reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

a skoro rozmawiacie o jedzeniu czy któraś z Was też tak jak ja jest wegetarianką? 🌱😄 jestem ciekawa 👀 jeżeli tak to suplementujecie się jakoś dodatkowo? bo np ja nie wiem czy powinnam brać dodatkowo żelazo czy raczej nie 🤷
B12 koniecznie i badaj żelazo, ja byłam vegan do początków ciąży, lekarz mi zalecił mięso raz w tyg wiec nie dyskutuje :)

reklama
No u mnie będzie do końca ciąży 😣 i jak będę chciała karmić piersią to raczej też będę musiała brać heparynę ,😣 także trzymajmy cię dzielnie ✊ (te zastrzyki są straszne 😨 boli jak nie wiem )
Ja się strasznie zastrzyków boję, mąż robi i znieczylam się Emlą, lekarka już mnie zna i mi wypisuje recepty, także nie bolą mnie. Ja na każde pobranie krwi chodzę znieczulona nawet. Ja w pewnych momentach musiałam brać po trzy różne zastrzyki w brzuch i to było stresujące. Teraz dwa i trochę lepiej, ale mój brzuch się już trochę buntuje, siniaki, zrosty. Ale teraz jeszcze mnie wysłali na badanie piersi i straszą biopsją, bo mam bardzo dużo torbieli, które niby nie wyglądają groźnie, ale gin. mówiła, żeby zdecydował specjalista czy chce pobrać próbki :(

clexane to się chyba bierze do porodu i jeszcze 6 tygodni po 😐 też mam zapas 😉
tak. Ja biorę akurat neoparin i też będę brać całą ciąże i 6 tyg. Po porodzie. Zastrzyki robi mi mąż, już ma taka wprawę że nawet pielęgniarka robi bardziej boleśnie.
No u mnie będzie do końca ciąży 😣 i jak będę chciała karmić piersią to raczej też będę musiała brać heparynę ,😣 także trzymajmy cię dzielnie ✊ (te zastrzyki są straszne 😨 boli jak nie wiem )
a gdzie robisz kochana ? Mi robi mąż w brzuch, ale nie wiem czy jak będzie wyższa ciąża to nie przejedziemy na ramie. Mnie rzadko boli, jak już to bardziej jak na bokach robi bo tam jest cienka skóra. Biorę od 5 tyg. Aktualnie prawie 13 tydz. I w sumie może dwa siniaki były i praktycznie śladów nie ma.
oj są. Liczyłam, że po miesiącu się przyzwyczaję a tu lipa. Apropo też macie taki wrażliwy na mocniejszy dotyk brzuch po tych zastrzykach ?
nie, ja nie mam. Ale ja mam tak pokiereszowany brzuch operacjami ze szok. Może dlatego taka znieczulica. Tylko go proszę żeby mu się ręką nie omcknela i nie trafił w Blizne

:) Mi lekarka powiedziała, że będzie przez powłoki brzuszne, żebym się nie martwiła, bo wie, że wstydzę się mężczyzn ginekologów, a właśnie facet będzie robił. Zasiałaś niepewność z tym dopochwowym, trzeba się wydepilować w razie czego :p
a ja wolę facetów ginekologów, są jacyś tacy bardziej konkretni według mnie.

a skoro rozmawiacie o jedzeniu czy któraś z Was też tak jak ja jest wegetarianką? 🌱😄 jestem ciekawa 👀 jeżeli tak to suplementujecie się jakoś dodatkowo? bo np ja nie wiem czy powinnam brać dodatkowo żelazo czy raczej nie 🤷
Ja nie jestem ale od 2 tyg nie jem mięsa wogoke i nie wiem jak to dlugo potrwa śmierdzi mi strasznie a od wczoraj to mam załamanie z jedzeniem bo nic mi nie podchodzi jedynie upieczony chleb z masłem i solą i nie wiem jak to długo potrwa musisz dopytać lekarza on będzie wiedział najlepiej Ja tez jak nie będę mogła jesc to powiem mu o tym o wodzie i chlebie to daleko nie zajadę 🙂

nic mi nie idzie, nic się nie klei. Porażka 🙈 i mam tylko w głowie, że ciąża to nie choroba. No to kurde co w takim razie 😉?
Identycznie mam. Wczoraj udało mi się wysprzątać dom ale co chwilę siadałam i opadalam z sił... Jestem jakas taka bez życia. Mam wyrzuty sumienia względem mojego 2,5 rocznego dziecka że może za mało poświęcam mu energii.. masakra 💔

