reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

reklama
W miarę podobnie pewnie jest choć to wytyczne waszego towarzystwa ginekologicznego w innych krajach może się różnić nie zagłębiałem się w temat czy aż tak bardzo no ale jak pisałaś wcześniej że nie powinno się w Polsce zachodzić w ciążę przez 2 lata po cesarce to już widzę istotną różnicę bo u nas nie ma takich wytycznych. Z resztą u nas bardziej się patrzy case by case kobiety które chcą próbować naturalnie. jedynie co to widzą częściej lekarza i przy porodzie takze go widzą i mają częściej ktg i nie są absolutnie traktowane jak pacjenci nadrzędnej kategorii. Nikogo jakoś wielce nie dziwi jak ktoś chce próbować naturalnie. Kiedyś sie mierzyło blizne i teraz u nas się już tego nie robi. Ale jak widzę pacjentkę z bliznowcem to wysyłam dodatkowo i dużo skarg miałam że to robiłam ... Oni mają to w dupie
U nas raczej rok po cc jest rekomendowany - od cc do ciąży. Ale są i pacjentki które rok po cc mają cc :)

W miarę podobnie pewnie jest choć to wytyczne waszego towarzystwa ginekologicznego w innych krajach może się różnić nie zagłębiałem się w temat czy aż tak bardzo no ale jak pisałaś wcześniej że nie powinno się w Polsce zachodzić w ciążę przez 2 lata po cesarce to już widzę istotną różnicę bo u nas nie ma takich wytycznych. Z resztą u nas bardziej się patrzy case by case kobiety które chcą próbować naturalnie. jedynie co to widzą częściej lekarza i przy porodzie takze go widzą i mają częściej ktg i nie są absolutnie traktowane jak pacjenci nadrzędnej kategorii. Nikogo jakoś wielce nie dziwi jak ktoś chce próbować naturalnie. Kiedyś sie mierzyło blizne i teraz u nas się już tego nie robi. Ale jak widzę pacjentkę z bliznowcem to wysyłam dodatkowo i dużo skarg miałam że to robiłam ... Oni mają to w dupie
Wiem że na zachodzie to norma ale mnie osobiście przeraża prowadzenie ciąż w większości krajów zachodnich - bez częstych usg, bez wizyt lekarskich. Jedyny plus niektórych zachodnich krakow to możliwość wyboru sposobu rozwiązania ciąży .

Wiem że na zachodzie to norma ale mnie osobiście przeraża prowadzenie ciąż w większości krajów zachodnich - bez częstych usg, bez wizyt lekarskich. Jedyny plus niektórych zachodnich krakow to możliwość wyboru sposobu rozwiązania ciąży .
No jest specyficznie, ja na początku kierowałam do lekarzy z byle bzdetem bo miałam ta nasza mentalność wschodnia mimo że do końca nawet nie wiem jak jest w Polsce coś tam tylko wiem ale może to się ma we krwi :D. A kobiety były przerażone że to coś się z nimi dzieje że kieruje do lekarza:D inna mentalność po prostu, ale raz poleciała skarga drugi i trzeci to się nauczyłam a i tak jestem z tych 'ostroznych' i nie mam problemu żeby zlecić dodatkowo jakieś badania u nas np są 3 badania krwi i moczu a w pl podobno raz na miesiąc ? I to jest fajne
Pewnie dowiem się sporo różnic wraz z dalszym rozwojem ciąży

Oby tym razem

No u mojej koleżanki w Irlandii to przez to przeoczyli poważne rozszczepienie wargi i podniebienia. Dowiedziała się w Polsce jak przyjechała na święta i poszła sobie „podejrzeć” dziecko dla przyjemności. Ciąże dokończyła już w pl.

kasiaa91 a może zrobimy sobie listę grudniowej z terminami na 1 stronie? Ty jako założycielka tematu musiałabyś to zrobić.

tak to jest z dziećmi z końca roku. Jął pierwsze ze stycznia, to łatwiej się rocznikowo w 2 latach zmieścić ;)
Oo miałabym wtedy dzieci z jednego roku 😁 ale chyba fajnie mieć dziecko ze stycznia podobno łatwiej tym z początku roku dostać się do placówek typu żłobki
To prawda?

reklama
Jak leżę, czy siedzę to mnie nic nie boli, a jak wstanę i zacznę coś robić to zaraz brzuch mnie boli, ciągnie i bili jakbym zaraz okresu miała dostać, dwa razy tak mocno zabolał, że się zwinęłam, ale zaraz puściło i nie bolało. Boję się leżeć cały czas, bo ubzdurałam sobie, że jak teraz będę leżeć non stop, to organizm się tak przyzwyczai i potem już nic nie będę mogła robić, a z drugiej strony boję się coś robić bo może to są sygnały, żeby jednak leżeć..

Dodam, że pracuje w branży beauty powiązanej z sezonem ślubnym, więc jeszcze mam koncowke martwego sezonu, dlatego mam luz duży, ale już od poniedziałku się zaczyna a od maja maratony..

Do góry