reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

Nie do końca - zwolnienia mają różne kody i ten kod, który lekarz tam wpisze określa czy masz siedzieć w domu czy możesz normalnie chodzić - wtedy jeśli nie ma Cię w domu w momencie kontroli i zgłaszasz się później to nie ma problemu 🤷‍♀️
Nie do końca ;) właśnie ten chodzący to ważne czynności życiowe - i to wszystko zależy jak zinterpretuje to ZUS. Ja wiem, że to chore, bo sorry praca, a spacer po lesie to co innego, ale...na L4 teoretycznie nie możesz iść do kina, kosmetyczki, galerii...sport musi być uzasadniony. Jak nie możesz chodzić, to w domu i tyle...

reklama
W ogóle trzymajcie kciuki, bo za godzinę idę malować laske, która idzie na jakiś bal i mam ją pomalować na lata 20, nie wiem czy ona jest świadoma jak się kobiety wtedy malowały, ale może coś unowoczesnie 🙈 bo pomyśli, że pierdoln*eta jakaś jestem, że tak ją pomalowalam 🤣🤣🤣
😂😂😂😂😂😂

Dziewczyny trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty.
Hej mamy 🤰🏽🤰🏻🤰🦸‍♀️🦸‍♀️

Aby było nam raźniej w dniu wizyty, bądźmy dla siebie wsparciem 😊

27.05.2022
@Bebet - wizyta
@Monia_91 - wizyta

Powodzenia na dzisiejszych wizytach! Za dobre wiadomości i piękne widoki! ✊🏼☀️

28.05.22
@ka.an92 - prenatalne
30.05.22
@Olka92 - prenatalne
@Magdalena_27 - prenatalne
@pannadarianna - wizyta
@Blackoliwka - wizyta
@stella33 - wizyta
31.05.2022
@nikola1512 - USG prenatalne
@Kamilad - wizyta
@Bibi80 - prenatalne villocentesis (CVS)
@7grudnia - wizyta, 17.00
@Strzyga_ - USG
@nikola1512 - Nifty Pro i USG prenatalne

01.06.2022
@Aniaaa_022 - wizyta
@Blackoliwka - prenatalne
@stella33 - wizyta
02.06.2022
@ka.an92 - prenatalne
@Majka2022 - prenatalne
@anulaa_89 - wizyta
@MałaMi 2022 - wizyta
@Roksi2810 - prenatalne
03.06.2022
@Mamafasolki - wizyta
@Coronita - wizyta, 16.45
@panna_anna - prenatalne
06.06.2022
@Bibi80 - wizyta
@Sentosa - wizyta
@Diaanaa - prenatalne
07.06.2022
@MałaMi 2022 - prenatalne
@Carmen_87 - prenatalne
08.06.2022
@Carolina123 - wizyta
@MartaMarkry - prenatalne
09.06.2022
@Diaanaa - prenatalne
@Edka88 - wizyta
@Malinka136 - prenatalne
10.06.2022
@Karola z nadzieją - prenatalne
@Kamsik - wizyta
@Olka92 - wizyta, 9.00
@Karolcia105 - usg a'la prenantalne
13.06.2022
@pannadarianna - prenatalne
@Margeritka28 - wizyta rano + prenatalne 16.00
@marsi89 - wizyta
@Aurora84 - prenatalne, 12.20
@Nantes - prenatalne
14.06.2022
@anulaa_89 - USG prenatalne
15.06.2022
@Strzyga_ - wizyta
16.06.2022
@gigian - wizyta + prawdopodobnie wyniki NIPT
17.06.2022
@Dagna42 - prenatalne
@Cytryna* - wizyta
@Kinga9129 - prenatalne
20.06.2022
@Aurora84 - wizyta, 10.00
21.06.2022
@Carolina123 - prenatalne
@Kamilad - prenatalne
@Blondynka w sieci - wizyta
22.06.2022
@Strzyga_ - USG z Pappa
@Cleo92 - wizyta, 10.00
23.06.2022
@stella33 - prenatalne
24.06.2022
@Cytryna* - prenatalne
28.06.2022
@Agnesco - wizyta, 11.40
30.06.2022
@Carmen_87 - wizyta
19.07.2022
@Agnesco - prenatalne nr 2, 13.00
Proszę wpisz mnie na 17.06 wizyta plus prenatalne plus pappa.
Zapomniałam wczoraj dołączyć zdjęcie mojego żelka😁
Dziewczyny gratuluję wczorajszych wizyt i pięknych zdjęć😍

Załączniki

• 20220526_104038.jpg
    20220526_104038.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 81
Nie do końca - zwolnienia mają różne kody i ten kod, który lekarz tam wpisze określa czy masz siedzieć w domu czy możesz normalnie chodzić - wtedy jeśli nie ma Cię w domu w momencie kontroli i zgłaszasz się później to nie ma problemu 🤷‍♀️
Dokładnie tyle, że nie znaczy to, że możemy robić hulaj dusza piekła nie ma 😁😁
Jakie dostaliśmy zwolnienie i na co można podejrzeć sobie w PUE ZUS.
Kod 2 to zwolnienie chodzone, 1 leżące.
No i jest tam też kod choroby. Ja na obecnym mam cukrzycę ciążową, a na poprzednim miałam krwawienie we wczesnej ciąży czy jak to tam się nazywało. Tyle że ogólne należało mi się to zwolnienie jak psu buda. Tak czy tak... W końcu po coś płacimy składki zusowskie i to nie mało. A po lekarzach nie latałam kilka lat. Jak już musiałam to prywatnie do endokrynolog, bo jak poszlam na NfZ to raz mnie przyjął i powiedział że rodzinna może mnie prowadzić..... Więc i tak nie korzystałam z usług zusu.

