reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

reklama
W miarę podobnie pewnie jest choć to wytyczne waszego towarzystwa ginekologicznego w innych krajach może się różnić nie zagłębiałem się w temat czy aż tak bardzo no ale jak pisałaś wcześniej że nie powinno się w Polsce zachodzić w ciążę przez 2 lata po cesarce to już widzę istotną różnicę bo u nas nie ma takich wytycznych. Z resztą u nas bardziej się patrzy case by case kobiety które chcą próbować naturalnie. jedynie co to widzą częściej lekarza i przy porodzie takze go widzą i mają częściej ktg i nie są absolutnie traktowane jak pacjenci nadrzędnej kategorii. Nikogo jakoś wielce nie dziwi jak ktoś chce próbować naturalnie. Kiedyś sie mierzyło blizne i teraz u nas się już tego nie robi. Ale jak widzę pacjentkę z bliznowcem to wysyłam dodatkowo i dużo skarg miałam że to robiłam ... Oni mają to w dupie
U nas raczej rok po cc jest rekomendowany - od cc do ciąży. Ale są i pacjentki które rok po cc mają cc :)

W miarę podobnie pewnie jest choć to wytyczne waszego towarzystwa ginekologicznego w innych krajach może się różnić nie zagłębiałem się w temat czy aż tak bardzo no ale jak pisałaś wcześniej że nie powinno się w Polsce zachodzić w ciążę przez 2 lata po cesarce to już widzę istotną różnicę bo u nas nie ma takich wytycznych. Z resztą u nas bardziej się patrzy case by case kobiety które chcą próbować naturalnie. jedynie co to widzą częściej lekarza i przy porodzie takze go widzą i mają częściej ktg i nie są absolutnie traktowane jak pacjenci nadrzędnej kategorii. Nikogo jakoś wielce nie dziwi jak ktoś chce próbować naturalnie. Kiedyś sie mierzyło blizne i teraz u nas się już tego nie robi. Ale jak widzę pacjentkę z bliznowcem to wysyłam dodatkowo i dużo skarg miałam że to robiłam ... Oni mają to w dupie
Wiem że na zachodzie to norma ale mnie osobiście przeraża prowadzenie ciąż w większości krajów zachodnich - bez częstych usg, bez wizyt lekarskich. Jedyny plus niektórych zachodnich krakow to możliwość wyboru sposobu rozwiązania ciąży .

Wiem że na zachodzie to norma ale mnie osobiście przeraża prowadzenie ciąż w większości krajów zachodnich - bez częstych usg, bez wizyt lekarskich. Jedyny plus niektórych zachodnich krakow to możliwość wyboru sposobu rozwiązania ciąży .
No jest specyficznie, ja na początku kierowałam do lekarzy z byle bzdetem bo miałam ta nasza mentalność wschodnia mimo że do końca nawet nie wiem jak jest w Polsce coś tam tylko wiem ale może to się ma we krwi :D. A kobiety były przerażone że to coś się z nimi dzieje że kieruje do lekarza:D inna mentalność po prostu, ale raz poleciała skarga drugi i trzeci to się nauczyłam a i tak jestem z tych 'ostroznych' i nie mam problemu żeby zlecić dodatkowo jakieś badania u nas np są 3 badania krwi i moczu a w pl podobno raz na miesiąc ? I to jest fajne
Pewnie dowiem się sporo różnic wraz z dalszym rozwojem ciąży

Oby tym razem

No u mojej koleżanki w Irlandii to przez to przeoczyli poważne rozszczepienie wargi i podniebienia. Dowiedziała się w Polsce jak przyjechała na święta i poszła sobie „podejrzeć” dziecko dla przyjemności. Ciąże dokończyła już w pl.

kasiaa91 a może zrobimy sobie listę grudniowej z terminami na 1 stronie? Ty jako założycielka tematu musiałabyś to zrobić.

tak to jest z dziećmi z końca roku. Jął pierwsze ze stycznia, to łatwiej się rocznikowo w 2 latach zmieścić ;)
Oo miałabym wtedy dzieci z jednego roku 😁 ale chyba fajnie mieć dziecko ze stycznia podobno łatwiej tym z początku roku dostać się do placówek typu żłobki
To prawda?

reklama
Jak leżę, czy siedzę to mnie nic nie boli, a jak wstanę i zacznę coś robić to zaraz brzuch mnie boli, ciągnie i bili jakbym zaraz okresu miała dostać, dwa razy tak mocno zabolał, że się zwinęłam, ale zaraz puściło i nie bolało. Boję się leżeć cały czas, bo ubzdurałam sobie, że jak teraz będę leżeć non stop, to organizm się tak przyzwyczai i potem już nic nie będę mogła robić, a z drugiej strony boję się coś robić bo może to są sygnały, żeby jednak leżeć..

Dodam, że pracuje w branży beauty powiązanej z sezonem ślubnym, więc jeszcze mam koncowke martwego sezonu, dlatego mam luz duży, ale już od poniedziałku się zaczyna a od maja maratony..

Do góry