Ostatnio czytałam wywiad z jakaś babką, ze sery firmy Turek jak camembert są z mleka pasteryzowanego i są dodatkowo badane pod kątem kobiet w ciążynp na listerioze i Ja w związku z tym jem prawie codziennie plus dżemik na to truskawkowy bądź malinowy- tak ten zabroniony ☺️
moja wybawczyni 🙂 dziękuję za informację 💛

oj są. Liczyłam, że po miesiącu się przyzwyczaję a tu lipa. Apropo też macie taki wrażliwy na mocniejszy dotyk brzuch po tych zastrzykach ?
nie jest to przyjemne, ale partner jakoś się nauczył robić mi te zastrzyki tak, żeby bardzo nie bolało. Po zastrzyku czasami chwilę piecze, ale innych odczuć nie mam.
Taaak 🙈 mój mąż mnie dotknąć w obrębie wstrzykiwań nie może .
Ja już zaczęłam wbijać się wyżej , bo jakoś tak na tej niskiej fałdzie już się boje ze do dziecka się wbije 😅(tak to niemożliwe ) ale teraz jak jestem wyżej to tak boli 🙈

Masz tak że czasem się wbić nie idzie bo felerna igła ? Już chyba miałam że 3 takie zastrzyki , a raz miałam tak jak się wbiłam to mi siknela krew do zastrzyku 😨
my zawsze zastrzyki robimy na wysokości pępka: raz z lewej raz z prawej strony. Partner czasami mówi, ze mam „grubą skórę” i ciężko ją przebić 🤣 Mówi, że jak kiedyś sobie sam robił zastrzyki, to u niego wchodziło jak w masło 😆
gdzieś od 3-4 miesiecy jestem wegetarianką, wcześniej 4,5 roku weganizm. Jeśli chodzi o żelazo to moje jest lepsze niż u niejednej mięsożernej dziewczyny. Natomiast przed dodaniem suplementacji zalecam się dokładnie zbadać. Podstawa dla wegetarianki, ale też dla każdej ciężarnej to b12,wit D, żelazo, ferrytyna.
Suplementuję się regularnie dha 1000mg, cholina 500mg (+aktualnie 200mg więcej z littleme), witD 6tys (gdzieś 2-3tyg temu miałam poziom ok 43, a chcę dobic do 60, 4tys j prawie u mnie nie działa) No i suplement ciążowy. Teraz zaczęłam LittleMe, ale nie wiem, czy to dobry wybór, bo ma trochę żelaza, a ferrytynę mam już 88. Myślę, że nawet jakbym nie była wegetarianką, suplementowałabym się tak samo. czytałam wiele artykułów na temat zbawiennego wpływu dha, choliny, witD na mózg dziecka w jego dorosłym życiu. Cholina w trakcie ciąży zapobiega autyzmowi, schizofrenii. Udowodniono, że dzieci przetwarzają szybciej informacje na każdym etapie rozwoju, mają lepszą pamięć wzrokową itd itp. Dha i wit D to wiadomo.
Oczywiście u mnie podstawą jest zdrowa, zróżnicowana dieta. Przywiązuję do niej dużą uwagę. Suplementacja i dieta to tak w ogóle mój obszar zainteresowania. Siedzę w tym dużo i czytam badania dla przyjemności.

reklama
Ostatnio czytałam wywiad z jakaś babką, ze sery firmy Turek jak camembert są z mleka pasteryzowanego i są dodatkowo badane pod kątem kobiet w ciążynp na listerioze i Ja w związku z tym jem prawie codziennie plus dżemik na to truskawkowy bądź malinowy- tak ten zabroniony ☺️
Ja też wcinam często , zawsze czytam składy i jestem spokojna. Kocham wszystkie sery, lubię takie niebieskie najbardziej. W Biedronce kupuje i on też na mleku pasteryzowanym jest, więc wcinam bardzo często

Do góry