reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

Dziewczyny bo zgłupiałam.

W pierwszej ciazy robiłam samo usg prenatalne bez Pappa i miałam normalnie wypis cały.

Teraz dzwoniłam do punktu pytać czy dostanę od ręki cały opis, a ona ze ja nie robię teraz Pappa wiec nie dostanę opisu pełnego ryzyka.. czyli co? 🫤 pani kompletnie nie umiała mi wyjaśnić. Wtedy wyniki odbierałam po 2 tyg, a tu mówi ze szczegółowe są po 2 tyg razem z Pappa… nic już nie rozumiem.

To co? Z samego usg tym razem nic się nie dowiem?
to powinnaś dostać zdjęcia z USG i opis. Ja w pierwszej ciąży robiłam bez pappy i tak dostałam. Ale USG to 70% a razem z pappa 90%. Ja wczoraj po USG dostałam właśnie zdjęcia i opis a za 2 tyg. Mam przyjechać po wynik papy i chyba też będzie łączne podsumowanie. Co ośrodek to inne wytyczne.
ja mam piękny opis na 2 strony i wyliczone ryzyko podstawowe i skorygowane tylko na podstawie usg.
ja tak miałam poprzednim razem a teraz tylko napisane że niskie ryzyko wad, wymiary dziecka z 15 zdjęć i tyle, może po pappie to rozwiana.
Kobietki bo ja się zastanawiam jak to jutro będą te prenatalne wygladac. O 9.10 mam się stawić na pobranie krwi i później usg. Czyli ja dostane tylko wyniki z usg a dopiero później z testu Pappa tak? Może głupie pytanie, ale to moje pierwsze podejście do badań prenatalnych i kompletnie nie wiem czego mam się spodziewać. 🙈
na wyniki z krwi czeka się ok. Tygodnia, max. 2.Ja zawsze mialam najpierw USG a potem pobrana krew.

reklama
Jeśli chodzi o samopoczucie to mam wrażenie że wjeżdża mi zgaga 😑. Mdłości co raz mniejsze ale dalej nie mogę myć zębów bo odruch wymiotny, też tak macie? Przez to nie wiem kiedy udam się do stomatologa...

Inna sprawa to wie ktoś czy można edytować jakoś posty? Bo nic nie widzę i jak sobie coś przypominam to piszę kolejny 😆
Odruch wymiotny miałam ww wszystkich 3 ciążach i niestety zostaje mi za każdym razem nawet po porodzie już nie jest tak intensywny, ale dalej mycie zębów sprawiało dyskomfort..

Kobietki bo ja się zastanawiam jak to jutro będą te prenatalne wygladac. O 9.10 mam się stawić na pobranie krwi i później usg. Czyli ja dostane tylko wyniki z usg a dopiero później z testu Pappa tak? Może głupie pytanie, ale to moje pierwsze podejście do badań prenatalnych i kompletnie nie wiem czego mam się spodziewać. 🙈
zależy. U mnie jest genetyk, który wyznacza termin i robi wywiad, USG i papppa do terminu USG. I z wynikami idę jeszcze raz do genetyka, który wylicza mi ryzyko i kieruje dalej. Z racji wieku muszę podpisać zrzeczenie się amniopunkcji, bo mi przysługuje.

Dziewczyny ratunku... Koszą u mnie na osiedlu trawniki.... Alergia mnie zaatakowała zatoki zawalone.... Zaraz zrobię irigasin. Ale czy jest coś co można przyjmować w ciąży na alergię? I najlepiej żadne psikacze do nosa bo ani to na mnie nie działa ani nie lubię tego aplikować...
claritine, jak nie pomaga można jeszcze zyrtec i tafen nadal. Claritine są dwa rodzaje powiedz w aptece że te dla kobiet w ciąży. Info potwierdzone i u gina i u alergologa 😉

Serio uważacie, że jednego dnia w 13+6 widać przezierność, a 14 - pyk - następuje dotknięcie czarodziejskiej różdżki i już jej nie ma? I ten magiczny moment kiedy następuje? O 12 w nocy? ;)
To są wszystko umowne terminy - kwestia jest tego, że w tych tygodniach to badanie jest najbardziej miarodajne, są opisane najlepiej i najbardziej dokładnie normy i najłatwiej specjaliście to pomierzyć :)

Moje usg było oczywiście skrajnie późno - realia NFZu 🤷‍♀️ ale nikt tu o aż takim poślizgu nie mówi.
Odpowiadalysmy na Twoje prenatalne w 18 tygodniu! Tak TN jest badane do 13+6 albo CRL 86 mm jak się nie mylę. To jest medycyna a nie opinia

Dziewczyny bo zgłupiałam.

W pierwszej ciazy robiłam samo usg prenatalne bez Pappa i miałam normalnie wypis cały.

Teraz dzwoniłam do punktu pytać czy dostanę od ręki cały opis, a ona ze ja nie robię teraz Pappa wiec nie dostanę opisu pełnego ryzyka.. czyli co? 🫤 pani kompletnie nie umiała mi wyjaśnić. Wtedy wyniki odbierałam po 2 tyg, a tu mówi ze szczegółowe są po 2 tyg razem z Pappa… nic już nie rozumiem.

To co? Z samego usg tym razem nic się nie dowiem?
Ja dostałam opis usg i zdjęcia. Na temat ryzyka nic nie ma.
Pewnie dostaniesz opis, a później na podstawie wyników usg i badań krwi konkret.

mam zdiagnozowane stwardnienie rozsiane a do tego wyszły mi przeciwciała ANA. W rodzinie męża jest osoba z chorobą genetyczną a do tego wszystkiego mój wiek 38 lat .
Rozumiem ja mam dwie chore osoby w rodzinie i 34 lata ale lekarz tylko na moja prosbe dał skierowanie na usg ale niczego nie sugerował wręcz odradzał Sanco/Nifty No nic zobaczę jak pójdzie USG jeśli będzie choć cień wątpliwości tez się zdecyduje pozdrawiam

claritine, jak nie pomaga można jeszcze zyrtec i tafen nadal. Claritine są dwa rodzaje powiedz w aptece że te dla kobiet w ciąży. Info potwierdzone i u gina i u alergologa 😉
ale co do zyrtecu to ten w tabletkach nie ten w kroplach. Bo ten w kroplach ma w składzie chyba jakiś alkohol czy coś, także w ciąży w razie konieczności tylko tabletki 😉

reklama
Odpowiadalysmy na Twoje prenatalne w 18 tygodniu! Tak TN jest badane do 13+6 albo CRL 86 mm jak się nie mylę. To jest medycyna
Dziewczyny a powiedzcie mi Wy też macie tak ciężko z oddychaniem i musicie wszystko robić wolniej? Ja wyjdę z domu z psem to ide jak emerytka z balkonikiem... Męczę się na potęgę wszystkim...
Mnie dziś obudził właśnie jakby brak tlenu niby oddychałam ale czułam ze za mało jakoś tego tlenu idzie do płuc. Czytalam trochę ze teraz serce pompuje więcej krwi i zaczynaja się właśnie takie akcje żeby dobrze dotlenić malucha i nas wiec to chyba normalne

Do góry