reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

Chyba magnez i potas najlepiej suplementowac [emoji4]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Potas niekoniecznie, ja np mialam badania i potas mam przy gornej granicy normy bez brania tabletek i w szpitalu mowili ze nie moge juz brac w tabletkach.

Mam tylko niedobor magnezu.

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Pytanie do doświadczonych mam. Jak się liczy te ruchy, bo lekarz rąk mi tłumaczył ze dalej nic nie rozumiem. Jak Franio np teraz jest bardzo ruchliwy i kreci sie przez 5 sekund bez przerwy pozniej pol min ciszy i znowu się kręci to liczone to jest jako jeden ruch czy już kolejny? Czuje ze resztę ciąży śledzę z ksiazeczka ruchów w ręku jak wariatka
Jeden kopniak -jeden ruch. Kopnie w ciagu 3 sekund 3 razy -to juz 3 ruchy. I zaznaczasz godzine o ktorej bylo 10 ruchow, i nie musisz dalej liczyc. Liczenie zaczyna sie od 9 rano. Przynajmniej u nas w szpitalu tak jest ;)

Dzisiaj w nocy obudzilam sie na siku i mialam twardy brzuch ... Ale u mnie to z nerwow tez sie robi mama mi wczoraj rozrywke zapewnila bo po co ma byc wszystko super skoro mozna namieszac glupim gadaniem, hitem byl tekst, ze nie powinnam sprzatac w ciazy !
Ja co chwile mam twardy brzuch jak chodze, jak wstaje, jak siadam, ale to takie bezbolesne (nie skurcz).

A ja przeżyłam noc grozy. Jeszcze tak złe nie było br. Sama sobie winnam. Miałam sen o " grzybach" i jak maz wrócił z wc powiększony to nie wytrzymałam. "Poprzytulalismy sie" i sama nie wiem czy skurcze były juz przed czy sie po tym zaczęły, alebyly co minutę. Zaczynały sie we wloskach i przechodziły pod zebra, ze aż cieżko było oddychać a do tej pory były niewiele za pępek. Czyli te to były jak porodowe. Nospy, magnez i prysznic pomogły, ale teraz jestem obolała jak po siłowni. Dalej są ale zadziej jutro wizyta i sie boje.
Nie wiem czy skurcze porodowe czasem nie sa od gory do dolu, przeciez muszą wypychac dziecko w dół.

stwierdzilam, ze nie kupuje rozka, bede przez to zla mama?
Nie. Tylko miej coś do otulenia w szpitalu

cb7wugpju04jz4q8.png

Ja jeszcze uslyszalam ze nie powinnam z psami na spacery chodzic nosz kurde a pozniej jak mam urodzic to dziecko jak bede miala zero ruchu dotlenic tez sie musze nie biegam maratonow spaceruje spokojniej niz wczesniej nie mam komplikacji w ciazy czyli wszystko ok sama polozna na szkole rodzenia powiedziala, ze mamy starac sie spacerowac minimum 20min dziennie ...
Nawet te co maja ciaze zagrozona i musza duzo lezec powinny lacznie w dzien przespacerowac 20 minut (chocby do toalety, lazienki, po pokoju). To na żyły pomaga, nie robia sie wtedy zastoje

Z tym zamknieciem to nie bylabym taka pewna [emoji23]
Mielismy taka sytuacje jak Ola byla w szpitalu, akurat swieta byly, wszystko pozamykane a tu sie mleko skonczylo (pila wtedy NAN, znaczy sie pila, nie pila, no nie miala wyjscia.. Mi zabronili karmic cyckiem i wyslali do domu bo mialam rotawirusa i grype, maz zostal z corka a tu cholera nie bylo gdzie mleka kupic. Z goraczka jezdzilam po aptekach i stacjach i szukalam mleka, w koncu przywiozlam z domu probki Bebiko co dostalam w paczce, byly tylko 4 saszetki, ale wystarczyly mezowi do nastepnego dnia i wtedy mu szwagier kupic i zawiozl wlasnie Bebiko, bo okazalo sie ze to mleko chetnie pije, a po NAN wymiotowala (do cycka przyzwyczajona). Biedne dziecko, tez przeszlo..
No i wracajac do sklepow, to czasami tak jest, ze jak cos musisz miec, to akurat tego nigdzie nie ma albo faktycznie bedzie swieto i pozamykaja sklepy na 2-3 dni [emoji23] i co zrobisz ? [emoji23]

Inne czasy chyba były bo przy rota i grypie się jak najbardziej karmi.

cb7wugpju04jz4q8.png

reklama
Biore magne b6, 3x1, wizyte mam w przyszlym tygodniu, wiec zapytam gina jeszcze o potas. Ciekawa jestem tej kapieli magnezowej, jak to wyglada? Powiem wam szczerze, ze tak bezobjawowo przechodze ta ciaze, ze nie powinnam narzekac [emoji1] jedyne co to bol plecow i skurcze nog. Pierwszy trymestr lekkie wieczorne mdlosci, drugi rewelacja, teraz juz prawie trzeci (26+4, wiec zalezy jak liczyc), dopiero cos sie zaczelo dziac. Ale to moze dlatego, ze pierwsza ciaza. Wiele osob nawet nie zauwaza, przytylam dopiero 2,5kg, planuje pracowac do konca pazdziernika :)

Dziewczyny nie przejmujcie sie opiniami mam, ciotek, czy dobrych kolezanek. Przeciez cos trzeba robic, nie mozna siedziec z zalozonymi rekami cala ciaze, nie sprzatac, nie prac, nie gotowac. No chyba, ze ktos na wskazania ku temu, wtedy to zrozumiale :)

Do góry