reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

reklama
Lola mój mąż pracuje na zmiany co ma wady i zalety. Dziś jest to zaletą bo jest w domu więc ogarnął dzieci a ja mogłam poprasować :)

Ja ruchy liczę zawsze po posiłku. I zawsze późnym wieczorem. Ostatnio co Lilka była nader spokojna to od razu zaczęłam uważniej ją obserwować. Nie da się tego przegapić tej zmiany w zachowaniu.
Liczyć warto i trzeba. Koleżanka moja miała w 36 tc cc na cito bo mały zaczął się mniej ruszać i na ktg były spadki tętna. Okazał się owinięty pepowiną węzłem prawdziwym.

Gratulacje dla was i wytrwalosci w dalszym byciu razem ;)

Wczoraj nam pyknął 33 tydzien z tego wszystkiego az zapomnialam hihi

thgfflw1k3inkyc3.png

Hmm...mi też czwartkowo tak wybilo - na kiedy teoretycznie poród; )?

Ja w kwestii liczenia ruchów spotkałam się z 2 szkołami.
1. codziennie o tej samej porze no. o 9.00 rano, 12.00 i 19.00 wieczorem wyciszamy się i liczymy ruchy w ciągu godziny. Jeśli jest min. 10 to jest ok.
2. - tu zaznaczam jest to szkoła mojego lekarza, więc być może odosobniona - zwracasz uwagę na ruchy dziecka w porach kiedy zawzyczaj buszuje w brzuszku. Już wiesz pewnie, kiedy maluch jest aktywny. Codziennie o tych samych porach aktywności sprawdzasz po prostu czy są ruchy. Jeśli nie ma, lub drastycznie spadły albo drastycznie zwiększyły swą gwałtowność wówczas szybko na ktg.

Przeczytałam stosy stron o liczeniu ruchów i osobiście skłaniam się ku 2. Gdybym przyjęła wersję 1 to już dawno bym osiwiała i nie wychodziła z IP, bo sa dni kiedy maluch rusza się bardziej, a sa - jak np dziś - kiedy rano miał lenia. Poza tym są maluchy co wiercą się ciągle i są z gatunku filozofów. Grunt to badać czy dany dzień nie odstaje jakoś szczególnie od standardowego, a czy to bęzie 5 ruchó na godzinę czy 100 - jeden czort, byle do tej pory było podobnie :)

Ja mam taka tabele. Sama robilam bo mi H od doktorka wypelnila po swojemu jak nie patrzyłam. Ba górze godziny 8-9, 13-14, 19-20 po lewej data. I ja jem snadanie/obiad/kolacja przed tymi godzinami żeby młodego rozruszać.Zobacz załącznik 779363

Gabinia trzymaj sie tam. Ja we wtorek sie dowiem czy mnie gin polozy.
Dziekuje wam dobre kobiety. Teraz mam jasnosc. Od jutra licze ruchy!

Żeby do czegoś dojść trzeba wyruszyć w droge!

Lux nie zamartwiaj się na zapas!!!

Zuza wybacz zapomniałam, że u was jest alergia...

Elifit gratulacje haha :D jak ty dajesz radę z dwójką dzieci wszystko ogarnąć....

A ja mam spakowana torbę na tip top tylko kubka i talerza że sztućcami nie włożyłam. Oficjalnie mogę rodzic

Ja prawie też spakowana, tylko jeszcze koszul(i) nie wlozylam, muszę wyprać w dzieciowym. Ale cudem mi się zmieści, walizka wypchana po brzegi.

reklama
Ale duży maluch.

Dziewczyny ja nie liczę ruchów wierci się i jestem spokojna. Lubimy wyszukiwać wystające części i jak je lekko naciśniemy to się przesuwają, i tak się bawimy w kotka i myszkę, szczególnie córka tak lubi.

Ale zobacz Jadwiga jeszcze w 2 paku się trzymasz a tak się balas. :)
Ja mam poprane do 3 miesiąca.
Sama się ,że tak w miarę bezproblemowo wyszło. Może jeszcze do terminu dotrwam?

Do góry