reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

dopajanie

Przegapiłam to że nie jestes z Polski,ale sposób Twoich wypowiedzi jest co najmniej wkurzający
Podkreslasz ze KARMISZ PIERSIA:baffled::baffled::baffled:karm,na zdrowie:baffled:ale w takim razie nie udzielaj durnych rad z zakresu napojów dla dzieci.Bo dawanie wody z glukoza nie jest ani lepsze ani zdrowsze:dry:
Wybacz moja "droga"(hmm...)ale masz naprawde denerwujący sposób bycia:baffled:

reklama
'Bo dawanie wody z glukoza nie jest ani lepsze ani zdrowsze' I TEZ TEGO NIE ROBIE.

Karmie piersia NA ZDROWIE, a owszem, dziekuje.
Natomiast Twoje wypowiedzi sa wprost urocze i sprawiaja, ze mam ochote Cie zaprosic na weekend do siebie i wygadac sie do woli, przy herbacie twojego wyboru!

Dziewczyno:dry:idz poszukaj znajomych u SIEBIE
Bo wpadłas na forum,narobilas zamiesznia i myslisz ze wszystkie Cie posluchamy:baffled:żałosne
A o swoim wyborze nic nie pisalam,nie wiesz wiec jakie herbatki daje i czy daje....
Za weekend u Ciebie dziekuje bardzo:dry:
Nie rozumiem tylko celu nagonki na herbatki Hippa:confused:
Ale pewnie zaraz mnie oświecisz...:oo:

A ja daje swojej córce herbatki z HIPPa, głównie owocowe, choć ziołowe też piła jak była mała, i jakoś nie czuję, żebym krzywdziła tym swoje dziecko. Nie dajmy się zwariować!!!

ja też daję i będe dawać choć zaczełam dopiero dawać po 5 miesiącu :tak:

troche to wszystko śmieszne bo nie raz widze jak małe dziecko niespełna roczne je lizaka lub loda albo frytki :dry: chyba bardziej powinniśmy nie dawać takich rzeczy a nie herbatek które jak dla mnie są dostosowane dla niemowląt ;-)

A ja dawalam herbatki od 5 miesiaca, a teraz daje zwykla poslodzoną i co z tego?

I daje malemu wszystko probowac, bo te zupki w sloiczkach juz mu sie przejadaja.

Kira popieram.:tak:
Tez nie rozumiem w jakim celu to niby oświecenie mam przed herbatkami dla dzieci skoro sa dla dzieci.
Ja poiłam swoją córę herbatkami i mam zamiar dalej to robić. I co mi może doradzić matka która takich herbatek nie podaje. A jesli chodzi o glukozę to jak urodziął się moja córka i było bardzo goraco to też nam dawali wodę z glukozą do dopajania. Myslę że wiele bardziej szkodliwych rzeczy znajdziecie w powietrzu którym oddycha maluch niżeli w takich herbatkach takie jest moje zdanie.:-)

Poza tym jedno mnie zastanawia - czy to aby nie jest perfidna reklama tego Bobofixa?? I takie niefajne pognębianie Hippa??

kochanie, nie pracuje dla zadnych herbatek, robie cos troche nieco bardziej intresujacego chyba jesli chodzio zarabianie pieniedzy...
(...)
poza tym Herbata o ktorej ja mowie to NIE jest BOBOVITA - (nie znam nawt takiej firmy???!!!) tylko pochodzi ona z HERBAPOLU i nazywa sie BOBOFIX i jej skladniki to- operek, melissa i mieta (polecam wszystkie trzy bardzo goraco) I NIC WIECEJ!!!!

kalinalubislonce
inna pisała o bobofixie, ty odpowiadasz że nie znasz bobovity, więc chyba jednak znasz skoro o niej piszesz ;-)

a swoja drogą - ja dawałąm Filipowi herbatki hippa odkąd skończył 2 tygodnie i ani razu nie miał kolki, wieć jak widzisz czy dajesz herbatki czy nie ajesz - kolek można nie mieć

