reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

Jezuuuuu jak mnie male cos wpycha od kilku dni .niewiem czy to Kolana czy wbija piety z Lewej strony ale kuzwa boli. Zadna pozycje mi nie pasuje wciaz czuje ze wpycha mi cos twardego. I reka czuje I normalnie boli jak bym po tej stronie wielkiego siniaka miala.meczy to juz powoli. Chyba czwarty dzien tak napiera na jedna strone. [emoji30][emoji30][emoji30]

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom
Joshi, znam ten "słodki ból". Mąż to nazywa robieniem węża. Nagrałam tego małego zbója!

reklama
jakie jaja :D wczoraj Tomek dzwonil do gazownikow, ze nas nie ma i umowil nas na poniedzialek, zapisali se nazwisko i nr mieszkania i mieli byc o 9-tej...pojechalismy se dzis na zakupy no nie i no i se tak jezdzimy i nagle dzwoni Tomka tel i gazownik mowi, ze chca wzywac policje lub straz albo karetke, bo sasiedzi mu doniesli, ze jestem w domu a oni wala w drzwi a ja nie otwieram i ze napewno zemdlalam...a ciezarna trza ratowac no nie :) a Tomek mowi, moja kobieta ma sie dobrze, jest obok mnie :D suma sumarum okazalo sie, ze jeden gazownik drugiemu nie przekazal, ze maja byc w inny dzien i wyszlo zamieszkanie...wiec jak zwykle mam Trudne sprawy i Ukryta prawde hahaha :D
Lux straż sąsiedzka niedopatrzrnie , że i TY wyszlas ktoś się zagapil :)
Koleżanka poszła we czwartek na IP okazało się że ma 4cm rozwarcia podlaczyli ktg potem ledwo na oddzial zdążyli....4.5 min i urodzone dziecko 3820 :)

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom
Dobrze , że zdążyła dojechać wogole :)

Joshi, znam ten "słodki ból". Mąż to nazywa robieniem węża. Nagrałam tego małego zbója!
U mnie to samo , mały szaleje w brzuszku , ale nie ma dla mnie nic wspanialszego i bardziej mnie uspakajajacego :)
Że starszym ciagle mi było mało , bo ciągle ruszał się zbyt mało, leniwie jakiś tam ruch i nic . A teraz moja młodzież szaleje na całego. I mimo tego bólu to jest wspaniałe .

A tak z innej beczki moje dziecko od dwóch dni śpi sam w swoim pokoju Wola póki co raz w nocy na piciu i śpi do 7 . Jestem przeszczesliwa. Wiec moja teoria o chrapaniu M. się sprawdza, że to był powód płaczu i strachu mojego dziecko. Trzymajcie kciuki , żeby tak zostało.:)

Acha , a co do pasa ciążowego ja nosiłam po 3-4 tyg od cc. Nie miałam takiego zwykłego poporodowego tylko ortopedyczny regulowany na rzepy. Tak jak pisałam wcześniej przez te straszne bóle musiałam się wspomagać , bo moje mięśnie nie trzymały. Taki pas można nosić max 8 h na 24 h, ale ciągiem 4 . Nie wiem jak jest z tym typowo poporodowym. Ja odstawialam go stopniowo,zakladajac coraz krócej w ciagu dnia i więcej cwiczac. Po 3 mięs go już nie nosiłam wogole

Acha , a co do pasa ciążowego ja nosiłam po 3-4 tyg od cc. Nie miałam takiego zwykłego poporodowego tylko ortopedyczny regulowany na rzepy. Tak jak pisałam wcześniej przez te straszne bóle musiałam się wspomagać , bo moje mięśnie nie trzymały. Taki pas można nosić max 8 h na 24 h, ale ciągiem 4 . Nie wiem jak jest z tym typowo poporodowym. Ja odstawialam go stopniowo,zakladajac coraz krócej w ciagu dnia i więcej cwiczac. Po 3 mięs go już nie nosiłam wogole
Czy to byl pas "Pani Teresa" ? :)

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Lux straż sąsiedzka niedopatrzrnie , że i TY wyszlas ktoś się zagapil :)

Dobrze , że zdążyła dojechać wogole :)

U mnie to samo , mały szaleje w brzuszku , ale nie ma dla mnie nic wspanialszego i bardziej mnie uspakajajacego :)
Że starszym ciagle mi było mało , bo ciągle ruszał się zbyt mało, leniwie jakiś tam ruch i nic . A teraz moja młodzież szaleje na całego. I mimo tego bólu to jest wspaniałe .

A tak z innej beczki moje dziecko od dwóch dni śpi sam w swoim pokoju Wola póki co raz w nocy na piciu i śpi do 7 . Jestem przeszczesliwa. Wiec moja teoria o chrapaniu M. się sprawdza, że to był powód płaczu i strachu mojego dziecko. Trzymajcie kciuki , żeby tak zostało.:)
kuzwa ja teraz sie smieje, ale oni wszyscy byli swiecie przekonani, ze Tomka nie ma a ja jestem w domu i mowie do tego gazownika a wy powaznie z ta straza? no tak, bo mysmy mysleli, ze pani zaslabla...slow mi zabraklo

U mnie dzis babski wieczór [emoji4] przyjaciółka przyjeżdża na noc, wiec na kolacje przygotowałam faszerowane, pieczone bataty [emoji16]

1476547173-njzs5f.jpeg

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Mamusie, dziś w szkole mieliśmy 3 godziny o laktacji. Dużo wiadomości. Robiłam luźne notatki, wklejam ;) wybaczcie bałagan i literówki, ale szybki był napływ wiedzy. Konsultacja z Panią, która prowadzi gabinet laktacyjny i pracuje w szpitalu.
To, że karmienie jest najzdrowsze dla dziecka- wiadomo, argumentów nie notowałam. :)

"Karmimy do 6 miesiąca najkrócej tylko mlekiem mamy, najlepsze jest późniejsze kontynuowanie karmienia do drugiego roku i uzupełnianie produktami żywnościowymi wystepujacymi w danym regionie.

Dziecko po urodzeniu traci do 10% masy ciałka. Alergie najcześciej dzieci mają na chemię: proszki, kosmetyki, na jedzenie jedynie ok. 2,8%. ( główne 3 alergeny: mleko, gluten, marchewka!).

Dzieci mają kolki do 3 mies. zazwyczaj, przewód pokarmowy dojrzewa.

Dziennie oczekujemy min.
8 stolców, karmimy 8-12razy na dobe, 8 karmień to minimum! Spiocha trzeba budzic na karmienie! ( 4-5 godzin w nocy między karmieniami, dłużej nie pozwalamy spać i delikatnie wybudzamy). W nocy karmimy minimum 2r azy! To ważne i dla dziecka i prawidłowej laktacji.

Sprawdzamy wędzidełko, jezyk dziecka musi się wysuwać. Krótkie stwarza problem, wtedy sie przycina za zgodą rodziców.

Ew. dokarmianie- lepiej dokarmić dziecko małym kubeczkiem plastikowym niż butelką, bo to nie zakłóca odruchu ssania piersią i nie przyzwyczai dziecka do smoka.

Mleko można przechowywać:
5 dni w lodowce
3 mies w zamrażarce.

Dieta kobiety karmiącej tworzona jest przez krew, to co jemy nie ma wpływu na mleko. Ważne- Kierujemy się piramidą zdrowia. Najpierw po porodzie dieta lekkostrawna- żeby stolec byl luźny. Nie jemy masła roslinnego i sztucznych rzeczy (soki z kartonu nie) Uważać na surowiznę- tatar, sushi! :)

Ufff tyle w skrócie.

reklama
Do góry