reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcówki gotują :)

Ciasto marchewkowe ;)

Przepis tym razem nie mój, ale jak usłyszałam składniki, to musiałam przetestować, bo z prawdziwym ciastem ma niewiele wspólnego, a w smaku naprawdę dobre i bardzo zdrowe :)

Skład - kilka marchewek starych na drobnej tarce (no dobra, wrzuciłam do blendera :p), dwa małe jabłka starte na grubej tarce, 2-3 łyżki platkow owsianych (u mnie zmielonych), garść daktyli, rodzynki, trochę skórki pomarańczowej, odrobina proszku do pieczenia ;) 1 jajko albo zastępnik (łyżka gorącej wody i zmielone siemię lniane)
Ja dałam płatki migdałowe, można dać orzechy, itd.
Ewentualnie jak ktoś chce bardziej słodkie to łyżka ksylitolu/cukru
Jak jest za dużo soku, to można trochę odscisnąć ;)
Wymieszać, piec 40-50 minut, 180 stopni, na papierze, i poczekać cierpliwie z wyciąganiem aż wystygnie ;)
a1a1b1bf1baccc56426ded965307a41c.jpg


0d1yrjjgtd95fou3.png
 
reklama
Biszkopt - sprawdzony przepis

Kiedyś obiecałam sprawdzony przepis na biszkopt, który nie upada ;)
Odgrzebałam stary kalendarz z przepisami, mam nadzieję, że się doczytacie ;)

Przepis by kuzynka "cukierniczka" (cukiernik, ale żeńska forma [emoji23])
5eb8dd40febd3b01dbec5b126ade1290.jpg



I dodatkowo przepis na serowe oponki , u nas nazywane kółeczkami - przepis babci ;) w końcu jutro tłusty czwartek ;)

6da2398a616e68f470b0b9538a3210b2.jpg


0d1yrjjgtd95fou3.png
 
  • Łosoś w ciescie francuskim
- 300 g filetów z łososia
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 pory
- cytryna
- łyzka musztardy
- 2 łyżki masla
- jajko
- przyprawa do ryb

1. Filety pokroić w kostke , skropić sokiem wyciśnietym z cytryny i oprószyć przyprawą do ryb

2. Białe części porów oczyścić i pokroić w plasterki , po czym zeszklic na 2 łyżkach masła. Gd warzywa ostygną wymieszać je z kawałkami ryby. Ciasto francuskie pokroić w prostokąty. Połowe nich posmarować musztardą, wyłożyc nadzienie i przykryć pozostałymi kawałkami ciasta. Starannie zlepić brzegi

3. Wierzchy powstałych paczuszek nakłuć w kilku miejscach widelcemi posmarować rozkłóconym jajkiem . Wyłożone na blasze przykrytej papierem do pieczenia paczuszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i piec ok 30 minut, Wyjać i przestudzić. Można podawać z sosem jogurtowo ziołowym
 
Przepisy na dania "w stylu" chińskim ;)

1: Papryka, marchew, cebula pokrojone w słupki, orzechy włoskie podprażone, podsmażone na patelni z dowolnym mięsem (jak ktoś chce OFC), to wszystko doprawione sosem sojowym, imbirem, czosnkiem i olejem sezamowym. Podawać z ryżem albo makaronem ryżowym/ sojowym/ soba.

2: Podsmażony kurczak, do tego ananas z puszki pokrojony w kawałki, imbir, czosnek, później na chwilę kapusta pekińska (lub bok choy) pokrojona byle jakie większe cząstki i to na sam koniec zalane sosem: sok z ananasa wymieszany z sosem sojowym i ok 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Ten sos błyskawicznie zamienia się w taką "glazurę" słodką, więc na sam koniec się dodaje i szybko miesza. No i tak jak wyżej: z ryżem albo makaronem ryżowym/ sojowym/ soba.
 
No dobra, to jeszcze przed pójściem spać - próba przekonania, że buraki są dobre ;)

Składniki - ok pół kg buraków, w sklepie wybieramy te małe, są zdecydowanie lepsze od dużych, choć gorzej się obiera...

