarki ,paprykę, kminek zależy od tego kto co lubi może być bez dodatków

Mleko zagotować dodać rozgnieciony twaróg, gotować 10 min. ostudzić i wyłożyć na sitko aby obciekło. W garnku roztopić margarynę, następnie cały czas mieszając dodać ser, żółtka . Pod koniec dodać ocet sodę i sól. Chwilę podgotować ciągle mieszając. Jeżeli ktoś lubi można dodać szynkę ,paprykę, pieczarki ,pokrojone w kostkę. Gotowy ser przelać np. obciętej butelki z wody mineralnej lub do aluminiowej prostokątnej foremki.

Dziewczyny znalazłam taki pomysł na obiadek, czy myślicie że to może byc dobre:

"kurczak curry w bananach - danie proste i szybko się je przyrządza:) mój narzeczony nawet nie domyślił się że ten "sos" to banany:)
dla 2 osób potrzeba jedną podwójną pierś z kuraka, 2 większe albo 3 mniejsze banany, pieprz no i oczywiście curry.
pokrojoną w cząstki pierś smażymy na odrobinie jakiegoś tłuszczu, gdy zaczną się te kawałki rumienić dodajemy curry i pieprz a na sam koniec pokrojone w plasterki banany. można dłużej smażyć i banany się "rozmaślą" albo od razu wyłączyć gaz i będą w plasterkach. Do tego pasuje ryżyk i np. kukurydza:) Danie oryginalne, proste i szybki przygotowaniu:) Jeśli ktoś lubi kombinować w kuchni to polecam:)"

ja myślę, że to może być dobre, mam na takie coś ochotkę, i niebawem zrobię to napiszę czy smakowało. Zastanawiam się jak by dodać do tych bananów na patelnię ryż taki do risotto troszkę podlać wodą i dusić a na samym końcu 5 min przed podaniem dorzucić kukurydzkę :-p

ja myślę, że to może być dobre, mam na takie coś ochotkę, i niebawem zrobię to napiszę czy smakowało. Zastanawiam się jak by dodać do tych bananów na patelnię ryż taki do risotto troszkę podlać wodą i dusić a na samym końcu 5 min przed podaniem dorzucić kukurydzkę :-p
Niestety skusiłam sie i zrobiłam dzisiaj i jak dla mnie porażka, kasuję ten przepis, żeby nie było, że komuś to polecam

czy któraś ma sprawdzony przepis na pyszniutki sos do spaghetti?

Isc do sklepu i kupić sos Dolmio :-D

A tak serio to ja robie czasami własny ale zupełnie na oko. Koncentrat 2-3 małe słoiczki do wody, czosnek i serek topiony smetankowy do zageszczenia. sol pieprz.
Do tej wersji sosu ja daje smazoną kiełbaske podwawelską. Takie niby-spagetti to jest. Ale to taki mój smak z dziecinstwa :-)

reklama
Isc do sklepu i kupić sos Dolmio :-D

A tak serio to ja robie czasami własny ale zupełnie na oko. Koncentrat 2-3 małe słoiczki do wody, czosnek i serek topiony smetankowy do zageszczenia. sol pieprz.
Do tej wersji sosu ja daje smazoną kiełbaske podwawelską. Takie niby-spagetti to jest. Ale to taki mój smak z dziecinstwa :-)
a co to za sos ten dolmio????:confused:

Do góry