reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

@Purrfect ja też jestem późną mamą (36 lat), ale u mnie po prostu późno poznałam męża... Czasami jest ciężko 🙈 teraz jestem w Twoim wieku i zobaczymy 🙈

Ja będę robiła test pappa i USG, potem zobaczymy. Zastanawiam się nad NIPT. Podejmiemy decyzję po. Należy nam się też amniopunkcja, ale zobaczymy. Jak będę miała dobre wyniki, to się na nią nie zdecyduję. 10.05 mam wizytę u genetyka, potem ustalimy termin USG :)

reklama
Dziewczyny, a widzicie już jakieś zmiany w swoim ciele (poza wrażliwymi piersiami)? U mnie to zagłębienie pod mięśniami brzucha zaczęło się jakby lekko wypełniać, w dotyku czuję, jakby była tam poduszeczka żelowa 😄 Mąż też to zauważył, niezależnie ode mnie. Może jest po prostu opuchnięte, ale przed @ tak nigdy nie miałam.
Zmęczenie, dziś rozdrażnienie, brzuszek większy 🙈 cycki bolą

@Purrfect ja też jestem późną mamą (36 lat), ale u mnie po prostu późno poznałam męża... Czasami jest ciężko 🙈 teraz jestem w Twoim wieku i zobaczymy 🙈

Ja będę robiła test pappa i USG, potem zobaczymy. Zastanawiam się nad NIPT. Podejmiemy decyzję po. Należy nam się też amniopunkcja, ale zobaczymy. Jak będę miała dobre wyniki, to się na nią nie zdecyduję. 10.05 mam wizytę u genetyka, potem ustalimy termin USG :)
O, to dobrze wiedzieć, że jest nas więcej :) Z tego co pamiętam to Helena też jest późną mamą.
Ja o badaniach jeszcze nie doczytałam, wiem tylko, że "urzędowo" przysługuje mi Pappa i ew. amniopunkcja (jestem w UK), a reszta pewnie prywatnie. Na amnio też się nie zdecyduję jeśli inne wyjdą ok, przez inwazyjność.
Trzymam mocno kciuki za nasze zdrowe maluchy! 💚

No AK na 100% robię NIPT. Ostatnio Sanco robiłam. Za Pappę podziękowałam, bo często daje fałszywe zwiększenie prawdopodobieństwa chorób. Dziękuję za tako stres. Wolę pewne (choć drogie) NIPT.

No AK na 100% robię NIPT. Ostatnio Sanco robiłam. Za Pappę podziękowałam, bo często daje fałszywe zwiększenie prawdopodobieństwa chorób. Dziękuję za tako stres. Wolę pewne (choć drogie) NIPT.
i znowu byków nasadziłam. Dziewczyny czy w apce można jakoś edytować swoje posty?

Niby tak, ale NIPT to też statystyka i pamiętam, że nie zdecydowaliśmy się na niego, bo za duże ryzyko błędu. Ale to było 4 lata temu i wierzę, że teraz jest lepiej... zobaczymy 🙈

Niby tak, ale NIPT to też statystyka i pamiętam, że nie zdecydowaliśmy się na niego, bo za duże ryzyko błędu. Ale to było 4 lata temu i wierzę, że teraz jest lepiej... zobaczymy 🙈
No właśnie nie. Test NIPT jest badaniem genetycznym, Pappa zaś biochemicznym. Do tego Pappa bierze pod uwagę też inne aspekty np. wiek, które często dają fałszywy wynik.

No właśnie nie. Test NIPT jest badaniem genetycznym, Pappa zaś biochemicznym. Do tego Pappa bierze pod uwagę też inne aspekty np. wiek, które często dają fałszywy wynik.
Tak, ale on bada prawdopodobieństwo wystąpienia danej wady (a nie stwierdza jest / nie jest) chyba coś się zmieniło. I czułość jest bardzo mocno zróżnicowana. Poza tym bada wolne płodowe dna, ale... zdarza się mozaicyzm łożyskowy ( chyba tak to się nazywa), gdzie nie da się tego badania wykonać... I kiedyś szacowano na 10% taki błąd, teraz nie bardzo wiem, co się zmieniło. Badanie pappa oznacza dwa wskaźniki we krwi i nie da się tak naprawdę zinterpretować go bez USG (tzn. można znaleźć pewne wskazówki, ale...) - i wg mnie ma bardzo zły pr nie wiadomo dlaczego - w sensie dziewczyny się burzą, że miały ryzyko 1:30, a dziecko zdrowe ;) no ale to oznacza że 1 kobieta w tym samym wieku z takimi wynikami urodzi chore dziecko na 30 zdrowych urodzeń...

Może jeszcze dziewczyny coś podpowiedzą. My rozważamy, ale przede wszystkim i trymestr, zobaczymy wyniki, pogadamy z genetykiem i zadecydujemy.

reklama
Do góry