reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

Dziewczyny ratunku... Koszą u mnie na osiedlu trawniki.... Alergia mnie zaatakowała zatoki zawalone.... Zaraz zrobię irigasin. Ale czy jest coś co można przyjmować w ciąży na alergię? I najlepiej żadne psikacze do nosa bo ani to na mnie nie działa ani nie lubię tego aplikować...

reklama
Dziewczyny ratunku... Koszą u mnie na osiedlu trawniki.... Alergia mnie zaatakowała zatoki zawalone.... Zaraz zrobię irigasin. Ale czy jest coś co można przyjmować w ciąży na alergię? I najlepiej żadne psikacze do nosa bo ani to na mnie nie działa ani nie lubię tego aplikować...

Najbezpieczniej loratadyne i nic innego...do nosa nie ma za bardzo nic tylko płukanie woda morska

Kobietki bo ja się zastanawiam jak to jutro będą te prenatalne wygladac. O 9.10 mam się stawić na pobranie krwi i później usg. Czyli ja dostane tylko wyniki z usg a dopiero później z testu Pappa tak? Może głupie pytanie, ale to moje pierwsze podejście do badań prenatalnych i kompletnie nie wiem czego mam się spodziewać. 🙈
Ja tak dostawałam: miałam ryzyka wyliczone z samego usg i lekarka mówiła które mogą się zmienić w związku z wynikami z krwii. Wszystko dokładnie wytłumaczyła.

Loratydyna 🤷‍♀️

reklama
Serio uważacie, że jednego dnia w 13+6 widać przezierność, a 14 - pyk - następuje dotknięcie czarodziejskiej różdżki i już jej nie ma? I ten magiczny moment kiedy następuje? O 12 w nocy? ;)
To są wszystko umowne terminy - kwestia jest tego, że w tych tygodniach to badanie jest najbardziej miarodajne, są opisane najlepiej i najbardziej dokładnie normy i najłatwiej specjaliście to pomierzyć :)

Moje usg było oczywiście skrajnie późno - realia NFZu 🤷‍♀️ ale nikt tu o aż takim poślizgu nie mówi.
Wszystkie pomiary da się wykonać do momentu kiedy dziecko ma 84 mm. Sorry, ale to nie jest mój wymysł, ale wytyczne. Zakłada się że dziecko osiąga ten magiczny rozmiar w 13+6. Oczywiście dziecko sąsiadki wuja kuzyna i kogoś tam może rosnąć trochę wolniej, ale to gdybanie.

Nie da się iść na USG pierwszego trymestru w drugim. Serio. NFZ nie NFZ lekarz, który to wykonuje może stracić uprawnienia po takim numerze.

Do góry