reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

reklama
Waszym zdaniem... co lepsze? Sanco czy Nifty?
Jest ich jeszcze wiele różnych.

Z proponowanych badań miedzy tymi przemawia do mnie bardziej Nifty. Panorama ma
Ten plus że jako jedyna bada jeszcze triplodię.
A Veragene bada choroby dziedziczone w sposób recesywny przez badania obojga rodziców i to jiz jest dość przełomowe.

@kasiaa91 po 35 roku życia amniopunkcję można zrobić niezależnie od wyników.
Myslalam ze piszesz o jakiś innych wskazaniach

chociaż w programie badań przesiewowych amnio jest wymieniona jako bezpłatna JEŚLI lekarz na nią skieruje po badaniach pappa.

Czyli jak w każdej innej ciąży (tylko przed 35 pappa jest teoretycznie nierefundowane bez innych wskazań)

Też mam nieprzychylny stosunek do Pappy, odnoszę wrażenie, że ze względu na wiek on po prostu wyjdzie źle... To dodatkowy duuuży stres...
Zastanawiam się nad Sanco - polecasz?

Generalnie: czy myślicie gdzieś tam z tyłu głowy, co w sytuacji, gdy wyniki badań prenatalnych wyjdą źle? Widzę, że część z Was przebywa za granicą, gdzie podejście do aborcji jest bardziej liberalne, jak jest w Polsce, nie muszę pisać...
wahałam się między Nifty, a Sanco i lekarz mi Sanco doradził, ale to chyba żadna różnica. Z Sanco chyba wynik jest szybciej.
Ja wiem co bym zrobiła.

No nie, mozaicyzm jest faktyczną przyczyną wyników fałszywych (w obie strony ale statystycznie częściej fałszywie pozytywny na szczęście) ale to sytuacja BARDZO rzadka.

Test NIPT to nie badanie markerów (jak pappa) tylko faktyczne badanie dna dziecka przez wolne płodowe dna więc w dużym uproszczeniu są to właśnie wyniki czarno-białe. Podane w formie statystyki jak 1:160000000 bo tu odnoszą się do sytuacji mogących powodować wynik fałszywie negatywny (jak mozaikowatosć łożyska).
Nigdy, od pierwszych badań nad niptem nie było tam wskaźników wyników fałszywych na poziomie 10%! Od początku opracowania metody było to badanie bardzo dokładne, jedynie takie parametry jak potrzebna ilość wolnego płodowego dna była dużo większa (a wiec ciąża musiała być starsza), ciąża bliźniacza której początkowo zbadać się nie dało, nie wykrywanie triplodii (bo nie dało się odnieść liczby chromosomów do innych), mała liczba badanych chorób (to już się ciagle rozwija i zmienia) były ograniczeniem.

Nipty w połączeniu z usg są narzędziem przesiewowym niemal doskonałym na dzień dzisiejszy - dobrze dobrane NIPTY.
Przy czym przesiewowym czyli: jeśli usg jest nie ok to NIPT nie będzie już dobrym narzędziem.
będzie.
dziękuję za tą wyczerpującą odp. Na Ciebie liczyłam.

@kasiaa91 po 35 roku życia amniopunkcję można zrobić niezależnie od wyników.

Dzięki za informacje - my się zastawiamy nad NIPT, ale tak jak piszesz zobaczymy to po prenatalnych. Mamy wizytę u genetyka, więc też podpytam
mi tylko mówili, że ten ten trzeba zrobić po USG. Dlatego najlepiej wypada go połączyć z 1 prenatalnym usg.

Myslalam ze piszesz o jakiś innych wskazaniach

chociaż w programie badań przesiewowych amnio jest wymieniona jako bezpłatna JEŚLI lekarz na nią skieruje po badaniach pappa.

Czyli jak w każdej innej ciąży (tylko przed 35 pappa jest teoretycznie nierefundowane bez innych wskazań)
Ja w poprzedniej ciąży musiałam podpisać że rezygnuję z amniopunkcji, ale to było 4 lata temu...

reklama
Do góry