reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

Oo miałabym wtedy dzieci z jednego roku 😁 ale chyba fajnie mieć dziecko ze stycznia podobno łatwiej tym z początku roku dostać się do placówek typu żłobki
To prawda?
to nie ma znaczenia przy rekrutacji. Punkty są za wielodzietność, samotne rodzicielstwo, niepełnosprawność w rodzinie itp., nic o miesiacu ur. Miałam kiedyś koleżanki z 1 roku. Pierwsza ze stycznia, druga z listopada.

reklama
Jak leżę, czy siedzę to mnie nic nie boli, a jak wstanę i zacznę coś robić to zaraz brzuch mnie boli, ciągnie i bili jakbym zaraz okresu miała dostać, dwa razy tak mocno zabolał, że się zwinęłam, ale zaraz puściło i nie bolało. Boję się leżeć cały czas, bo ubzdurałam sobie, że jak teraz będę leżeć non stop, to organizm się tak przyzwyczai i potem już nic nie będę mogła robić, a z drugiej strony boję się coś robić bo może to są sygnały, żeby jednak leżeć..

Dodam, że pracuje w branży beauty powiązanej z sezonem ślubnym, więc jeszcze mam koncowke martwego sezonu, dlatego mam luz duży, ale już od poniedziałku się zaczyna a od maja maratony..
ooo fajnie. Zajmujesz się wizażem?

Oo miałabym wtedy dzieci z jednego roku 😁 ale chyba fajnie mieć dziecko ze stycznia podobno łatwiej tym z początku roku dostać się do placówek typu żłobki
To prawda?

W Polsce zależy od placówki nie ma ujednoliconych zasad. Państwowo w Warszawie są żłobki od 4 miesiąca i od 12 miesiąca. Dzieci muszą mieć min ten wiek na 1 września. Zależy też jak placówka dzieli wiekowo pozostałe grupy bo właściwie szanse ma się tylko do pierwszej (chyba że masz dużo dodatkowych punktów). Do żłobka państwowego szczególnie np w Warszawie jest się bardzo ciężko dostać, szczególnie jak ktoś ma jedno dziecko (bo te wyżej wspomniane punkty są głównie za wielodzietność).
W przedkolach wiek nie ma znaczenia bo tak jak w polskiej szkole liczy się rocznik. I w grupie od września startują i dzieci ze stycznia mające tak naprawdę ponad 3.5 roku jak i dzieci z grudnia nie mające nawet 3 lat

A ja zaczęłam się oczywiście stresować bo przestały mnie boleć piersi i czuję jakby nic się nie działo... to może oznaczas coś, a może oznaczać kompletnie nic...

reklama
Do góry