reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

reklama
To podszedł liberalnie. Mi przy 94 kazali krzywa cukrowa robić i wyszla cukrzyca. Łącz owoce z np jogurtem albo serkiem wiejskim. Wtedy cukru nie wybijają 😃. Teoretycznie.
Ja uwielbiam jeść owoce zalane jogurtem naturalnym wiec akurat super opcja dla mnie 🙂

A skoro wyszła Ci cukrzyca, masz może jeszcze jakieś ciekawe wskazówki co do jedzenia? ;) chętnie przyjmę jak coś bo narazie obczytuje co zalecane a co nie i będę kombinować, póki co trochę zielona w tym wszystkim 🙈

Załączniki

• IMG_20220602_150835.jpg
    IMG_20220602_150835.jpg
    94,7 KB · Wyświetleń: 55
Ja uwielbiam jeść owoce zalane jogurtem naturalnym wiec akurat super opcja dla mnie 🙂

A skoro wyszła Ci cukrzyca, masz może jeszcze jakieś ciekawe wskazówki co do jedzenia? ;) chętnie przyjmę jak coś bo narazie obczytuje co zalecane a co nie i będę kombinować, póki co trochę zielona w tym wszystkim 🙈
Ogólnie dobrze jeść to co ma niski indeks glikemiczny.
Powiem może jakie dostałam wytyczne :
Jeść małe porcje, regularnie, a częściej.
Jak mam ochotę na słodkie niech to będzie kostka dwie dobrej gorzkiej czekolady.
Jeśli zgrzesze bo np zjem lody to mam iść od razu na spacer lub jakąś aktywność fizyczna a nie walnąć się na kanapę, bo wtedy Organizm łatwiej poradzi sobie z cukrem.
Jeśli np jem dwudaniowy obiad to odstęp pomiędzy pierwszym a drugim daniem to godzina co najmniej. Po prostu rozbić na dwa obiady.
Jeśli jem na obiad ziemniaki w zupie to na drugie nie robię ziemniaków znowu tylko kasza albo ryż. Tak samo jak marchew do surówki do drugiego dania to tej z zupy nie jeść.
Owoce w małych ilościach z nabialem.
Mleko nie wskazane.
Pieczywo, makarony najlepiej pełnoziarniste.
Duuużoo warzyw.
Kasze najlepiej te grube nie drobne.
I dwie kolacje. Pierwsza ciut większa a druga lekka.

Hej dziewczyny!

Mam dziś problem złapał mnie okrutny suchy kaszel ... ból gardła / krtani 😣😕
cały dzień mnie męczy uczucie wbitych szpilek... brałam tabletki "porost islandzki" bo są chyba jedyne które mogą brać kobiety w ciąży 😕 ale są tak słodkie że już ich nie mogę . Kupiłam też syrop "Lipomal" chciałabym go użyć , z tym że na ulotce jest napisane że kobiety ciężarne muszę kontaktować się z gin :////

Czy któraś miała podobnie i brała Lipomal ? błagam niech ktoś napisze że tak 🙊

kupiłam też hallsy , może też pomogą.

I ja mam tak samo od dwóch dni.. pobolewa na dole, niby lekko ale się odczuwa. Wcześniej miałam jedynie przy bokach, teraz jakby centralnie na środku.. może też pójdę wcześniej do gin o ile nie minie i nadal będzie mnie to stresować.
Ja napisałam SMS do mojego ginekologa, odpisał ze jeśli się nasili lub nie ustąpi to żebym się z nim skontaktowała, po czym zadzwonił po przyszły moje wyniki cytologi i się okazało ze niestety mam jakas grzybice, która tez może dawać objawy te które mam. Biorę globulki od wczoraj zobaczymy czy pomogą :)

Ja byłam już rano na wizycie ale w pracy nie miałam czasu na forum i zanim was nadrobiłam to dopiero jestem 😅 z dzidzia wszystko ok od soboty już urosło prawie o cm i ma 7,24 :) jedyne co to lekarz nie potwierdził płci, powiedział ze jemu to wyglada na dziewczynkę ale bezpośrednio nie widzi, a ze na tym zdj 3D z prenatalnych to w 12tyg potrafią cuda wychodzić wiec musimy jeszcze poczekać 🙈 jak dobrze ze nie mam preferencji co do płci 😁 cukier 94 i mówił zeby ograniczyć słodycze bo teraz ponoc wytyczne dla kobiet w ciąży się zaostrzyły 😰 nie wiem jak to przeżyje bo ja niby dużo słodyczy nie jem ale mam smaki głównie na słodkie 😋 pytałam czy mogę owocami to zastąpić to powiedział ze tak ale oczywiście z umiarem bo ja jestem na takiej granicy ale trzeba już dmuchać na zimne 🙂 luteinę kazał wybrać do końca opakowania i koniec bo to już 13+3 także tyle z nowosci :) ktoras z was już odstawiala? jedyne co to zapomniałam zapytać o tego mojego mikrokrwiaka którego miałam w 9tyg ale już trudno zapytam na koniec czerwca, skoro nie ma żadnych dolegliwości 🙈 obawiam się trochę odstawienia lutki ale uspokajał mnie ze nic nie powinno się dziać złego. Przytyłam przez miesiąc tylko 300g i pytałam o te zatrzymania wagi to tez powiedział ze nie ma reguły i tylko się cieszyć 😁 Kolejna wizyta 30.06 @Purrfect mozesz mnie dopisać 🥰
U mnie stopniowo właśnie odstawiają luteinę, najpierw odłożyłam tabletki dopochwowe, potem odłożyłam Prolutex w zastrzykach i teraz biorę 2 razy dziennie Duphaston.
Super, że wszystko u Ciebie fajnie z dzidzi i od razu i Ty lepszy nastrój i większy spokój.
Też będę miała wizytę 30.06., ale przed nią czeka mnie ta ważniejsza w 13+4 USG prenatalne 😨 bardzo się boję

reklama
Do góry