reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

Ja też mam lęki- ale to chyba normalne. Najpierw bałam się pustego jaja płodowego, potem poronienia, potem prenatalnych w 12 tygodniu i wyników. Potem przeczytałam na forum o dziewczynie, która maleństwo straciła w 36 Hbd- nawet kupiłam monitor tętna płodu- fajny gadżet swoją drogą :). Teraz stwierdziłam, że nie mam na to wszystko w sumie żadnego wpływu. Jak zaczynam świrować to tłumaczę sobie w środku w głowie, że to donikąd nie prowadzi, w chwilach zwątpienia i strachu słucham bicia serca dziecka- pomaga :)

reklama
Ja też mam lęki- ale to chyba normalne. Najpierw bałam się pustego jaja płodowego, potem poronienia, potem prenatalnych w 12 tygodniu i wyników. Potem przeczytałam na forum o dziewczynie, która maleństwo straciła w 36 Hbd- nawet kupiłam monitor tętna płodu- fajny gadżet swoją drogą :). Teraz stwierdziłam, że nie mam na to wszystko w sumie żadnego wpływu. Jak zaczynam świrować to tłumaczę sobie w środku w głowie, że to donikąd nie prowadzi, w chwilach zwątpienia i strachu słucham bicia serca dziecka- pomaga :)

U mnie te lęki mogą wynikać z tego, że to jest pierwsza ciąża i nie do końca wiem co jest normalne, a co nie jest. Najgorzej się wystraszyłam jak na początku ciąży miałam takie brązowe plamienia, wtedy to dopiero panikę siałam, ale na szczęście to nic poważnego nie było i od tamtej pory względny spokój mam.

Jaki jest koszt takiego monitora tętna płodu?

Mi ginekolog nie pozwolila z dnia na dzien odstawic..

Te co ja mialam nie szkodza, ale nie wolno ich w 3 trymestrze, wiec zaczelam odatawiac zaraz na poczatku a i tak zeszlo mi 2 miesiace

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

No ja wtedy ciąży nie planowałam, z dnia na dzień odstawiłam największą dawkę jaką mogli mi podać, 2tyg były tragiczne ale i tak najbardziej się bałam jak już wiedziałam o ciąży, że jakieś pozostałości mogą być :/

U mnie te lęki mogą wynikać z tego, że to jest pierwsza ciąża i nie do końca wiem co jest normalne, a co nie jest. Najgorzej się wystraszyłam jak na początku ciąży miałam takie brązowe plamienia, wtedy to dopiero panikę siałam, ale na szczęście to nic poważnego nie było i od tamtej pory względny spokój mam.

Jaki jest koszt takiego monitora tętna płodu?

Moja siostra miała puste jajo płodowe. Ja zresztą jestem z "medycyny" więc się naoglądałam i nasłuchałam o powikłaniach... U mnie też to jest pierwsza ciąża.
Mój AngelSounds był używany i bez słuchawek więc kupiłam za 50 złotych na allegro można drożej- wtedy ci wyświetla częstość uderzeń na minutę. Ale mi ten w zupełności wystarcza :) aaa i to się nazywa detektor- nie monitor- przepraszam :)

Moja siostra miała puste jajo płodowe. Ja zresztą jestem z "medycyny" więc się naoglądałam i nasłuchałam o powikłaniach... U mnie też to jest pierwsza ciąża.
Mój AngelSounds był używany i bez słuchawek więc kupiłam za 50 złotych na allegro można drożej- wtedy ci wyświetla częstość uderzeń na minutę. Ale mi ten w zupełności wystarcza :) aaa i to się nazywa detektor- nie monitor- przepraszam :)

Dzięki:) Chyba pomyślę o takim urządzeniu, może trochę mnie to uspokoi .... Teraz to tylko czekam na kolejną wizytę, żeby zobaczyć małego bąbla:)

Mi sie skracala w drugiej ciazy szyjka a miesiac przed porodem juz mialam 2 cm rozwarcia.. wiec na mnie na pewno podziala i w tym krotkim czasie pod koniec [emoji6] a boje sie wczesniej..

@xXxIzuLQaxXx więc moim skromnym zdaniem w ogóle nie powinnaś stosować żadnych przyapieszaczy z taką historią.

Jeśli Ty chcesz położną na poród wybrać, to nie wiem, czy to nie za późno, bo one sobie wcześniej rezerwują terminy. Ale może to zależy od położnej.