Zapotrzebowanie niemowląt na składniki budulcowe i regulujące

Szybkie tempo rozwoju fizycznego zwiększa zapotrzebowanie niemowlęcia na składniki budulcowe i regulujące (białko, witaminy, składniki mineralne).
· zapotrzebowanie na białko:
- w przypadku karmienia mlekiem kobiecym wynosi 2,2g/kg
- w przypadku karmienia sztucznego wynosi 3,5 – 4g/kg
· zapotrzebowanie na tłuszcz:
- w przypadku karmienia mlekiem kobiecym wynosi 5 – 5,5g/kg
- w przypadku karmienia sztucznego wynosi 4,5g/kg
· zapotrzebowanie na węglowodany wynosi 10 – 12g/kg
· zapotrzebowanie na składniki mineralne:
- na żelazo – 6mg/dobę
- na wapń – 1,4g/dobę
· zapotrzebowanie na witaminy:
- na witaminę A – 1500jm
- na witaminę D – 700jm
- na witaminy z grupy B – 0,6 – 8mg/dobę

także niemowlęta mają zapotrzebowanie także na węglowodany. w hippie jest 95 gram weglowodanów na 100 gram herbatki, przelikcz sobei ile jest tych węglowodanów w 1 łyżeczce herbaty. bo może sie okazać że nie ma tych 12 gram. a jeśłi dziecko waży 8 kg, to jego dobowe zapotrzebowanie na węglowodany wynosi 96gram

A propo cukru to własnie z ciekawości sprawdziłam deserek Gerbera który dawałam małej i tam 17,2 g na 100 to węglowodany a 11,5 w tym to cukry.

A ja daje swojej córce herbatki z HIPPa, głównie owocowe, choć ziołowe też piła jak była mała, i jakoś nie czuję, żebym krzywdziła tym swoje dziecko. Nie dajmy się zwariować!!!

Przegapiłam to że nie jestes z Polski,ale sposób Twoich wypowiedzi jest co najmniej wkurzający
Podkreslasz ze KARMISZ PIERSIA:baffled::baffled::baffled:karm,na zdrowie:baffled:ale w takim razie nie udzielaj durnych rad z zakresu napojów dla dzieci.Bo dawanie wody z glukoza nie jest ani lepsze ani zdrowsze:dry:Wybacz moja "droga"(hmm...)ale masz naprawde denerwujący sposób bycia:baffled:

Dziewczyno:dry:idz poszukaj znajomych u SIEBIE
Bo wpadłas na forum,narobilas zamiesznia i myslisz ze wszystkie Cie posluchamy:baffled:żałosne
A o swoim wyborze nic nie pisalam,nie wiesz wiec jakie herbatki daje i czy daje....
Nie rozumiem tylko celu nagonki na herbatki Hippa:confused:

ja też daję i będe dawać choć zaczełam dopiero dawać po 5 miesiącu :tak:
troche to wszystko śmieszne bo nie raz widze jak małe dziecko niespełna roczne je lizaka lub loda albo frytki :dry: chyba bardziej powinniśmy nie dawać takich rzeczy a nie herbatek które jak dla mnie są dostosowane dla niemowląt ;-)

A ja dawalam herbatki od 5 miesiaca, a teraz daje zwykla poslodzoną i co z tego?
I daje malemu wszystko probowac, bo te zupki w sloiczkach juz mu sie przejadaja.