Nie do końca ;) właśnie ten chodzący to ważne czynności życiowe - i to wszystko zależy jak zinterpretuje to ZUS. Ja wiem, że to chore, bo sorry praca, a spacer po lesie to co innego, ale...na L4 teoretycznie nie możesz iść do kina, kosmetyczki, galerii...sport musi być uzasadniony. Jak nie możesz chodzić, to w domu i tyle...
W sumie oba to zaspokajanie potrzeb życiowych, tylko przy tym drugim można więcej ;)
Tu jest to chyba fajnie wytłumaczone wraz z wyjazdami nad morze i zagranicznymi:
Generalnie wszystko zależy od pracownika ZUSu z danego rejonu, jak pisałam na początku, bo to od niego wszystko zależy 🤷‍♀️

Też mi się tak wydaje, że kod "chodzący" oznacza tyle, że możesz iść do apteki, do sklepu po niezbędne produkty... ale przyjemności, rozrywkę, wakacje... To raczej zleci psychiatra, a nie ginekolog. 😁

Dokładnie tyle, że nie znaczy to, że możemy robić hulaj dusza piekła nie ma 😁😁
Jakie dostaliśmy zwolnienie i na co można podejrzeć sobie w PUE ZUS.
Kod 2 to zwolnienie chodzone, 1 leżące.
No i jest tam też kod choroby. Ja na obecnym mam cukrzycę ciążową, a na poprzednim miałam krwawienie we wczesnej ciąży czy jak to tam się nazywało. Tyle że ogólne należało mi się to zwolnienie jak psu buda. Tak czy tak... W końcu po coś płacimy składki zusowskie i to nie mało. A po lekarzach nie latałam kilka lat. Jak już musiałam to prywatnie do endokrynolog, bo jak poszlam na NfZ to raz mnie przyjął i powiedział że rodzinna może mnie prowadzić..... Więc i tak nie korzystałam z usług zusu.
To i tak dobrze, że Cię przyjął w ogóle 🙄 ja dziecko próbowałam zapisać na kontrolę to mi panie powiedziały, że mam pecha, bo akurat ta lekarka do której był przypisany zrezygnowała z pracy, i po pół roku dzwonienia czy zatrudniono kogoś na jej miejsce oświadczono, że nie, więc z kolejki pacjentów lądujemy w kolejce pacjentów pierwszorazowych i najbliższa wizyta za 3 lata, a w ogóle najlepiej, żebyśmy wzięli dokumentację i poszli do innej placówki 🤬🤬🤬 gdzie kolejka jest rok krótsza 🤦‍♀️ no i zajebiście tylko do placówki którą mi wskazano mam min. 2h drogi jazdy samochodem 🤬 a dziecko miało być położone na oddział u nich w ciągu roku, bo te badania można zrobić tylko na oddziale inaczej są niemiarodajne 🤦‍♀️

Kontrolują kontrolują ☹️☹️ niestety. Nawet ostatnio trafiłam na artykuł, że kobiety wyjechały za granicę w ciąży na l4 i cyk kontrola. Ale większość kontroli to zapewne sprawka donosicieli.

Myślę, że na L4 lepiej za granicę się nie wybierać. Bo można stracić zasiłek i wgl problemy mieć. Bez sensu. Ja bym sobie darowała. Można w Pl wyjechać(tak wiem drożej niż za granicą i cebulactwo) i mieć na ten czas adres na zwolnieniu np hotelu w którym się będzie mieszkac
. 😁 Na mama ginekolog jest o tym ciekawy artykuł.
ja na l4 w pierwszej ciazy bałam się poleciec do mamy.. kontroli nie było, nie pojechałam, byłam w domu. Kontrole się zdarzają, jeśli masz l4 leżące, wtedy wiadomo nie masz prawa leżeć na wakacjach 😅

To i tak dobrze, że Cię przyjął w ogóle 🙄 ja dziecko próbowałam zapisać na kontrolę to mi panie powiedziały, że mam pecha, bo akurat ta lekarka do której był przypisany zrezygnowała z pracy, i po pół roku dzwonienia czy zatrudniono kogoś na jej miejsce oświadczono, że nie, więc z kolejki pacjentów lądujemy w kolejce pacjentów pierwszorazowych i najbliższa wizyta za 3 lata, a w ogóle najlepiej, żebyśmy wzięli dokumentację i poszli do innej placówki 🤬🤬🤬 gdzie kolejka jest rok krótsza 🤦‍♀️ no i zajebiście tylko do placówki którą mi wskazano mam min. 2h drogi jazdy samochodem 🤬 a dziecko miało być położone na oddział u nich w ciągu roku, bo te badania można zrobić tylko na oddziale inaczej są niemiarodajne 🤦‍♀️
Masakra 😠😠😠
Heheh czekalam chyba koło roku jak mieszkałam u siebie na Podkarpaciu, później tu w Policach chcialam na nfz to mialam termin prawie rok.. Ok a tydzień przed terminem zadzwonili z poradni, że zlikwidowano poradnie i mam iść do Szczecina. No i tam termin 1,5 roku i wyszła pandemia i coś tam mi przepadło, bo nie moglam iść... Dobrze, że z pracy mialam później ten medicover to jakoś się poratowałam 😁

reklama
ja na l4 w pierwszej ciazy bałam się poleciec do mamy.. kontroli nie było, nie pojechałam, byłam w domu. Kontrole się zdarzają, jeśli masz l4 leżące, wtedy wiadomo nie masz prawa leżeć na wakacjach 😅
Oj na chodzących też kontrolują. Ale podejrzewam, że w tych wypadkach jest tak jak pisalam uprzejmie donoszę.

Do góry