reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

Evelina@ i jak tam Twoje wyniki?

Babeczki - jakie warzywa wcinacie na surowo na przekąski? Owoce owocami, z tym nie mam problemu. Ale wypadałoby tez jeść warzywniak. U mnie jedyne warzywo to chyba pomidor ale w formie dodatku, a samodzielnie to kalarepa 😅 wczoraj byłam na zakupach przeszłam dwa razy warzywniak i zabrakło mi natchnienia co jeść😅

Chce wszystkie słodycze, których mało jem, ale chce je wszystkie zamienić na warzywa/owoce. 😒 cooooo jecie???
Ja jem avocado, pomidory, marchew, fenkuły, sałaty szpinakowe i inne itd

reklama
Kochane! Dziękuje za całe wsparcie 💜 dzidzia pięknie machała do mnie na USG i wszystko jest dobrze. Mamy 8+1. Plamienie z nadżerki/polipa. A ból…czekają jeszcze na potwierdzenie czy to nie wyrostek, a jak nie to ewidentnie jakiś nerwoból. Odetchnęłam 🥰🥰
Cudowne wieści! Też odetchnęłam z ulgą ❤️Rośnijcie zdrowo! :)

Ja miałam pappa mając 35 lat. I ryzyko miałam naprawdę niskie. Wg mnie to badanie zawsze warto robić - masz choćby informację o ryzyku hipotrofii etc.
kurde a ja akurat tu na forum trafiłam i laski tak na ta pappe narzekają. A to nie wiedziałam że prócz wad coś jeszcze pokaże. Myślałam że to USG wylicza ta hipotrofie itd. bo właśnie na nim miałam to ryzko hipotrofii itd.
Kochane! Dziękuje za całe wsparcie 💜 dzidzia pięknie machała do mnie na USG i wszystko jest dobrze. Mamy 8+1. Plamienie z nadżerki/polipa. A ból…czekają jeszcze na potwierdzenie czy to nie wyrostek, a jak nie to ewidentnie jakiś nerwoból. Odetchnęłam 🥰🥰
super Kochana i trzymam kciuki żeby to nie był wyrostek . Masz wymioty? Biegunkę ?

kurde a ja akurat tu na forum trafiłam i laski tak na ta pappe narzekają. A to nie wiedziałam że prócz wad coś jeszcze pokaże. Myślałam że to USG wylicza ta hipotrofie itd. bo właśnie na nim miałam to ryzko hipotrofii itd.
super Kochana i trzymam kciuki żeby to nie był wyrostek . Masz wymioty? Biegunkę ?
Nic z tych rzeczy 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️

@marsi89 samo USG to chyba 80%? Najczęściej narzekają te, które myślą że to głupia statystyka ;) ok, ale bada markery z krwi i są jakieś normy - możemy się kłócić, że są osoby, które mają normalnie 35'8 stopni, a 36'6 to już u nich stan podgorączkowy, ale populacyjnie 36'6 jest normą. 1:20 oznacza że 1 na 20 kobiet w tym wieku, o tych wynikach urodzi chore dziecko. Czyli pozostałe urodzą zdrowe... Pappa to markery wielu rzeczy, którym można w ciąży zapobiec lub uważniej obserwować lub próbować coś z tym zrobić... oczywiście żadne badanie nie jest idealne, to też nie...

Nic z tych rzeczy 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️
to nie będzie wyrostek. Ja jak miałam wysyłek w 14 tyg. Ciąży to tak mnie kłuło z prawej strony pod żebrami i wymioty i biegunka i nie szło się ruszyć taki ból. Nie życzę najgorszemu wrogowi ale ponoć nie idzie tego pomylić z niczym innym.
Wiadomo już coś więcej?
@marsi89 samo USG to chyba 80%? Najczęściej narzekają te, które myślą że to głupia statystyka ;) ok, ale bada markery z krwi i są jakieś normy - możemy się kłócić, że są osoby, które mają normalnie 35'8 stopni, a 36'6 to już u nich stan podgorączkowy, ale populacyjnie 36'6 jest normą. 1:20 oznacza że 1 na 20 kobiet w tym wieku, o tych wynikach urodzi chore dziecko. Czyli pozostałe urodzą zdrowe... Pappa to markery wielu rzeczy, którym można w ciąży zapobiec lub uważniej obserwować lub próbować coś z tym zrobić... oczywiście żadne badanie nie jest idealne, to też nie...
tak USG to chyba 80%. Mi to lekarz kiedyś tłumaczyl tak że to nie jest tak że np. 1:20 z takimi wynikami urodzi chore dziecko a że MOŻE urodzić ale nie musi. Także takie to pierdu pierdu a potrafi zamieszania dużo wprowadzić. Ale przekonało mnie to że nie tylko pokazuje wady ale i właśnie ocenia ryzyko hipotrofii.

No właśnie, ile razy nie czytałabym wątku o Pappie to zawsze jest narzekanie, że Pappa wyszła "źle", a dziecko urodziło się zdrowe. Ale Pappa nie wskazuje niczego ze 100% pewnością, tylko właśnie stopień ryzyka, że coś może być nie tak.
Nifty/Sanco też nie wykrywa wszystkiego, któraś z Was pisała tu o przypadku, kiedy Pappa wyszła "źle", Sanco "dobrze", USG dobrze, a dziecko miało triploidię. Dlatego dla mnie każdy niepokojący marker to wskazanie do badań inwazyjnych.

reklama
Do góry