reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

❄️Grudniowe kreski❄️W grudniu gdy św.Mikołaj z prezentami przychodzi 🎅Każda w upragnioną ciążę zachodzi!

daj przepi na tą zupę

to dla mnie ubrania mogłyby nie istnieć. W sensie nienawidze ich kupować, jak muszę, to się męczę. A jak mam coś kupić to zawsze mi sie pojawia głos w głowie "ale przecież masz już spodnie". Najlepiej, jakby ktoś mi kupił ubrania a ja mu oddam pieniadze. Tylko zeby wszystko było wmoim guście i pasowało.
Kosmetyki lubię, ale niestety moja twarz na cokolwiek innego niż krem bambino czy inny krem dla dzieci reaguje czerwonymi placami i schodzi mi skóra z powiek, więc dużego pola do popisu nie mam. Szampon i odżywka są mi obojętne, biorę to co na promce :D makijaż też mam wąski - mam swój ulubiony krem bb, jakiś tusz, eyeliner, jeden róż, puder i rozświetlacz. Nie dubluję sobie kosmetyków. A i zanim mi zacznę np nowy szampon to zużywam poprzedni. Nie, że zaczne nowy a ten stary stoi i stoi.
a ty czasem nie piszesz o mnie :o😅

reklama
Dziewczyna na tik toku udostępniła darmowego excela, który bardzo mi spasował. Biorę paragony ze sklepu i sobie wklepuje lub na podstawie konta. O tyle mam łatwiej, że 80% zakupów robimy z mężem, a z tej reszty on mi przynosi paragony :D nie liczę tam tylko tych drobnych kwot jakie wydaje w ciągu tygodnia.
O tyle jest dobrze zbudowany ten Excel, że możesz z paragonu wyciągnąć np chemię do domu i w kategorii jedzenie wpisać wydane 238 - kwota z chemii :)
Zobacz załącznik 1596044
U Ciebie Excel widzę na wysokim poziomie 😀 moja ewidencja wydatków to: przybliżona kwota->kategoria. Wszystko jedno pod drugim. A kategoria pisana skrótami, żeby żaden informatyk tego nie rozkminił, bo zapisuję na służbowym lapku 😁

Nie wiem czy pytanie było tylko do LadyCaro, ale pozwolę sobie odpowiedzieć :D
Ja już pisałam, że święta w domu w gronie rodzinnym. A co lepsze 8-) w tej całej naszej sytuacji, teściowa nie robi świąt - wyjeżdża :) Nie powiem, moja głowa jest szczęśliwa. W planach mam; odpoczynek, książki, strojenie się (bo nie tylko choinka ma błyszczeć na święta), granie w ps4, spacery, pewnie jakieś łyżwy, basen :)
Dania to; żur z grzybami suszonymi i ziemniakami, barszcz czerwony z uszkami, zupa z groszkiem konserwowym, kompot z suszu, kapusta z grochem, pierogi z białej kapusty z karpiem i obowiązkowo chałka do tego :)
Pierogi z białej kapusty z karpiem + chałka? Ale jak to? 🤯

Super, że będziecie mieć czas i przestrzeń dla siebie ❤️

doskonale wiem o czym mówisz, docenianie siebie i skupienie się na sobie bardziej. Bo w tych staraniach i po stracie "JA" jest raczej przykryte pod kołderką o nazwie "starania". I łatwo zapomnieć i się w tej kołderce zakopać :)
Ja też mega nakręciłam się na pierwszy cykl starań. Miało pyknąć od razu i to bez robienia owulaków, bo żeby się nie stresować. Okazało się, że mój mąż woli wiedzieć kiedy działać :) a finał jest taki, że za szybko zrobiłam test, była fałszywka a okresu dalej nie mam, 31 DC dzisiaj :D
🤞🤞

W tym roku jedziemy do moich rodziców na święta. U nas tradycją jest barszcz czerwony gotowany na wodzie z obgotowanych wcześniej wędzonych mięs. Taki nie postny😜 Nie ma karpia. Zawsze jest jakaś inna ryba. No i jest fasolka w sosie pomidorowym 😁. Jest kapusta z grochem i druga z grzybami, są krokiety i pierogi.
U mnie jest karp i jest jedna jedyna wersja, w jakiej go uwielbiam - karp w płatkach migdałów, smażony na maśle 🤤 aż mi ślinianki zaczęły pracować jak o tym pomyślałam 😂

Jeszcze apropo jarzynowej, o której była taka dyskusja. Nie robimy jej na święta 😅 bardziej gyros na 2 dzień.
Ale jak już robimy jarzynową to; żadnej cebuli, ziemniaków, jabłka czy kukurydzy.
Klasyk; marchew, pietruszka, seler, jajka, ogórek kiszony, groszek konserwowy, majonez, pieprzu, soli, wymieszać i do buzi :D
Ale jak to jarzynowa bez ziemniaków? 🤯

reklama
Do góry