reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dolegliwości ciążowe, wizyty u lekarza

a ja Wam powiem, że nie ma co lekceważyć żadnych bóli podbrzusza. mnie tak lekko bolało w zeszłą sobotę i niedzielę, ale bez tragedi. nie jeden raz na okres bolało mnie milion razy mocniej! byłam u lekasz na kolejnej wizycie i tak sobie na sam koniec przypomniałam i powiedziałam. lekasz był na tyle bojaźliwy, że wykonal badanie normalnie ginekologiczne i mów: super- szyjka długa i twarda. Dla bezpieczeństwa zrobił jeszcze usg dopochwowe i co... okazało się, że szyjka wewnętrznie się otworzyła na 6mm potem się zwęża a potem znów robi sie balon na 11mm :( 2 tygodnie mam przyjmować luteinę i na maksa się oszczędzać i pewnie czeka mnie krążek. powiem szczerze, że specjalnie w ciąży się nie przemęczałam (przed ciążą byłam bardzo aktywna) więc sama nie wiem czemu się tak stało. i sama nie wiem jak można jeszcze bardziej się oszczędzać :( więc dziewczynki proszę- nie bagatelizujcie niczego!

reklama
Acha, i jedyne co mnie zaniepokoiło w wynikach to obecność " izolowanych torbieli splotów naczyniówkowych":szok: Lekarz powiedział że to bardzo częste na tym etapie rozwoju płodu i żeby się nie martwić bo to zanika samoistniedo 20 tc. :tak:Mimo zapewnień lekarzy i opisu badania odnośnie tych torbieli: "nie istotne klinicznie" mam nerwa:-( i z niecierpliwością czekam na usg 3d, ktore będą mi robić 27 sierpnia.

hofbrau Witaj:) .Ja z synkiem też miałam problemy z szyjką w 29 tyg dostalam krwawienia coś tam się porobiło z tą szyjką-po półtora tygodnia założyli mi pesar za który musiałam zapłacić prawie 200 zł:( ,póżniej fenoterol i isoptin w kroplówie,przerzucili mnie na tabletki i wykopsali do domu i tam juz doczekalam do 39 tygodnia:)
Na pewno trzeba się oszczędzać,odpoczywać,nie dzwigać nic.Niby nie ma reguły ginek powiedział mi ze teraz może byc ok z szyjka-kazda ciąża jest inna.ale i tak dużo odpoczywam i uważam na siebie.

martusia29- mnie lekarz poinformowal, że pesar kosztuje 170zł. już sobie tak rozmyślałam, że wolę go mieć i czuć się odrobinę bezpieczniej niż bez niego. w sumie u mnie rozpoczął się dopiero 19tydz więc na dłuższy termin bym go miala :) ale powiem szczerze- bardzo mnie zaskoczyło to wszystko bo doprwady nie byłam aktywna jakoś tam mocno.

dziękuję za odpowiedz.

hofbrau no coś koło tego;)rodziłam 3 lata temu prawie i nie pamiętam juz dobrze:)pewnie ja też wolałam zeby misio miał krążek,bezpieczniej:)jak pojechałam do szpitala do porodu to dopiero mi wyjela a tak to caly czas dobrze spełniał swoją funkcję:)Tylko wiadomo ciało obce i akurat mnie zaczęły męczyć upławyod tego krążka ale globulki załatwiły sprawe;)Rodzić nam będzie łatwiej:)

czekam więc na przyszły tydzień na wizytę i decyzję lekarza. a jak na razie poleguję i 2X2 tabeltki luteiny biorę.

Wy dziewczyny uważacie na siebie bo się martwicie - a ja, bo mam lenia. Nic mi się nie chce. Dzisiaj dopiero zrobiłam wizytację w moim ogródku. A tam zielsko metrowej wysokości. Powyrywałam co większe okazy i zmęczona poszłam do domu. Koszmar. Dawno się tak nie obijałam :(

Hofbrau współczuje Ci ale nie ma co sie bardzo stresowac....bedzie dobrze ....
Mi lekarz powiedział ze jak tylko zle sie bede czuła albo bolec mnie bedzie brzuch to mam sie połozyc a jak bedzie bolec bardzo mam sie zglosic do niego....
Poza tym i tak biore leki rutinoscorbin nospa duphaston....
Co do badan prenatalnych ja jeszcze ich nie robilam moze usg połówkowe zrobie ale jeszcze nie wiem...Poki co kolejne usg mam 26 sierpnia, badania (mocz, wr,hbs,morfologie ) mam w normie oprócz hemoglobiny wiec moze lekarz da mi jakies leki na te czerwone krwinki...Waga wciaz 65kg ,cisnienie w normie I zeby pieknie nie było 1 wrzesnia ide do dentysty :/ co mnie najmniej cieszy..
Dzis poza tym odpoczywam gdyz niezbyt sie dobrze czuje, ale co najwazniejsze mdłosci mi mineły poki co prawie tydzien ich nie miałam ...moze to dobra oznaka

Carri-mi mdlosci minęły i przestałam wreszcie spać po 20h i co... i szyjka kaput i muszę leżeć a chciałabym sobie chodzić np. po ciuszki :(
damqelle- Ty się nic kobieto nie przejmuj- przed tym, jak dowiedziałam się że muszę leżeć- też miałam lenia i spałam, spałam, spałam :)

reklama
Do góry