reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Galeria sierpniówek

Martyna ja jest Polka moj maz jest Polakiem z niemieckim obywatelstwem -a nasz Oliver mial wogole problem z mowa -wydaje mi sie ze sie zaglubil w domu polski w przedszkolu niemiecki ,w koncu wybral sobie niemiecki i mowi perfekt a z polskim gorzej bo wszystko rozumie ale odpowiada po noemiecku :-) nieliczne rzeczy mowi po polsku np czesc ,chodź ale to slychac akcent inny -my nienapieralismy na Polski widzac ze ma problemy wogole z mowieniem ,caly czas slyszalam "dziecko ma za maly zaslub slow " ,ale jest juz ok -najwazniejsze zeby w szkole sobie radzil

reklama
Ewa nam sie np z jezykiem upieklo choc niejest łatwo. Max mowi plynnie po polsku, wlosku z malymi brakami ale sa minimalne, teraz zaczal tez po ukrainsku i rosyjsku. Naonstop słyszeliśmy ze mamy mowic tylko po wlosku bo sie dziecko nienauczy.

Martuska ty też z mikrobrzuszkiem :-). Ciekawe jak będziemy wyglądać pod koniec.

Ewaelinka w pierwszej ciąży brzuch najbardziej wyskoczył mi do przodu w 9 miesiacu, ale jak tydzień przed porodem pojawiłam się w pracy po jakieś rzeczy to zostałam zapytana jak się czuję po porodzie:-). Ale niech brzuch sobie będzie trochę większy i dzidzia też. A ty żeby doczekać cyrku to chyba w ciąży musiałabyś być ze 3 lata bo z takim brzuszkiem nikt Cię nie przyjmie. I ślicznie wyglądasz bo masz taką okrągłą piłeczkę, a ja wyglądam jak solidnie wzdęta:-)

Majula ja pamiętam jak dopiero co rozpakowywałam się na mamach z października2011, a tu zaraz będziemy wrzucać dzieciaczki z sierpnia 2014. Jak to leci

A co do dzieci dwujęzycznych to zazdroszczę. Mimo że na początku jest problem to potem jak już opanują dwa języki to czapki z głów

Taaa Ania ja to slyszalam rowniez,ale u mnie problem byl ze mowilam duzo po Polsku bo wtedy jeszcze z niemcem bylo u mnie ciezko,a z dzieckiem trzeba bylo rozmawiac ;-)
Wogole u nas byl cyrk bo wysylali mnie do laryngologa ze niby maly nie doslyszy i takie *******ety ,dla jego dobra kladlismy nacisk na niemiecki bo tu zyjemy i on musi sie umieć porozumiewac i dawac rade w szkole ,a podejrzewam ze jak sytuacja by wymagala to i zaczal by po polsku Z pl mamy mala stycznosc i naprawde zadko jezdzimy ale jak jestesmy to umie bez problemu powiedziec "kup mi to " ;-)

Hmm ciekawe jak bedzie u nas. Ja po polsku, moj maz jest portugalczykiem, miedzy sobą mówimy po angielsku, a tu jeszce niemiecki i jego szwajcarska odmiana. Mam nadzieje, ze dziecko jakos to ogranie :)

Faisca no ty to masz wogole kosmos hihihi ale podobno dzieci chlona wiedze wiec bede trzymac kciuki

Ewaelinka gdzieś własnie czytałam, ze dziecko jest w stanie nauczyc sie nawet do 6 języków w tym samym czasie i tego sie trzymam ;) ale założenie jest takie, ze dla mnie priorytetem jest polski, dla męża portugalski a reszta przyjdzie naturalnie ;)

Ale z Was lasencje :-):-) :tak:

EWAELINKA w życiu bym nie powiedziała, że masz tyle lat :no:

pięknie brzusie! Niech rosną :-)

NIKITKA Ty masz brzuszek - maleństwo :tak: z jednej strony super ale z drugiej strony dzieciątko Ci ładnie naciska na wszystkie organy..

Taa ja to juz lepiej na porodowke pojde

Ech nie dało rady w poprzednim poście

Załączniki

• 1399621202038.jpg
    1399621202038.jpg
    22,4 KB · Wyświetleń: 101
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
ewelinka- czytalam ,z to normalne u dzieci gdzie rodzice sa wielo jezyczni,Dzieci maja mniejszy zasob slow bo caly czas sie nie mowi do niego w 1 jezyku a wkilku.To nie poionien byc problem bo potem dzieciak nadrobi.U nas tez maly bedzie mial do sluchania 3 jezyki a jak podrosnie w szkole bedzie mia kolejne.Znam duzo przypadkow dzieci w takich rodzinach ijestem pod wrazeniem jak maluchy mowia plynnie w kilku jezykach i wiedza z kim w jakim jezyku rozmawiac.No i duzo czytam na ten temat bo ja boje sie siebie, ze zlapie mnie lenistwo i pojde na wygode i bedziemy mowic wszyscy po angielsku :no:. No i Anna podziwiam twojego chlopaka :) :-):-)

Do góry