reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniówki gotują

PIERNICZKI

Właśnie wczoraj upiekłam, najlepsze jakie robiłam i jadłam, a robie co roku na BN

Przepis z "Nowej książki kucharskiej dla dzieci"
Ja zawsze robie większą ilość (podwójna porcja)
1/4 kubka miodu sztuczny lub naturalny
5 łyzek masła
1/2 kubka brązowego cukru
1 jajko
2 1/4 kubka mąki
1 łyzeczka sody
3 łyzeczki mielonego imbiru
2 łyzeczki rodzynek

mieszamy i zaganiatamy ciasto :)
Zeby były od razu miękkie daje miód w wiekszości sztuczny i 2 -3 łyzki naturalnego dla aromatu, masło zastepuje w 1/2 margaryną, imbir zastepuje przyprawą do piernika. Cukier moze byc zwykly. Piec 8-10 min w 180C
 
reklama
Pączki
1 kg maki
4 jajka
0,5 litra mleka
10 dag drożdży
1/2 szk cukru
szczypta soli
2 łyzki wodki (zeby nie pily duzo oleju)
1/2 kostki margaryny

Wsypuje maka,wbijam jajka.dodaje cukier,sol.
Podgrzewam troche mleko.
W garnuszku 0,5 litrowym krusze drożdze,dodaje troszke cukru-okolo 2 lyzeczek i wlewam troche cieplego mleka,rozmieszuje i zostawiam zeby sie ruszyly.
Margaryne rozpuszczam i wlewam do maki i reszty.Jak drozdze sie rusza to wlewam do reszty.Dobrze rozrabiam ciasto palka (czym lepiej rozrobie tym lepsze paczki).
Zostawiam na okolo pol godzinki zeby ciasto sie ruszylo.
Potem posypuje sobie troszke dlon i biore lyzka ciasto,rozgniatam na takiego placuszka wkladam marmolade (ja robie z Biedronki) i zaklejam paczusia,ukladam na stole i zanim zrobie wszystkie to tamte sie ruszaja.
Rozgrzewam olej w garnku (do oleju mozna dodac troszke wodki) i smarze.
Potem posypuje cukrem pudrem lub polewam lukrem.
SMACZNEGO!
 
laski co sie u was piecze na swieta ?? bo ja nie wiem co wymyslic !! robie sernik i piernik z orzechami ... ale jeszcze musze ze dwa ciasta wymyslic i nie wiem co ...
 
U mnie to sernik i makowiec musi być a poza tym to wynalazki:)
Bounty, Kora orzechowa z brzoskwiniami, Rafaello, Shrek, Ciasto z wiśniami i kokosem, Capucino hm nie pamietam jeszcze no ale moja maminka duuużo placków robi:))
 
reklama
NO wiec moj obiecany przepisik na krewetki z warzywkami nic specjalnego ja sobie to tak z glowy robie hihi co tam mam akurat w lodowce a nieraz zamiast krewetek kurczaka daje:):
Przepis dla 2 osób
Oliwa z oliwek na oko:)
sos sojowy ciemny na oko:)
3 marcheweczki srednie
mala por albo pol duzej
pietruszka w kosteczce knorr
zabek czosnku
250 -300 g krewetek albo kurczaka
sol, pieprz
150-200 g makaronu ja uzywam sphagetti
Marchewke kroje w cieniutenkie plasterki albo jak mam wiecej czasu w slupki, por wzdluz przekrajam na pol i kroje w cieniutkie polksiezyce, czosnek siekam drobniutko w kosteczke:)
Na lekko rozgrzana oliwke wrzucam marchewke i por sole i chwilke dusze na malym ogniu pod przykryciem az zmiekna dodaje czosnek. Makaron gotuje al dente pod koniec tak 2 min przed zlaniem wrzucam do niego krewetki zeby sie spazyly zlewam i wrzucam do warzyw dodaje sos sojowy nie za duzo bo bedzie niesmaczne tak zeby calosc sie zabarwila na lekki brazik dodaje pieprz i sol wedlug uznania i pietruszke w kostce:) Gotowe mozna zrobic tez z innymi warzywkami albo tylko z oliwka sosem sojowym czosnkiem i pietruszka tez jest pycha:)
 
Do góry