Ale Ty chyba mówisz o położnej środowiskowej, a my raczej o położnych do porodu. Jeśli sama sobie wybierasz położną do porodu i ona ma się zajmować tylko Tobą, to to jest płatne.
Ja w pierwszej ciąży wybierałam położną pod kątem porodu domowego; znalazłam taką, która odbiera porody domowe, bo tak chciałam rodzić. Potem się okazało, że się nie kwalifikuję, ale chciałam, żeby to właśnie ta położna dopilnowała przy porodzie, żeby wszystko było po mojemu (czytaj, jak najbardziej naturalnie). Po porodzie powiedziała, że jak bedę miała jakikolwiek problem, czy coś, to żeby po nią dzwonić, to przyjedzie. Ale ona z drugiego końca miasta, to jej nawet nie fatygowałam. Zadzwoniłam tylko raz do przychodni, gdzie zapisałam bazylka i przysłali mi dyżurną środowiskową. Odpowiedziała na moje pytania, sprawdziła jak nam idzie karmienie i tyle. Teraz to nawet nie planuję dzwonić po środowiskową, bo myślę, że poradzę sobie bez takiej wizyty.

Ja po pierwszym porodzie nie miałam wizyty patronażowej bo przychodnię raz, że wybrałam w innej miejscowości a dwa, że zgłosiłam tam córkę tuż przed szczepieniem w 6tż.
Do młodszej położna przyszła i zaczęła takie farmazony o kp chrzanić i mnie pouczać (nie mając racji), że szybko jej ukróciłam. Za drugim razem już inna przyszła - bardziej potulna. Teraz zobaczę mojego rodzinnego, którego uwielbiam i to tyle.

@xXxIzuLQaxXx więc moim skromnym zdaniem w ogóle nie powinnaś stosować żadnych przyapieszaczy z taką historią.

Ja po pierwszym porodzie nie miałam wizyty patronażowej bo przychodnię raz, że wybrałam w innej miejscowości a dwa, że zgłosiłam tam córkę tuż przed szczepieniem w 6tż.
Do młodszej położna przyszła i zaczęła takie farmazony o kp chrzanić i mnie pouczać (nie mając racji), że szybko jej ukróciłam. Za drugim razem już inna przyszła - bardziej potulna. Teraz zobaczę mojego rodzinnego, którego uwielbiam i to tyle.
Tak myslisz ? To faktycznie lepiej nie pic. Nie pomyslalam o tym bo twraz, tfu tfu, jest dobrze jesli o szyjke chodzi.

Boli mnie brzuch, w dole po prawej. Nie wiem czy to wzdecia takie bolesne czy cos sie tam dzieje.. [emoji20]

Ja nie potrzebuje detektora tetna, jestem spokojna bo czuje ruchy. Bez paniki kochane [emoji6]

bbbasia85 pisze:

Witaj :) ja tez juz jestem na l4, więc wiem, co to znaczy mieć za dużo wolnego czasu.

Ja też siedzę już od jakiegoś czas na zwolnieniu że względu na to że dużo w pracy dzwigam i podnoszę. Wolalam nie ryzykować. Mimo ze brakuje mi pracy staram sobie jakoś organizować wolny czas a to jeden z moich sposobów... czasami tracę nerwy ale warto czekać na wynik końcowy .. :D

1466514912-1d1mld.jpeg

Napisane na YOGA Tablet 2-1050L w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ile sie placi za taka polozna do porodu ?

To zależy od miasta i szpitala. U nas około 1000 zł. Przy poprzednim porodzie płaciłam 1000 zł, a teraz ma to kosztować 1050zł, więc różnica praktycznie żadna. To dość sporo kasy, ale uważam, że jak najbardziej warto, zwłaszcza jeśli wiesz, że to położna, która przypilnuje, żeby poród przebiegał na Twoich warunkach.

To az z TAKIM wyprzedzeniem trzeba sobie położną zaklepywać???
Wiesz co, ja nie wiem czy aż z takim, ale mnie bardzo zależało właśnie na tej konkretnej położnej, więc wolałam nie ryzykować, że mi ją ktoś podbierze :happy:

Dzięki:) Chyba pomyślę o takim urządzeniu, może trochę mnie to uspokoi .... Teraz to tylko czekam na kolejną wizytę, żeby zobaczyć małego bąbla:)
Żebyś się tylko przez ten monitor tętna nie zestresowała. Ja jak byłam w ciąży z synkiem, to często tętna nie mogłam znaleźć ze względu na tak usytuowane łożysko. Teraz podchodzę do tego z większym luzem i jak czasami nie znajdę tętna, to się nie przejmuję i próbuję następnego dnia. Wtedy najczęściej już znajduję.

Do góry