reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

Wstałam z drzemki. Nie wyrabiam w te upały [emoji30]

cb7wugpju04jz4q8.png

reklama
Uważaj z tym leżeniem na plecach, bo wtedy macica uciska główna tętnice i dziecko ma duzo mniej tlenu, a do tego bardzo łatwo stracić przez to przytomność

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Ale myślisz, że to juz na tym etapie jest w jakiś sposob niebezpieczne ? Ja też dosyć sporo w ciągu dnia leżę na plecach i jeszcze nie odczuwam żadnych dolegliwości; myślałam, że tak po 30tc jak juz dzidziol więcej waży to lepiej unikać takiej pozycji ?

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Ale myślisz, że to juz na tym etapie jest w jakiś sposob niebezpieczne ? Ja też dosyć sporo w ciągu dnia leżę na plecach i jeszcze nie odczuwam żadnych dolegliwości; myślałam, że tak po 30tc jak juz dzidziol więcej waży to lepiej unikać takiej pozycji ?

Jak chodzę na zajęcia aktywna w ciąży to położna, która to prowadzi zawsze nas uprzedza, ze na plecach to max 10 minut i lepiej, zeby w razie czego ktoś był w domu.

No to dobrze wiedzieć, zacznę bardziej w wannie uważać choć i tak staram się nie urządzać zbyt długich kąpieli...

Tak poza leżeniem na plecach to moja przyjaciółka w ciąży dwa razy straciła przytomność, bo jej sie młody tak ułożył, ze na jakiś nerw nacisnął. Raz w łazience i dobrze, ze upadła na bok i ani głowa ani brzuchem nie przywaliła w płytki...

No to dobrze wiedzieć, zacznę bardziej w wannie uważać choć i tak staram się nie urządzać zbyt długich kąpieli...

Myśle, ze wanna to nie problem, bi to pozycja półleżąca. Chyba chodzi o to, zeby na płasko nie leżeć za długo

A ja już nie mogę z tym kręgosłupem. Już było lepiej, ale kiedy się człowiek opiekuje maluchem, to co chwilę trzeba dźwigać. No i co tylko jest lepiej, to tak dźwignę małego, że mi się odnawia. Do tego głowa mnie boli i już mam wszystkiego dość. Byle tylko już był wieczór i iść spać. :sad:
Moj kręgosłup też w słabej kondycji ale lekarka poleciła mi oklejanie pleców plastrami medycznymi - poczytaj o tym. Każdy rehabilitant umie to teraz zrobić.
Ja chodzę co 5-6 dni i płace za odc lędźwiowo- krzyżowy 35zl. 3 razy już byłam i właśnie dziś stwierdziłam że dużo mi lepiej. Może spróbuj...

Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom

Duzo ćwiczeń rozciągających tez pomaga, nawet głupie siedzenie po turecku i kolana jak najbliżej ziemi. Albo sie kładziesz na plecach, jedna noga wyprostowana, a druga zgięta w kolanie i odchylasz w tej pozycji ja na zewnątrz, rozciągasz przez 1-2 minuty i potem to samo z druga. Mnie to bardzo pomaga.

reklama
Ja zawsze mam wyzej glowe, bo inaczej zle sie czuje. A na lewym boku mam najwiecej skurczy. Tak, ze nie mam wiele do wyboru.
Siedziec po turecku nie moge i nie dam rady bo mialam operacje na biodra.
Moja daidzia malenka, dopiero 460g, wiec jeszcze duzo nie naciska

Do góry