reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dolegliwości ciążowe, wizyty u lekarza

reklama
No i dupa! Tak, dokładnie. DUPA!! Tylko tyle zobaczyłam dziś na usg. Dzidzia cały ranek była bardzo ruchliwa, a ja badaniu chyba zasnęła i leżała sobie grzecznie odwrócona pleckami:no: Wiem tylko, że mierzy 21 cm i waży około 355g. No, ale chyba pójdę jeszcze prywatnie na usg genetyczne i może wtedy dowiem się co i jak.

A póki co strasznie mi smutno:baffled:

kashyaa szkoda że nie dowiedziałaś się płci dzidziusia ale kurcze duży już jest!
Ja mam za godzinę wizytę u lekarza na NFZ ciekawe czy zrobi mi USG, ale nawet jak zrobi to pewnie znów mi nic nie pokarze :wściekła/y:

mi lekarz tez robi co wizyte usg czyli co 4 tyg i place 70zl do tego mam 23 lata a daje mi skierowanie na prenatlne bez problemu nie musze sie prosic:)

Co do badań prenatalnych w Twoim wieku to nie widzę żadnej rewelacji. Każda kobieta ma prawo je sobie zrobić, ale Ty będziesz musiała za nie zapłacić, ze względu na wiek:tak:. A to że gin Ci dał skierowanie to czy miałabyś 18, 20 czy 34 i pół to też trzeba wyłożyć pieniążki bo taka jest ustawa. Oczywiście jeżeli wchodzą w grę inne czynniki, takie jak np choroby genetyczne, to tutaj wiek nie gra roli i nie trzeba płacić. Ja pomimo swoich prawie 35 ciu lat musiałam niestety zapłacić za pierwszą część badań prenatalnych w 13 tygodniu ciąży:-(. Następne badanie, na które czekam, w 20tyg będę miała już bezpłatne. Taki chory kraj i chore ustawy:szok:

Co do badań prenatalnych w Twoim wieku to nie widzę żadnej rewelacji. Każda kobieta ma prawo je sobie zrobić, ale Ty będziesz musiała za nie zapłacić, ze względu na wiek:tak:. A to że gin Ci dał skierowanie to czy miałabyś 18, 20 czy 34 i pół to też trzeba wyłożyć pieniążki bo taka jest ustawa. Oczywiście jeżeli wchodzą w grę inne czynniki, takie jak np choroby genetyczne, to tutaj wiek nie gra roli i nie trzeba płacić. Ja pomimo swoich prawie 35 ciu lat musiałam niestety zapłacić za pierwszą część badań prenatalnych w 13 tygodniu ciąży:-(. Następne badanie, na które czekam, w 20tyg będę miała już bezpłatne. Taki chory kraj i chore ustawy:szok:
A ja nie płaciłam i płacić nie będę, bo podobno ustawa nie precyzuje, kiedy ma być to 35 lat. Ja będę miała w chwili porodu 35 lat i 3 miesiące. Rocznikowo to nawet 36... Nikt nawet się nie zająknął o jakimkolwiek płaceniu. A obciążeń nie mamy. A tak swoją drogą to żałuję że zaczęłam je robić bo trafiłam na strasznie niekompetentną lekarkę na USG. Powiedziała, że nie może znaleźć kości nosowej mojego maleństwa i ma on chorobę Edwardsa!!! Kto nie wie co to jest to niech poczyta- zgroza. Właściwe to stwierdziła, że ona umawiałaby się już na amniopukcję!!
Dzięki niebiosom, że mam fają pediatrę mojego syna. Zadzwoniłam do niej- uspokoiła mnie i wysłała do innego lekarza na USG. Ten nie dosyć, że zaprzeczył temu co tamta stwierdziła, to jeszcze powiedział, że jeżeli już to nie ch. Edwardsa a Downa. Dwa razy wykonał USG w poniedziałek i piątek(tylko raz płaciłam) - znalazł kość, nawet ję zmierzył, przy okazji sprawdził inne narządy i stwierdził że na naszym miejscu to napisałby skargę na tą Pania. Po cichu stwierdził, ze to nie piersza wpadka tej Pani. Dodał również, że "wspaniały zespół kliniki na Dyrekcyjnej" już nie jest taki wspaniały, bo zostało tam tylko kilku kompetentnych lekarzy, reszta to "pociotki".
Uspokoił mnie na tyle, że ze spokojem czekałam na testy krwi. Na testach wyszło, że prawdopodobieństwo chorób genetycznych jest niewielkie(nawet z tymi nieprawidłowymi wynikami USG) i nie ma potrzeby wykonywać amnio.
Już się boję kolejnego USG w tej klinice. Mam ochotę zrezygnować i pójść prywatnie na porównywalny aparat ale do specjalisty!! Sorry rozpisałam się!!

