reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

Z pleców przekręcajcie się na bok i dopiero wstawajcie

cb7wugpju04jz4q8.png

O tak to podstawa, na każdym treningu nam to wpajają. 1 zeby nie leżeć na plecach, bo za bardzo główne naczynia krwionośne sie uciska i można stracić przytomność, a dziecko jest niedotlenione w tej pozycji, 2 wstawać zawsze z leżenia bokiem, nigdy bezpośrednio z pozycji leżącej na plecach

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
A objawem choleostazy nie jest czasem swędzenie, ale bez wysypki??? Zaznaczam, że nie jestem pewna, więc to info do sprawdzenia.

Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom
O właśnie sprawdziłam że pierwszym objawem jest swedzenie dłoni i stóp u mnie tego nie bylo, no i ze nie powinna wystapic zadna wysypka. Ulżyło mi troche bo ta choleostoza jest bardzo poważną chorobą.

A objawem choleostazy nie jest czasem swędzenie, ale bez wysypki??? Zaznaczam, że nie jestem pewna, więc to info do sprawdzenia.

Ja tez nie jestem pewna - to jedyne co mi sie z tym swędzeniem skojarzyło, bo uprzedzała mnie o tym położna i lekarz na ostatniej wizycie sie upewniał na wszelki wypadek czy aby nie mam takich objawów. Pewnie temu mi sie tak w pamięć wbiło.

Witam się w gronie niewyspanych i obolałych. Dziś rano obudziłam się o 5 i już zasnąć nie mogłam, a że zasnęłam też jakoś po północy i wcześniejsze noce też nie przespane, to dziś jestem nieprzytomna. Mam wrażenie, że funkcjonuję tylko siłą woli. Poza tym boli mnie kręgosłup i łapię zadyszkę nawet podczas rozmowy. No i jeszcze ta zgaga. Mam dość.
No ale udało mi się już co nieco zrobić. Dziś poprasowałam pierwszą turę prania i uprałam drugą, więc jakiś postęp jest. Poza tym zaczęłam szukać niani. Ciekawe czy znajdziemy kogoś do listopada.

Dzien dobry mamusie [emoji4]
A wiec jak pisalam kilka postow wyzej , pojechalismy z mezem ok. 20 na IP bo nie dawalo mi spokoju to ze mala jest tak malo ruchliwa. Połączyli mnie pod ktg , lezalam tam chyba z 40min - wszystko super.. Pozniej USG tez wszystko super ale najdziwniejsze jest to ze lekarz robi mi USG i mowi ze mala bardzo się rusza [emoji47] [emoji15] i pyta mnie "nie czuje Pani..?" Problem byl w tym ze wlasnie nie czulam tego a mala fikala jak ta lala.. Dr nie mogla jej wybadac az przez to dobrze i trwalo to dluzej [emoji28]
Byla bardzo zdziwiona ze nie czuje... (zreszta nie tylko ona... ech.) Po wszystkich badanich (szyjke tez sprawdzala - jest okej) stwierdzili z ordynatorem zeby jednak zostawic mnie na obserwcji 24h zebym pisala godzine i KAZDY ruch jaki poczuje + rano znowu ktg itd. Albo jesli nie chcialam zostac (chociaz oni nalegali i musialam na własną odpowoedzialnosc jechac do domu..) rano zebym odrszu zgłosiła sie do mojego gina na ktg i zeby to z nim przedyskutowac. Czekalismy tam jeszcze z 20min i mielismy sie w tym czasie zastanowic no i mala dostala dobrego powera w tym czasie przez te 20min poczulam z 10 ruchow i nawet Tatus jak przylozyl reke dostal porządnego kopniaka [emoji16] [emoji7]
Wiec wypisalam sie do domu.. po czym mialam w domu az nie zasne zapisywac kazdy ruch. Wróciliśmy jakos byla 00:26 mala Fikala i przez 20min poczulam ja z 10 razy.. wiec spokojnie mi sie przysnelo :) obudzilam sie o 5 i mala akurat sie gimnastykowala :D przez te 1.5h jak nie śpię poczulam ja kilkanascie razy juz nawet nie licze... wiec UFF jest ok :) ale mimo to pojade jeszcze do nojego lekarza i z nim to obgadam wytlumacze itd. :)

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom
Dobrze, że to był tylko fałszywy alarm i że potraktowali Twoje obawy poważnie.

Z kranu moze byc ;) chociaz ja przy infekcjach jak córki mialy to przegotowana. Na to tez jest sposob, bo ja ZAWSZE mialam i mam do dzis dzbanek z przegotowana zimna woda. Do przemywania wlewasz troche zimnej przegotowanej wody do miseczki, dolewasz goracej, i masz idealna wode ;) Taka woda zimna i przegotowana przydaje sie tez do robienia mleka (mleko robimy tak ze najpierw mieszamy wode do odpowiedniej temperatury (od 36 do 37 st, czasem zalecaja na pudelkach max 40st.) i dopiero wtedy sypiemy mleko. Gdy zalejesz mleko modyfikowane wrzatkiem to straci wszystkie wartosci. Ale to taka ciekawostka dla mam ktore zrwzygnuja z karmienia lub nie dadza rady ;)
Natomiast odwrotnie robimy herbatke koperkowa, najpierw herbatke zalewamy odrobina wrzątku, a potem dolewamy zimnej wody zeby sie szybciej schlodzila :)
Ja do dzis odlewam wode do dzbanka bo przydaje mi sie zeby dolewac do goracej herbaty zeby mogly szybciej wypic ;)

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
Ja też jak już nie karmiłam piersią, to nalewałam sobie przegotowaną wodę do butelki, a tuż przed samym karmieniem dolewałam do tej już chłodnej wody wrzątku, tak, że temperatura akurat była w sam raz. Mam nadzieję, że tym razem będę mogła karmić dłużej piersią i że butla całkowicie nas ominie.

