reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dolegliwości ciążowe, wizyty u lekarza

reklama
to pewnie jeszcze ci zleci jakies badanka na następnej wizycie.Ja mam tak nie po kolei -w pierwszej ciazy inna kolejność jak teraz...w drugiej .mocz obowiązkowo co miesiąc,morfologię,teraz mam toxoplazmozy obydwie zlecone jeszcze mi nie robił hbs i glukozy po obciązeniu .

a i zapomniałam dodać ze ja chodzę państwowo-ginka mam super ale za badania i tak muszę placić bo nie mają podpisanej umowy z nfz w przychodni tylko prywatnie.Tak ze jak się uzbiera badan to trochę kasy wchodzi,do tego witaminy leki.Ciekawi mnie do którego tygodnia bierze się duphaston??czy miałyście przepisany i czy jeszcze bierzecie czy już nie??

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dzięki dziewczyny za pomoc, trochę rozjaśniły mi te wasze wypowiedzi sytuację.
Martusia ja brałam duphaston po 3 tabletki dziennie od początku ciąży do 15 tygodnia czyli do momentu aż porządnie wykształciło się łożysko.

:-)ja też brałam duphaston od początku ciąży 2x1 tabletka i dopiero teraz na czwartkowej wizycie pozwolił odstawić :tak: tj. w 20 tc, ale ja na wszelki wypadek najpierw zmniejszę sobie dawkę do 1x1 na tydzień a potem odstawię całkowicie :tak: ginek mówił że tak mogę zrobić ;-) poza tym warto mieć kilka tabletek w zapasie bo podobno duphaston nie tylko podtrzymuje ciąże, ale również neutralizuje skurcze w przypadku wystąpienia porodu przedwczesnego etc.

Kochana zrób tak jak ja. Chodź prywatnie i państwowo założ dwie karty ciążowe i niczym się nie przejmuj masz prawo do opini 2 lekarzy. Ale pamiętaj rodzić u tego prywatnego. Będziesz miała lepszą opiekę. odpowiedź dla elfa75.

Ostatnia edycja:
dzieki dziewczyny za odpowiedzi

jutro zadzwonie i umowie sie gdzies do lekarza z kasy chorych, tylko szkoda ze nie wiedzialam wczesniej ze badania penatalne moge zrobic z kasy chorych pomimo tego ze nie mam 35 lat skonczonyuch, i teraz nie wiadomo czy zdaze z terminem... bo z kaSY CHORYCH MOGE BYC KOLEJKI.,,.

Jezu dziewczyny rzeczywiście dużo wydajecie na tych lekarzy. Klaudoss Ty w szczególności. Wogóle troche mnie oburza, że za połówkowe tyle płaciłaś. Mi lekarz co wizytę robi usg i to na prawdę dokładnie, w 11 tc chyba siedział pół godziny i wszystko sprawdzał razem z przyziernością karkową. Zawsze płacę 100 zł, nigdy więcej mi nie powiedział. Nawet ostatnio zapomniałąm zapłacić chyba z radości, że wszystko ok, on się nawet nie upomiał i musiałam się wracać z auta jak się skapnełam, a lekarz mówi, że nie trzeba było mogłam mu zapłacić na następnej wizycie he:) Teraz mam mieć połówkowe ale nawet nie wspomniał, że mam coś więcej przygotować pieniędzy a jak on nie mówi, to ja daje tyle co zwykle:p Zresztą zawsze go pytam czy tak jak zawsze:) Ja tylko na początku ciązy wydałam 200 zł na badania bo miałam praktycznie wszystko HIV i itd.

Dziewczyny co do macierzyńskiego według przepisów z zus powinno się dostawać średnią z ostatnich 12 miesięcy. Wiem, że różnie to kadrowe liczą. Jedne zakłady liczą premie inne nie. Mój zakład jest strasznie skrupulatny i boi się zusu i wliczają mi wszystkie prowizje i premie bo od nich był odciągany podatek i składki więc gdyby zus to posprawdzał to mieliby problemy gdyby policzyli gołą pensję i wiem, że na macierzyńskim dostaje się tyle co na l4. Ale chyba warto pogadać z kadrową, bo może policzy wam jakoś przystępniej:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
moj gin robi co wizyte usg ale niestety to usg nalezy do starszych typow i sredniawo widac! wiec powiedzial ze polowkowe mam zrobic gdzie indziej(pow gdzie) bo to nowa "klinika" i maja najnowszy sprzet, ale tam jak bylam w 20 tyg lekarz pow ze dzidzi jest zbyt male a ja mam duzo tluszczyku i naprawde na 3d tez bylo malo widac wlasnie przez ten tluszczyk, w zasadzie tylko 2d miał włączone powiedzial co i jak i pomierzył ale zalecil przyjscie za mc jak synus bedzie wiekszy!
fakt duzo wydaje, a jeszcze wiecej wydalam.. w sumie przez rok sie odchudzalam i przestalam chodzic do gina i lekarzy innych to odpoczelam finansdowo i nawet znalazla sie kaska na ciuchy;) naszczescie moj maz dostał w lipcu podwyzke wiec jest latwiej niz bylo bo tak sie nie zadluzamy. ale coz najwidoczniej tak musi byc!

Do góry