reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

Hej dziewczyny... nie wiem czy któraś z was miała już taką sytuację albo zasłyszała od innej ciężarnej... Czy branie progesteronu (w moim przypadku była to luteina z powodu krwiaka) może fałszować wyniki testu pappa? :( miałam w piątek robione I badanie prenatalne, wzorowe usg... a wczoraj telefon ze szpitala, ze wyniki testu bardzo złe i wysokie ryzyko ZD.. 1:185... wskazanie na amniopunkcje.. :(

Wiem..ale jednak jak się dostaje taki telefon to świat się wali.. Tutaj niby wszystko super a z krwi masakra... Sama nie wiem czy decydować się na tą amniopunkcję czy nie :( Dodam jeszcze,że mam straszną anemię..może przez to te białka tam poświrowały :( W czwartek mam wizytę w celu omówienia tych wyników nieszczęsnych :(
Poczekaj do wizyty i przedyskutuj z lekarzem, czy faktycznie branie luteiny, albo anemia mogły mieć wpływ na Pappa, a jeśli tak to jak duży. Od tego uzależniłabym robienie amnio. Gdyby się okazało, że luteina, czy anemia mogą całkowicie zafałszować wynik, to bym sobie odpuściła amnio. A jeśli nie mogą, albo mogą w niewielkim stopniu, to chyba bym się zdecydowała. A co na to Twój mąż/partner?

Będę zaciskać kciuki

reklama
Poczekaj do wizyty i przedyskutuj z lekarzem, czy faktycznie branie luteiny, albo anemia mogły mieć wpływ na Pappa, a jeśli tak to jak duży. Od tego uzależniłabym robienie amnio. Gdyby się okazało, że luteina, czy anemia mogą całkowicie zafałszować wynik, to bym sobie odpuściła amnio. A jeśli nie mogą, albo mogą w niewielkim stopniu, to chyba bym się zdecydowała. A co na to Twój mąż/partner?

Będę zaciskać kciuki

Mój partner mówi, że mam zrobić amniopunkcje... Od samego początku (zanim w ogóle zrobiłam test pappa) chciał żebym go wykonała... A ja mam wątpliwości... No w czwartek się dowiem z czego taki wynik wyszedł i jak się to ma do dobrego usg i faktu, że u mnie ani partnera w rodzinie nie ma przypadków chorób genetycznych..

Mój partner mówi, że mam zrobić amniopunkcje... Od samego początku (zanim w ogóle zrobiłam test pappa) chciał żebym go wykonała... A ja mam wątpliwości... No w czwartek się dowiem z czego taki wynik wyszedł i jak się to ma do dobrego usg i faktu, że u mnie ani partnera w rodzinie nie ma przypadków chorób genetycznych..
Bez sensu robić amnio jak nie ma wyraźnej potrzeby. Do czwartku spróbuj nie myśleć i skupić się na czymś innym.

Karolina nie wiem czy ci to pomoze ale jest 3 opcja: nifty lub harmony. kosztowne ale bezinwazyjne

Zeby do czegos dojsc trzeba wyruszyc w droge

Wiem... i myślę nad tym skąd taką sumę pieniędzy wziąć.. Choć Nifty i Harmony są tak samo "skuteczne" jak Pappa i nie zawsze dają prawdziwe wyniki.. Skontaktowałam się z taką babeczką, znajomą rodziny, która pracuje na śląskim uniwersytecie medycznym i jest położną w kilku oddziałach w Katowicach i mówiła, że ani nifty,ani harmony,ani ponowne zrobienie testu Pappa nie daje pewności..tylko amniopunkcja, która wykrywa wszelkie nieprawidłowośc ale jest ryzykowna bo faktycznie zdarzają im się poronienia.. Kazała mi to przemyśleć, zastanowić czy wytrzymam w stresie czy co mi da ta wiedza i podjąć decyzje bez pośpiechu.. :(

No Bazyli też już dostał większość prezentów. Od jednej babci dostał buciki i hulajnogę, od drugiej żółwia do zasypiania, który wyświetla na suficie gwiazdki, a od mojego D Lego Duplo lotnisko.