hej dziewczyny mam do was prośbę miałam dziś robione usg niby wszystko jest w porządku ale dzidzia ma dziwnie duży brzuszek? może opiła się wód płodowych lekarz za bardzo mi nie wyjasnił o ile za duży mogłybyście sprawdzić a może któraś wie jaki u was jest AC? ja jestem 18/19 tyg

kwin chyba powinnaś napisać tę skargę, bo widać pani doktor to zero kompetencji, może ona w ogóle nie dostrzegła dziecka na USG? Dla Ciebie były to niepotrzebne nerwy...ja chodzę do Mediconceptu na Krzyckiej do doktora Pasławskiego, jestemm mega zadowolona. Badań prenatalnych nie robiłam, bo nie było takiej potrzeby ani ze względu na wiek (30 lat) nie jestem też w grupie ryzyka.

kwin ustawa wyraźnie precyzuje że trzeba mieć ukończone 35 lat c o d o d n i a. Na pierwsze badanie- usg prenatalne i badania z krwi byłam na początku lipca, a 35-te urodziny miałam 3 tygodnie później. Nic nie dały prośby i tłumaczenia że przecież za 20 dni skończę 35 lat:szok:, no i że to niesprawiedliwe!!!. W klinice powiedzieli mi że NFZ sprawdza po PESELU i tam gdzie kobietka nie ma ukończonych równo 35 lat to musi zapłacić.No i zapłaciłam 300 zł :-(. Nie musiałam się godzić ale chciałam. Wyniki wyszły dobre. Nie muszę mieć robionej amniopunkcji ale mogę w 20 tc zrobić sobie jeszcze usg3d no i już za darmo:happy:, więc skorzystam. Jezeli którejś udało się zrobić za darmo to fuks przez błąd i nieuwagę w danym szpitalu no i NFZ na pewno nie zwróci kasy danej placówce za to badanie.

Mnie powiedzieli, że ta interpretacja dotyczy porodu! Nie czytałam ustawy i nie będę się sprzeczać. Poza tym ta klinika sąsiaduje z oddziałem NFZ. A może jest tak jak z US. Co oddział to inna interpretacja? Z tego co wiem nie jestem odosobnionym przypadkiem.

reklama
Mnie powiedzieli, że ta interpretacja dotyczy porodu! Nie czytałam ustawy i nie będę się sprzeczać. Poza tym ta klinika sąsiaduje z oddziałem NFZ. A może jest tak jak z US. Co oddział to inna interpretacja? Z tego co wiem nie jestem odosobnionym przypadkiem.

Możliwe...co kraj to obyczaj, co oddział ZUS-u, US czy NFZ-tu to inne zasadyi interpretacje ustaw!!!:szok:Ale przecież ustawa to ustawa, bez względu jaki oddział NFZ-tu, bo przecież w końcu to jedno państwo i jeden ogólny budżet.... nie rozumiem:no: Jutro z rana zadzwonie do mojego oddziału w Szczecinie i się dowiem, może mnie w ciula zrobili i naciagnęli:wściekła/y:???

Do góry