reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

Bol okropny ale to trzeba sposobem. Paracetamol dzidzia duzo ssąca laktator i przede wszystkim oklady z rozbitych lisci kapusty i schlodzonych w lodowce. To jest ulga. Drugiego dnia po zapaleniu nie bylo sladu. Przez dwa lata karmienia mialam trzy razy takie zapalenie w cycach. Po pierwszym razie sie nauczylam zawsze miec kapustę w lodowce :D

reklama
ona mowi, ze czula jakby ktos za nie ciagnal i chcialw wyrwac, wyla ona, wylo dziecko szok
Ja czulam jak by ktos mi cial tego cyca nozem albo wkuwal ogromne igly. Do tego od ciezaru czulam ze mi sie odrywa I chce spasc.
Byl olbrzymi roznica kolosalna miedzy zdrowym cyckiem a chorym.jak bym sylikona se zaladowala takiego ordynarnego.

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Dokladnie to dopiero poczatek.
Pamietam jak z Patrykiem musialam sciagac pokarm bo mlody w inkubatorze I mleko musialam mu dowozic. Malego przetransortowali do Wroclawia.w mojej miescinie szpital nie byl przystosowany do opieki wczesniakiem. I zebym nie musiala w dzien dzien dojerzac zamieszkalam we Wroclawiu u znajomej tesciowe ktora jest polozna. Nie zapomne jak dostalam zastoju w jednym cycku [emoji22][emoji22] normalnie bol nie z tej ziemi piers twarda jak kamien I mega goraca. A ta cudna kobiecina uratowala mnie I moj pokarm choc bol przy tym byl niesamowity.
Wsadzila mnie pod cieply prysznic I tam zaczela mi wymasowywac piers. Ryczalam. Powaznie myslalam ze umre. Ale po kilku minutach z piers zaczelo leciec mleko I robila sie coraz mieksza.
Pozniej nastawialam budzik co 3 godziny I sciagalam z dwoch cyckow zeby tylko znowu sie sytuacja nie powtorzyla.
BOZE nigdy wiecej.

Za to rodzice opowiadali jak to mama dostala zastoju I ojciec uratowal ja od szpitala! Sam ssal piers matki az zeszlo wszystko. I bol minol. Maly Brat niestety nie mial na tyle sily aby ulzyc mamie bo mleko mu za cholere nie chcialo leciec. W tych czasach pewnie poradzilby sobie laktator elektryczny.

Na poczatku wizja ojca zsacego mleko z matki piers mnie przerazila I obrzydzila [emoji44][emoji44][emoji44][emoji44]
Nie rozumialam. Myslalam ze to chore.
Zrozumiala dopiero jak mnie to dopadlo.

Ja sama męża prosiłam by mi pomógł gdy laktator nie dawał rady. Pamiętam te zastoje pamiętam zapalenia piersi uugghh..
ale to mija a zapach niemowlęcia ten cudowny widok główki i ciepło przytulonego ciałka sprawia że się ból szybko zapomina :)

Moja córa dawała rade odessac, leżałam wtedy cały dzień z nią i ssała. I ulewała i za chwilę znowu jadła. Normalnie ktoś by powiedział ile ty jej dajesz tego cyca?! Przekarmiasz!? Dziecko aż zwraca.. ale wtedy nie patrzyłam na to.. patrzyłam tylko żeby przestało boleć i zeszła temperatura.
Co ciekawe zastoje i zapalenia szły równo z kryzysami laktacyjnymi.
cb7wugpju04jz4q8.png

Ostatnia edycja:
Bliżej rozwiązania utworzymy wątek o karmieniu piersią z kalendarzem kryzysów laktacyjnych i poradami co wy na to?
I wątek "porady na cito" też by się przydał ale to potem jak ciążowe tematy pójdą w archiwum

cb7wugpju04jz4q8.png
Super pomysl.
Byc moze choc jedno wykarmie ponad 6 miesiecy.
Jednego 3 miesiace drugiego 4 .
I co dziwne wczesniaka udalo mi sie dluzej karmic mimo iz byl na moim mleku przez pierwsze 6 tyg ale pite z butli, niz Drugiego ktory dostal cyca od pierwszej chwili po wyciagnieciu.
U Patryka laktacja zaczela mi sie jak Boga kocham jak sie dowiedzialam ze nastepnego dnia bede miala ciecie. 7 tyg przed terminem prawidlowym do porodu . wieczorem po niusie ze rano bede miala cc mialam mora koszule. Tak psychika zaczela dzialac.
Z Filipem lezalam pod ktg z wysokim cisnieniem przyszedl lekarz sprawdzil zapis I zrobili poploch bo tetno malemu zaczelo zanikac w ciagu 1,5 godziny bylam cieta do terminu 5 tyg zostalo. Niewiem chyba nie zdarzylam sie psychicznie przygotowac bo mleko zaczelo mi leciec dopiero nastepnego dnia wieczorem po cc ok 24 godziny od ciecia.mimo iz maly zssal cyca od pierwszych chwili.

Kompletnie niewiem od czego to zalezy.
Oczywiscie w pierwszej I drugiej ciazy od czasu do czasu mialam poplamione I sztywne bluzki szczegolnie po nocy.

Każdy ma inne parcie na kp i wiele sprzecznych opinii slyszą na około i często przy kryzysie laktacyjnymi myślą że to koniec że nie mają mleka. Nie wierzę w.to. jakoś wszyscy wiedzą o skokach rozwojowych a o kryzysach im towarzyszącym się zapomina.
Będziemy się wsierać i wszystkie będziemy karmić tyle ile będziemy chciały :)

cb7wugpju04jz4q8.png

Ja czulam jak by ktos mi cial tego cyca nozem albo wkuwal ogromne igly. Do tego od ciezaru czulam ze mi sie odrywa I chce spasc.
Byl olbrzymi roznica kolosalna miedzy zdrowym cyckiem a chorym.jak bym sylikona se zaladowala takiego ordynarnego.

nie strasz, bo odetne se je w cholere :( teraz czuje ulge, ale bol jest nada choc mniejszy

nie strasz, bo odetne se je w cholere :( teraz czuje ulge, ale bol jest nada choc mniejszy
Lux bola bo sie przygotowuja do karmienia. Zdrowy objaw.
Ja odziwo mam spokoj z nimi.
Na poczatku mega bolaly I szybko urosly I zrobily sie ciezkie.ale przestaly bolec.pewnie chwilowo.

No ok Dzis maz nie mogl pomiętosić tak jak lubi bo robilo sie nieprzyjemnie ale podotykac pozwolilam [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

reklama
Do góry