Super są te lampki z gwiazdkami. Moja ma biedronkę, dostała od chrzestnej na roczek. Duplo z kolei w hurtowej ilości kupił na allegro mąż. Poluje na używki w dobrej cenie i traktuje to jako inwestycję... Tyle że to on robi większe budowle, malej spokojnie wystarczyłby jeden zestaw i głównie zwierzątka, figurki itp:

Z tymi testami pappa to Wam powiem, ze kiedyś nie były tak rozpowszechnione. Dwa razy bylam w ciąży, 11 i 8 lat temu i wtedy lekarz o niczym takim nawet nie wspomniał. Z jednej strony dobrze, bo miało sie choc trochę mniej powodów do stresu... Myślę, że rzadko ktora kobieta zdecyduje się na usunięcie ciąży kiedy te testy wyjdą źle. A tak, przynajmniej ciąża jest spokojniejsza.

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Wiem... i myślę nad tym skąd taką sumę pieniędzy wziąć.. Choć Nifty i Harmony są tak samo "skuteczne" jak Pappa i nie zawsze dają prawdziwe wyniki.. Skontaktowałam się z taką babeczką, znajomą rodziny, która pracuje na śląskim uniwersytecie medycznym i jest położną w kilku oddziałach w Katowicach i mówiła, że ani nifty,ani harmony,ani ponowne zrobienie testu Pappa nie daje pewności..tylko amniopunkcja, która wykrywa wszelkie nieprawidłowośc ale jest ryzykowna bo faktycznie zdarzają im się poronienia.. Kazała mi to przemyśleć, zastanowić czy wytrzymam w stresie czy co mi da ta wiedza i podjąć decyzje bez pośpiechu.. :(
ja sporo o tym czytalam i smiem twierdzic ze nifty/harmony jest o wiele skuteczniejszy niz pappa. ale to oczywiscie moje wnioski. fakt jest tez oczywisty ze zarowno pappa jak i nifty i harmony okreslaja prawdopodobienstwo choroby a tylko inwazyjne badania amino itp daja wyniki dla tej konkretnej ciazy.
nie namawiam ani nie odradzam bo wiadomo kazdy decyzje musi podjac sam.
jesli moze ci to cokolwiek pomoc to ja za tydzien w srode bede miala wyniki pappa (a biore 200 luteiny na noc i 3 razy dziennie duphaston) i wtedy porownam sobie wyniki pappa i nifty. ale juz czuje z nifty mi duzo lepsze wyniki wyjda (tak o jakies 1000 razy).

reklama
ja sporo o tym czytalam i smiem twierdzic ze nifty/harmony jest o wiele skuteczniejszy niz pappa. ale to oczywiscie moje wnioski. fakt jest tez oczywisty ze zarowno pappa jak i nifty i harmony okreslaja prawdopodobienstwo choroby a tylko inwazyjne badania amino itp daja wyniki dla tej konkretnej ciazy.
nie namawiam ani nie odradzam bo wiadomo kazdy decyzje musi podjac sam.
jesli moze ci to cokolwiek pomoc to ja za tydzien w srode bede miala wyniki pappa (a biore 200 luteiny na noc i 3 razy dziennie duphaston) i wtedy porownam sobie wyniki pappa i nifty. ale juz czuje z nifty mi duzo lepsze wyniki wyjda (tak o jakies 1000 razy).

Ja brałam luteine od poczatku ciazy rano i wieczorem i jakos tydzien przed testem Pappa skonczylam brac,wiec nie wiem czy to mogło mieś wpływ jakikolwiek, tak samo jak anemia..
Nie wiem, mam mętlik w głowie...
A Ty sama od siebie Nifty robilas, czy mialas jakies przesłanki?

Do góry