Oliwa z oliwek lub olej (najlepiej nierafonowany itd) - 2-3 łyżki
Czosnek - 1-3 ząbki, w zależności od tego, czy ktoś lubi
Majeranek - z pół łyżeczki
Natką pietruszki - łyżeczka
Sól - szczypta
Pieprz - jak ktoś je w ciąży (niektórzy nie mają ochoty) - do smaku
Może byc odrobina sosu sojowego, próbowałam też z cytryna, ale to już kwestia eksperymentów ;)

Przecisniety czosnek, oliwę i przyprawy wymieszać - to marynata (oczywiście z przyprawami można eksperymentować do woli, ale czosnek proponuję zostawić, chyba, że komuś bardzo przeszkadza...)

Buraki pokroić w cienkie (ok 2mm) plasterki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować marynatą (czosnek też ma trafić na buraki ;))
Wstawić do piekarnika - aż będą miękkie, z 40 minut, godzinę, w zależności od piekarnika
Świetnie smakują z zieleniną, szpinakiem, rukolą itd, ale też same, albo jako dodatek do obiadu ;)

Na drugim zdjęciu przekąski - pieczony kalafior w cieście paprykowym, pieczone buraki, pieczona pikantna marchew, ogórek zielony (akurat przypadek, miejsca zostało na talerzu a pasował wizualnie) i parę pieczarek - do tego sos czosnkowy lub tatarski ;)

Spróbuj kiedyś ;)
25c950cc2b9fe2b19b53634225873c8f.jpg
0bcf18ca803701df92b192e72b869489.jpg



0d1yrjjgtd95fou3.png
A co to za kulki na drugim zdjęciu ?:)
 
A co to za kulki na drugim zdjęciu ?:)
Idąc od góry zgodnie z ruchem wskazówek zegara - ogórki, pieczony kalafior (w pikantny cieście paprykowym), pieczone buraki, pieczona marchewka (cienkie wstążki posypane papryką), a w środku malutkie pieczarki w tym samym cieście co kalafior ;)

0d1yrjjgtd95fou3.png
 
Spam kulinarny [emoji23]

Kupiłam ostatnio książkę z koktajlami ;)

Jest tam też dział o koktajlach w ciazy:

cd68e58f7f51082fe2b3f1aa69cfb335.jpg


4ff9df025051896d5e749d87c880007c.jpg


I kilka przepisów ;)
7c4ac1d529344d3f2468a86758a6890c.jpg


7830c0485144c8cb7a046dc03ba7ee9d.jpg


ccebc8af000abdef554805f432f7b503.jpg


385dc2bd1c53f8f7e0e52466f740ec24.jpg


dd5e955675569d18863a7d8597b3a933.jpg


5cc08a40970b5c8b559c03170e97f845.jpg


bc145285f2e25ca32824015ef148e6b6.jpg


Jeśli chcecie, to mogę jeszcze wrzucić trochę innych przepisów, tylko najlepiej zasugerujcie np, z czego, itd ;)

0d1yrjjgtd95fou3.png
 
I krem owocowy dla łasuchów/lody :)
fcafdf46b6d5311b974b7c78019c3fa3.jpg


3 łyżki kaszy jaglanej (ugotowanej)
Mrożone owoce (ile kto lubi, dałam z pół paczki)
Trochę mleka kokosowego - do gęstości
Jak ktoś musi doslodzic, to parę daktyli albo łyżka miodu (np do czarnej porzeczki jak na zdjęciu, truskawki są pyszne bez ;))


Blendujemy całość na gładką masę, dodając tyle mleka kokosowego, żeby była konsystencja jaką lubimy ;)
Jak kasza jest zimna (z lodówki), to będą lody, można jeszcze dać na 15 minut do zamrażalnika i cieszyć się domowymi lodami :)
Z cieplej kaszy i większej ilości mleka wychodzi pyszny krem :D

0d1yrjjgtd95fou3.png
 
reklama
Do góry