Kira popieram.:tak:
Tez nie rozumiem w jakim celu to niby oświecenie mam przed herbatkami dla dzieci skoro sa dla dzieci.
Ja poiłam swoją córę herbatkami i mam zamiar dalej to robić. I co mi może doradzić matka która takich herbatek nie podaje. A jesli chodzi o glukozę to jak urodziął się moja córka i było bardzo goraco to też nam dawali wodę z glukozą do dopajania. Myslę że wiele bardziej szkodliwych rzeczy znajdziecie w powietrzu którym oddycha maluch niżeli w takich herbatkach takie jest moje zdanie.:-)

a swoja drogą - ja dawałąm Filipowi herbatki hippa odkąd skończył 2 tygodnie i ani razu nie miał kolki, wieć jak widzisz czy dajesz herbatki czy nie ajesz - kolek można nie mieć także niemowlęta mają zapotrzebowanie także na węglowodany. w hippie jest 95 gram weglowodanów na 100 gram herbatki, przelikcz sobei ile jest tych węglowodanów w 1 łyżeczce herbaty. bo może sie okazać że nie ma tych 12 gram. a jeśłi dziecko waży 8 kg, to jego dobowe zapotrzebowanie na węglowodany wynosi 96gram

Nareszcie jakieś rozsądne wypowiedzi... :tak::tak: Zgadzam się z Wami w 100%... :tak::tak:
  • Po pierwsze nie dajmy się zwriować!!!! Dziecko też musi wszystkiego spróbować... w odpowiednich ilościach, "z głową" nie zaszkodzi... :tak::tak:
  • Jeżeli karmisz piersią to moim zdaniem wogóle nie musisz dawać dziecku nic do picia!! Poza tym nie napisałaś ile miesięcy ma Twoje dzidzi... w pierwszym poście pytałaś o higiene 7 tygodniowego niemowlaka, więc zakładam, że ma około 2 m-cy. Spokojnie możesz poczekać z dopajaniem 2-3 miesiące, a nawet dłużej aż do momentu w którym wprowadzić do diety swojego dziecka produkty stałe... Dzieciom karmionym piersią wystarczy mleko matki!!
  • Zgodzę się, że Twój sposób wypowiedzi jest dość denerwujący... mam wrażenie jakbyś nie rozumiała tego co piszą inne mamy... nie rozumiesz całości wypowiedzi... wybierasz sobie tylko fragment który możesz "przyatakować" ;-)
  • Herbatki o których tutaj mowa są przeznaczone DLA DZIECI, gdyby były szkodliwe to wycofano by je ze sprzedaży... ale narazie nic o tym nie słyszałam... poza tym nie można stwierdzić, że coś jest złe bo Twoja dzidzia miała po tym kolki... moja Sarah nie miała i jak widać kilkoro innych dzieci też nie miało... :tak::tak: Piją, są zdrowe i szczęśliwe :-)
Wiesz co... myślę, że powinnaś wypowiedzieć się na temat herbatek za kilka miesięcy jak wprowadzisz do diety swojego dziecka produkty stałe, kiedy pozna smak słodkich owoców... :tak::tak: i powiesz nam czy tak chętnie pije ziołowe, gorzkie herbatki lub wodę... ;-);-)

reklama
kalinalubislonce

także niemowlęta mają zapotrzebowanie także na węglowodany. w hippie jest 95 gram weglowodanów na 100 gram herbatki, przelikcz sobei ile jest tych węglowodanów w 1 łyżeczce herbaty. bo może sie okazać że nie ma tych 12 gram. a jeśłi dziecko waży 8 kg, to jego dobowe zapotrzebowanie na węglowodany wynosi 96gram

Owszem zapotrzebowanie na weglowodany jakies jest u niemowlakow ale przecież weglowodany to nie tylko cukier czy glukoza ale również cytuje:
"Do cukrów złożonych, czyli wielocukrów zwanych polisacharydami, należy skrobia, występująca w dużych ilościach w produktach roślinnych jako substancja zapasowa (np. w ziemniakach i produktach zbożowych, a także warzywach okopowych i owocach), oraz glikogen, znajdujący się w niewielkich ilościach w tkankach zwierzęcych. Do wielocukrów zaliczany jest również błonnik pokarmowy, zwany także włóknem pokarmowym."
Czyli mozna dostarczac dziecku odpowiednia ilośc węglowodnów nie karmiac go cukrami prostymi jakie sa w HIPP.
W koncu sa wegetarianie nie jedzacy cukru a prawidlowo odzywiajacy się :)

Do góry