A mamy [emoji5] [emoji254]

Maciuś na dniach zostanie odtubowany i będzie można go tulić.
Udało nam się znaleźć Madzi pokój w Opolu, w poniedziałek się wprowadza i teraz będą się kangurować codziennie. [emoji254] [emoji179] [emoji4]

cb7wugpju04jz4q8.png
Super! Fantastycznie, że robi takie postępy. Rodzice nawet się nie obejrzą i bedą mogli zabrać go do domu. :happy:

U nas wirusowka teraz Luby chory ...

thgfflw1k3inkyc3.png
Oj, to będziesz miała wesoło z chorym facetem. A jak Twoje samopoczucie? Już lepiej?

O tak to podstawa, na każdym treningu nam to wpajają. 1 zeby nie leżeć na plecach, bo za bardzo główne naczynia krwionośne sie uciska i można stracić przytomność, a dziecko jest niedotlenione w tej pozycji, 2 wstawać zawsze z leżenia bokiem, nigdy bezpośrednio z pozycji leżącej na plecach

Ja kiedyś niefortunnie wstałam to sobie więzadła naciągnęłam i cały dzień leżenia.

cb7wugpju04jz4q8.png

Witam się w gronie niewyspanych i obolałych. Dziś rano obudziłam się o 5 i już zasnąć nie mogłam, a że zasnęłam też jakoś po północy i wcześniejsze noce też nie przespane, to dziś jestem nieprzytomna. Mam wrażenie, że funkcjonuję tylko siłą woli. Poza tym boli mnie kręgosłup i łapię zadyszkę nawet podczas rozmowy. No i jeszcze ta zgaga. Mam dość.
No ale udało mi się już co nieco zrobić. Dziś poprasowałam pierwszą turę prania i uprałam drugą, więc jakiś postęp jest. Poza tym zaczęłam szukać niani. Ciekawe czy znajdziemy kogoś do listopada.

Dobrze, że to był tylko fałszywy alarm i że potraktowali Twoje obawy poważnie.

Ja też jak już nie karmiłam piersią, to nalewałam sobie przegotowaną wodę do butelki, a tuż przed samym karmieniem dolewałam do tej już chłodnej wody wrzątku, tak, że temperatura akurat była w sam raz. Mam nadzieję, że tym razem będę mogła karmić dłużej piersią i że butla całkowicie nas ominie.

Super! Fantastycznie, że robi takie postępy. Rodzice nawet się nie obejrzą i bedą mogli zabrać go do domu. :happy:

Oj, to będziesz miała wesoło z chorym facetem. A jak Twoje samopoczucie? Już lepiej?
Smialam sie z lubego, ze teraz to jest jak chory chorszy trup... Spi wlasnie bo go pogonilam do lozka pod dwoma koldrami bo tak go telepia dreszcze ...
Ja juz ok dzisiaj tylko miednica mnie boli ale po wirusowce zostalo tylko wspomnienie na szczescie.
Kupilam sobie dzisiaj buty cieplejsze bo ostatnio pomykalam w trampkach a jest coraz zimniej ... To bylo nie lada wyzwanie bo wszystkie ciasne sie wydawaly albo nie moglam wcisnac nogi a jak juz wcisnelam to nie moglam zdjac !
No i poplakalam sie bo mama kupila nam ksiazke dla Emilki taka do wypisywania dat itd na pamiatke zeby bylo, jak zaczelam ja ogladac to jakos sie tak wzruszylam, ze masakra - uroki ciazy ;)

thgfflw1k3inkyc3.png

Na tej stronce fajnie zebrane i można sobie "powróżyć" jak będzie wyglądać wasze dziecko;)
Link do: What Your Future Child Will Look Like!
Mi przy pierwszej córce z grubsza się zgadza - odziedziczyła silne geny czyli duże usta po tatusiu, ciemne oczy po mnie, natomiast co do włosów to się zdziwiłam bo będzie ciemną blondynką jak tatuś a nie od urodzenia czarnulka jak ja;) Ciekawe jak wyjdzie z młodszą, trochę się wystraszyłam na USG wczoraj bo lekarka powiedziała, że ma duży nos...

Właśnie nic takiego nie jadlam zeby mialo mnie uczulic ;/ duzo nabiału jem ale to chyba nie od tego. Nie wiem czy mam czekac do wizyty u ginekologa czyli do nastepnej środy? a w ogóle z taka wysypka do ginekologa sie zgłosić czy do rodzinnego lekarza?
Czasem od nadmiaru bialka tez wgchodzi wysypka. Organizm ma swoje ograniczenia, wszystko mozna "przedawkowac". Spokojnie, wyluzuj z nabialem a na pewno zniknie ;)

Tzn ja mam z pepco ale bardziej okrycie kąpielowe, kupiłam już dawno oo i jest mięciutkie (nie wiem czy będzie chłonne i jak zachowa się po praniu). Nie wiem jak wyglądają tam ręczniki. Szukałam na allegro, ale wolałbym dotknąć lub chociaż, żeby ktoś już takie kupił i żebym wiedziała, że jest ok.

Ja kupilam w pepco reczniki biale, 3 malutkie i jeden duzy. Są miłe jak dla mnie, po praniu fajne, i chlonne :)

reklama
Do góry