reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

dzikie harce w brzuszku czyli o ruchach naszych maluchow

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
tez czytalam o tym ze nospa zle wplywa na napiecie miesniowe u dzieci. wiadomo ze jak sie ma skurcze to sie bierze ale niektorym lekarz przepisuje to swinstwo profilaktycznie i wychodzi na to ze dziewczyny lykaja nospe jak cukierki i nawet nie wiedza czy bez tego cokolwiek zlego by sie dzialo...
od poczatku ciazy wzielam moze 3razy apap i tyle samo nospe. unikam tego jak moge ale mam to szczescie ze mam zdrowa ciaze wiec nie musze sie faszerowac lekami.

Właśnie o to mi chodzi :) żeby brać z umiarem! Jeśli ból głowy jest do wytrzymania to lepiej się położyć i zdrzemnąć a nie od razu faszerować się np. apapem. To samo z nospą, normalne że brzuch się napina czasem kilka razy dziennie i nie wyobrażam sobie żeby przy każdym takim napięciu łykać nospę a znam takie dziewczyny...

reklama
ale czasem trzeba... ja musze teraz przez jakis czas brac 3 razy dziennie nospe zwykła bo zagraża nam poród przedwczesny więc musze i koniec!!!

Ja od poczatku ciazy bralam nospe forte, teraz doraznie zwykla. Ale zeby nie ta nospa byc moze by bylo juz dawno po ciazy. W pierwszej ciazy tez musialam brac nospe i moja corka nie miala zadnych problemow z napieciem itp. Mysle ze kazdy lek jest w jakis sposob szkodliwy

Nie popadajmy w paranoję... Inaczej gdy stosuje się leki przy byle najmniejszym problemie, a zupełnie inaczej gdy zaleci lekarz. Ja cierpiałam na potworne bóle głowy, brałam Apap jak już nie wyrabiałam czyli w ostateczności. Gorzej było gdy musiałam brać antybiotyki praktycznie na początku ciąży przy ostrym zapaleniu oskrzeli, które stosuje się wyłącznie w ostatecznej ostateczności czy jak kto woli koniecznej konieczności.
Nospa jest akurat takim lekiem, który od bardzo wczesnej ciąży pomaga ją utrzymać. Ja też brałam Nospę w pierwszej ciąży razem z innymi lekami podtrzymującymi, tu niestety doszło już do obumarcia płodu. Przy drugiej ciąży również brałam Nospę i wiele innych leków ponieważ była to ciąża bardzo problemowa. Mój syn urodził się cały i zdrowy.
Jedno jest pewne już teraz możemy zacząć odczuwać skurcze BH przy których Nospy się nie bierze bo to naturalna kolej rzeczy. Jeśli natomiast skurcze są bardzo częste, uciążliwe, bolesne i długotrwałe wówczas należy taką Nospę sobie zaaplikować i zgłosić się do lekarza.
Nie ma co przesadzać ani w jedną, ani w drugą stronę ;)

No to mnie nastraszyłyście z tą nospa-ja od zeszego tygodnia mam brać ją 3 xdziennie i 3 x dziennie Asmag...a tu takie rzeczy czytam o tej nospie...:szok:.
Ale mnie strasznie brzuch twardnieje...nie wiem czy to z bólu...bo szczerze mówiąc porządnie dały mi popalić bolące zęby...i tak od 2 tygodni czaczeły się problemy z twardym brzuszkiem!!!
Ale żadnej tabletki przeciwbólowej nie wziełam na ból zębów-bo apap niestety nic by nie pomógł jest za słaby na taki ból!!!

wracajac do tematu ruchow maluchow to jeszcze zanim je zaczelam czuc zdarzalo sie ze przylapywalam mala na rozpychaniu sie, nagle brzuch z jednej strony robil sie wypukly. odkad zaczela mnie wyczuwalnie kopac, wybrzuszenia zniknely. az do dzis. lezalam sobie rano w lozku i gdy w pewnym momencie odslonilam koldre to okazalo sie ze z prawej strony mam taaaaaki wieeeelki brzuch! poglaskalam i po chwili zniknelo ;P

Ja też brałam nospę 3x dziennie i gdyby nie nospa,to nie wiadomo jakby się u mnie skończyło.Jeżeli lekarz przepisuje i kaze brać,to widocznie jest taka potrzeba.W tej chwili biorę fenoterol,bo nospa była już dla mnie za słaba.

Czy któras z Was ma tak, że czuje kopanie tylko po jednej stronie brzucha?
U mnie młody celuje wyłacznie w prawą stronę ew. środek - nisko badź trochę wyżej. Jeszcze nigdy nie czułam po lewej...

Ja nigdy nie zauważyłam u siebie wybrzuszeń, za to wczoraj wieczorem po raz pierwszy poczułam kopniaczki troszkę powyżej pępka- byc może już wcześniej się zdarzały, ale po prostu nie zwróciłam na nie uwagi.
Ucisku czy kopniaków w pęcherz też nie czułam, ale wczoraj przez chwilkę bolały mnie żebra z prawej strony, tak, że nie mogłam wziąśc głębszego oddechu, więc myślę, że to mały się tak rozpychał, ale pewna nie jestem:sorry:

reklama
U mnie też były to kopniaki z jednej strony ale dzisiaj rano Niunia mi się rozbrykała i zrobiła takiego fikołka aż poczułam że mi coś rozciąga i przewróciła się na prawą stronę.
Zazwyczaj kopniaki dostaję albo własnie w bok albo tak dziwnie w dół - jakby do wyjścia :blink: W pecherz chyba jeszcze nie dostałam bo podobno jak się dostanie to się wie :blink:
A co do wybrzuszenia to pewnego dnia leżę sobie i jakoś mi dziwnie w brzuch. Odchylam kołdrę a na brzuchu koło pępka taka malutka kulka się zrobiła :) I też pogłaskałam i zniknęła :)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry