moja też lubi się bardzo wtrącać jak mam przeziębione dziecko to słyszę że to pewnie przez to że za często spotykam się z koleżankami i ich dzieci albo że za dużo chodzę na bawialnie ona by chciała żebym zamknela się z dzieckiem w domu i nigdzie nie wychodziła , i tak wychodzę naprawdę sporadycznie. Nauczyłam się już odpowiadać na jej zaczepki , alle szczerze mówiąc przez takie teksty ograniczamy z nią kontakty do mininumMoja teściowa to bardzo ciężki przypadek, za dużo się wtrąca w kogoś życie, za dużo by chciała mówić innym jak mają żyć itd. Ostatnio miałam z nią spięcie bo mi dyktowała co mam robić(długa historia)i nie wytrzymałam i jej powiedziałam parę słów. I mam spokój ogarnęła się trochę
reklama
MartaŁ
Początkująca w BB
Interpretując pomiary z USG prenatalnego lekarz wylicza ryzyko wad genetycznych. U mnie było tak, że lakarz zalecił test PAPPA i dopiero jak dostał wyniki badania krwi to wysłał mi podsumowanie z wyliczonym ryzykiemJa nie rozumiem ,ryzyko ZD , gdzie to można znaleźć?
Po badaniu prenatalnym, jak robisz usg+test z krwi, to dostajesz wynik i opis badań. Są informacje wynikające z usg i są informacje wynikające z badania krwi. Do tego dochodzi wywiad. Ryzyko trisomii jest podane podstawowe i skorygowane (skorygowane właśnie przez wyniki, ryzyko podstawowe obliczane jest na podstawie wieku).Ja nie rozumiem ,ryzyko ZD , gdzie to można znaleźć?
No i tu się gubię, ryzyko podst 1:314 , ryzyko skoryg 1:244 !! ... NT 1,6 mm CRL 57,3 mm badanie robiłam w 12 tyg wolne beta ich 24,97 odp 0,712 MoM, pappa 1,050 odp 0,361 MoM czynnik lozyskowy18,610 odp 0,403 MoMPo badaniu prenatalnym, jak robisz usg+test z krwi, to dostajesz wynik i opis badań. Są informacje wynikające z usg i są informacje wynikające z badania krwi. Do tego dochodzi wywiad. Ryzyko trisomii jest podane podstawowe i skorygowane (skorygowane właśnie przez wyniki, ryzyko podstawowe obliczane jest na podstawie wieku).
MartaŁ
Początkująca w BB
Czyli wyszło ci tzw ,,ryzyko wysokie,, czytałam że jeśli ryzyko skorygowane jest wyższe niż 1:300 to zaleca się dokładne badania. Ale trzeba pamiętać, że 1:244 to tylko ok 0,5% szans na to, że dziecko urodzi się chore.No i tu się gubię, ryzyko podst 1:314 , ryzyko skoryg 1:244 !! ... NT 1,6 mm CRL 57,3 mm badanie robiłam w 12 tyg wolne beta ich 24,97 odp 0,712 MoM, pappa 1,050 odp 0,361 MoM czynnik lozyskowy18,610 odp 0,403 MoM
U mnie przy 1:716 lekarz zalecił test NIFTY ale ja się nie zdecydowałam. Mam 1 na 716 szans że dziecko będzie chore. Głęboko wierzę w to, że będzie ok.
Carmen_87
Fanka BB :)
Ja bym pewnie posłuchała sugestii lekarza, chociaż nie wiem na ile inwazyjna jest amniopunkcja tak szczerze.No to tak Dziewczynki @Purrfect i @Bebet byłam u tej mojej gin i powiedziała mi że, dobrze byłoby gdybym zrobiła amniopunkcję . Powiedziała ze ryzyko wady jest wysokie zwzg na wiek . Powiedziała też że badanie amniopunkcji jest dokładne w 99 % A Nifty tylko w 70 %. Mówi że jeśli mam na wydanie te 2000 zł to mogę zrobić najpierw nifty , ale jeśli coś tam wyjdzie to amniopunkcja I tak mnie czeka , oczywiście powiedziała żebym sobie wszystko na spokojnie przemyślała I zależy to tylko ode mnie .... A co Wy sądzicie na ten temat ? Co byście zrobiły???
Carmen_87
Fanka BB :)
Cześć, u mnie wszystko ok po USG prenatalnym ufff Dziecko rośnie, ma prawie 8 cm, na zdjęciu widać 7,63 ale potem lekarz mierzył z innego ujęcia i już było, że prawie 8 cm. Wszystko na swoim miejscu, zmierzone, proporcjonalne, przepływy krwi wszędzie dobre, serce miarowe tętno 150. Mam filmik na pendrive, w jednym momencie tak słodko wkłada kciuk do ust A Wam zostawiam nowe foto mojej dziewczyny
Załączniki
Generalnie zamartwianie się i zastanawianie w niczym nie pomoże ani Tobie, ani dziecku. Z tego co mi wiadomo to lekarze dziewczynom przy ryzykach mniej/więcej 1:150 mówili, że nie jest ok. Sporo dziewczyn z niby dużym ryzykiem nosiło dzieci jeszcze po terminie. Lekarz raczej będzie wiedział lepiej, niż my tu na forum, czy możesz jakoś zapobiegać.Laski, po teście pappa mam ryzyko porodu przed 34 tyg.1m 1:78 - jest się czym martwić? reszta ok.
reklama