reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

najważniejsze to, ze zdecydowałaś się wtedy kiedy byłaś gotowa, a nie bo „wypada” „trzeba” ❤️ jeśli jesteś starsza, niż ta „20-tka” to tez wcale nie czyni cię gorsza! Tez będziesz świetna mama! Będziesz robiła jakieś dodatkowe badania czy prenatalne masz tutaj na myśli?
Ja na chwile obecna marze o tym by serduszko pukało! ❤️ nadzieja na Franka, ale najważniejsze, by było zdrowe. Wyczekane i zdrowe. 😁
U nas też nadzieja na faceta, no ktoś musi odziedziczyć nasze hektary 😂 No i rzecz jasna świecić latarka staremu a nie sobie 😂 no ale w mojej sytuacji nie ma co wybrzydzać, bo ledwie zaszłam w ciąże. Będę się cieszyć zarówno z dziewczynki jak i chłopca, byle zdrowe. Nie ma nic ważniejszego, niż zdrowe dziecko, jak patrzę na te wszystkie zbiórki na chore dzieci to aż się serce kraje...

reklama
najważniejsze to, ze zdecydowałaś się wtedy kiedy byłaś gotowa, a nie bo „wypada” „trzeba” ❤️ jeśli jesteś starsza, niż ta „20-tka” to tez wcale nie czyni cię gorsza! Tez będziesz świetna mama! Będziesz robiła jakieś dodatkowe badania czy prenatalne masz tutaj na myśli?
Ja na chwile obecna marze o tym by serduszko pukało! ❤️ nadzieja na Franka, ale najważniejsze, by było zdrowe. Wyczekane i zdrowe. 😁
Dziękuję ❤️Tak, mam na myśli badania prenatalne, w 12 tyg. mam na pewno test PAPP-A a pewnie zrobię też test potrójny, ale muszę jeszcze doczytać, co jest zalecane i bezpieczne.

Wróciłam, rzeczywiście przepisał mi tabletki, "progesterone Betis" 2x1. Po badaniu ginekologicznym i usg, nie stwierdził ciąży pozamacicznej, jajniki prawidłowe, endometrium prawidłowe, i pęcherzyk 😊 pęcherzyk ma 3.5mm I według wielkości odpowiada 5t1d ( z miesiaczki 4t5d. Kontrola 25 kwietnia

Zapomniałam fotkę dołączyć

Załączniki

• 6de316f9-c0eb-42a8-9cea-076c9931ea69.jpg
    6de316f9-c0eb-42a8-9cea-076c9931ea69.jpg
    45,7 KB · Wyświetleń: 64
Dziewczyny, a widzicie już jakieś zmiany w swoim ciele (poza wrażliwymi piersiami)? U mnie to zagłębienie pod mięśniami brzucha zaczęło się jakby lekko wypełniać, w dotyku czuję, jakby była tam poduszeczka żelowa 😄 Mąż też to zauważył, niezależnie ode mnie. Może jest po prostu opuchnięte, ale przed @ tak nigdy nie miałam.
mam jeansy z wysokim stanem i bez elastanu. już ich nie dopinam 🙈 wiem, że to hormony/ciążowe wzdęcia, a nie zarodek, ale brzuch mam widocznie „napuchniety”.
poza tym usypiam na siedząco i nie mam siły na nic.
Aaa i wiecie co instruktor powiedział? Żeby nie pić w ciąży wody Muszynianki, bo ona ma dużo wapnia, który się odkłada na nerkach i robią się kamienie. Jego żona do szpitala trafiła przez to w ciąży. A ja Muszyniankę pije cały czas, ale już nie będę 🙈
kurde, a mi się zdaje, że wapń jest wręcz wskazany u kobiet w ciąży. Nawet ostatnio mi mignęło, że ciężarne spożywają za mało wapnia!
jego żona musiała mieć po prostu problem z nerkami 🤔 równie dobrze mógłby powiedzieć, żeby uważać na ser żółty, bo on też jest bogaty w wapń 🤔

mam jeansy z wysokim stanem i bez elastanu. już ich nie dopinam 🙈 wiem, że to hormony/ciążowe wzdęcia, a nie zarodek, ale brzuch mam widocznie „napuchniety”.
poza tym usypiam na siedząco i nie mam siły na nic.

kurde, a mi się zdaje, że wapń jest wręcz wskazany u kobiet w ciąży. Nawet ostatnio mi mignęło, że ciężarne spożywają za mało wapnia!
jego żona musiała mieć po prostu problem z nerkami 🤔 równie dobrze mógłby powiedzieć, żeby uważać na ser żółty, bo on też jest bogaty w wapń 🤔
Też właśnie musiałam dziś ze łzami w oczach odłożyć ukochane dżinsy na dno szafy :)
Co do wapnia, to może chodzi też o odpowiednie przyswajanie. W serze masz wit D i K, które "kierują" wapń do kości i zębów, w wodzie już tego balansu nie ma. A problemy z nerkami mogły być swoją drogą.

To forum dla kobiet, które się starają zajść w ciążę. No takie staraczki 😉 może się wydawać, że to jest takie łatwe, jednak niestety nie dla każdego...
O to bym się nie domyśliła, myślałam że to jakieś starcze forum czy jakas starsza wersja tego 😂 nazwa mnie zmyliła
Ja czytałam trochę poporonieniowy wątek i to w sumie z przypadku znalazlam

Cześć Dziewczyny, można dołączyć? U mnie dziś 34 dc, testy pozytywne, beta 90.6 I progesteron 15. Luteina 2×3. W poniedziałek największe nerwy, bo mam zrobić przyrost pierwszy - niestety dopiero po 72 h. Bardzo się denerwuje, bo mam plamienia delikatne. Testy były już od 2 dni pozytywne, ale dopiero dzisiaj poszłam na betę i po tym kontaktowałam się z lekarzem. W głowie sobie wkrecilam, że na pewno się nie uda przez te plamienia i jestem pełna lęku.
witamy.

reklama
Też mam nadzieję. To dla mnie wszystko jest nowe, stąd wsparcie i wiedza się przyda ❤

Dziewczyny tak się zastanawiam nad swoją beta. Wiem że niby liczy się przyrost a nie sam wynik. Ale czy 90 w dniu miesiączki to nie jest za mało już na starcie?
ja miałam 41. Tylko nie mam pewności czy w dniu, czy dzień przed.

Do góry