No to ja miałam "Szczęście" ha,ha,ha... bo za trzy dni kończę 36 i załapałam się na darmochę.Hej Dziewczyny.
Własnie rozmawiałam z panią z NFZ-tu i pytałam odnośnie tych badań prenatalnych u kobiet po 35tym roku zycia. Potwierdziła że trzeba mieć ukończone 35 lat. Jeżeli ma się wyznaczony termin badania na tydzień a nawet jeden dzień przed 35 tymi urodzinami, to trzeba zapłacić. Ja właśnie tak miałamOni (NFZ)sprawdzają to wg PESELu. No trudno, chociaż uważam że to niesprawiedliwe. Badania nie mogłam przełożyć gdyż przezierność karkową określa się w 12-12 tyg ciąży, i 3 tygodnie później, kiedy ukończyłabym już swoje magiczne 35 lat, byłoby już za późno
Ale zgodzę się że takie badania, jak i badania profilaktyczne w kierunku raka, mamografia - powinny być bez ograniczeń wiekowych darmowe. Taniej jest chyba zapobiegać niż leczyć.
Mnie 2 lata temu lekarz wyśmiał jak powiedziałam że chcę sobie zrobić mammografię - podobno za młoda byłam, a teraz się dowiedziałam że w moich piersiach coś się zbiera i przeżyłam trochę stresu, a chirurg powiedział że teraz rak nie wybiera - i młodsze mają raka, a samobadanie to fikcja, bo wykrywa tylko duże zmiany. Tylko kogo stać na badania wydać 200 - 300 zł? Zdrowie najważniejsze - ale same wiemy, dentysta dla 4-osobowej rodziny to już kupa kasy.