Ja tam nie wierze w te chińskie kalendarzyki jednym sie sprawdza a drugim nie
A zadam pytanie, moze głupie ale czy laktator warto/trzeba miec?? Pierwsza dzidzia i pytam. Jestem zielona w tych tematach. Tak samo pytanie jesli o butelki. Ile na początek? Jedna starczy? Czy więcej??
Z laktatorem to zależy, nie jest on koniecznym elementem wyprawki jeśli nastawiasz się tylko na karmienie piersią, ale nawet przy wyłącznym kp może zdarzyć się że będziesz chciała zostawić komuś pod opieką dziecko i wtedy przyda się odciaganiete mleko, inna sprawa że nie każda pierś nadaje się do odciągnia albo nie każda współpracuje z danym laktatorem Ja aventem ręcznym po wielu mekach i zmasakrowaniu piersi cisłam ledwo 20 ml
Co do butelek przy karmieniu piersią podanie butelki może zniechęcić malucha do ssania piersi, pierś jest trudniejsza pracuje dużo mięśni twarzy potrzeba się napracować by wyssac mleko z butli idzie łatwiej Do tego inaczej ssie się smoczek butelki inaczej pierś Niektórym dzieciom butla miesza i nie chcą potem cyca Niektórym za to nie sprawia to żadnej różnicy zależy od malucha Na pewno w pierwszych tygodniach życia (min 4) należy unikać podawania butelki i smoczka jeśli jest taka możliwość.