reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

my zamówiliśmy tajskie jedzonko, aby uczcić dzisiejsze wiadomości 🙈

ja z kolei z tego stresu nie byłam w stanie pracować 🙈 dwa dni praktycznie nie robiłam nic. Do tego niestety złapało wczoraj przeziębienie i drugi dzień męczę się z potwornym katarem i spuchniętym gardłem. Teraz doszedł ból głowy. Od jutra chcę wziąć zwolnienie do końca tygodnia, bo raczej nie wyrobię.

Jutro rano mam teleporadę w medicover i kusi mnie wzięcie zwolnienia z ciążowym kodem. Wzięłybyście na moim miejscu? Normalne zwolnienie 80% nawet na 3 dni to dla mnie strata sporej kasy…
No pewnie 🤷‍♀️ a czemu nie?

reklama
Dziewczyny powiedzcie mi jak to u was z tymi prenatalnymi, ja mam skierowanie z NFZ na usg w rejestracji powiedzieli ze robię usg i jeśli wyjdzie coś nie tak to może dostanę skierowanie na pappa’e ale nie jest to w pakiecie. Czy wy o nie specjalnie prosilyscie czy lekarz je zlecił w pakiecie? Czy ta cześć z was która robi NiFty/Sanco robi to z własnej woli czy lekarz was na to skierował?

Czy mnie się wydaje, czy jakiś czas temu któraś z dziewczyn polecała badania prenatalne w Żorach?

Dziewczyny powiedzcie mi jak to u was z tymi prenatalnymi, ja mam skierowanie z NFZ na usg w rejestracji powiedzieli ze robię usg i jeśli wyjdzie coś nie tak to może dostanę skierowanie na pappa’e ale nie jest to w pakiecie. Czy wy o nie specjalnie prosilyscie czy lekarz je zlecił w pakiecie? Czy ta cześć z was która robi NiFty/Sanco robi to z własnej woli czy lekarz was na to skierował?
Ja mialam prenatalne na NFZ w pakiecie - USG+pobranie krwi do Pappy. Dowiedziałam się dziś, że w ramach tego jednego skierowania będę mogła skorzystać z połówkowych też na NFZ 🤩

Jeśli spełniasz kryteria to wszystko jedno czy skierowanie wystawi Ci lekarz z NFZ, czy prywatny, tylko musisz mieć wyraźnie na skierowaniu napisany powód, że to skierowanie na usg i pappa i pieczątkę lekarza i przychodni i nawet prywatnie możesz zrobić w ramach NFZ.
Niektóre placówki mają przykłady skierowań - zanosisz lekarzowi, on tylko wypełnia i już.

No pewnie 🤷‍♀️ a czemu nie?
bo nie powiedziałam o ciąży w pracy. Chcę powiedzieć szefowi na początku czerwca. Niestety 3 wcześniejsze poronienia zryły mi mocno psychikę. Nie zapomnę, jak przy pierwszej ciąży w 7 tyg wysłałam zaświadczenie o ciąży do pracy, a za 2 tygodnie pisałam maila „zaświadczenie jest nieaktualne”, przy czym pracodawca faktyczny różni się od mojego, nazwijmy to, zleceniodawcy. Oprócz maili do „zakładu pracy”, musiałam się tłumaczyć na kamerce obcokrajowcom. Miałam traumę, pierwszy raz płakałam przed kims w pracy, tłumacząc sie w obcym jezyku i to jeszcze przed kamerką na teamsach ☹️

reklama
Do góry