reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dolegliwości ciążowe, wizyty u lekarza

a kiedy dostalas podwyzke? ja w marcu z wyrownaniem o stycznia i mnie obejmuje.

dostałam od marca...
w maju juz poszłam na -l4
jesli bedzie liczoone do zasilu 12 miesiecey, to 2 miesiace z podwyzka , 10 m-cy bez podwyzki, w sumie wynik niezbyt zadowalajacy
:/

dziewczyny byłam dzis na wizycie lekarskiej.. chce sie wam wyzalic..
choc nie powinnam narzekac bo z dzidzia jest wszystko oki...

chodzi o koszta

zaplacilam dzis za wiyzyte 130 PLN...i dostalam l-4 tylko na 2 tygodnie, czyli 27 sieprnia znow koljna 100 nie bedzie moje, dodatkowo bede musiala zaplacic 40 PLN za cytologie... do tego wypada termin 2 badania prenatalnego, które lekarz zaleca mi zrobic. bo mam 34 lata i jedno poronienie za sobą
jestem zla na siebie ze nie zareagowałam i nie poprosilam o dłuzsze l-4 :/ jakos mnie do fotela wmurowało...
naprawde nie wyobrazam sobie płacic za 2 wizyty w miesiacu, planowałam tylko 1

w dodatku lekarz chodz widzial dzisiaj plec dziecka ale nie chcial mi nic powiedziec, bo takie ma zasady..

wiecie..zainwestowałam juz w tego lekarza sporo pieniedzy ( wizyty i badania)
chce do niego chodzic pomimo wszystko bo jest ordynatorem szpitala w którym mam rodzic..

ale po dzisiejszej wizycie jestem bardzo rozczarowana, jak on mógł mi dac tylko 2 tygodnie l-4 :((((

niewiem teraz czy stac mnie na te badania prenatalne... czy mam na nie isc czy nie///z jednej strony chciałabym pójsc bo są to wazne badania połówkowe, badania serca i innych narządów dziecka...a z drugiej strony kolejny wydatek 280 PLN to zabójstwo dla moich finansów..
jestem zrozpaczona, zlapałam doła i pokłocilam sie dzis nawet z mezem o pieniądze...

juz sama niewiem co jest lepsze czy byc pod dobra stała opieka lekarską prywatna w trakacie trwania ciązy..czy po prostu zmienic lekarza na z kasy chorych i odkładac cos na zakupy dla dziecka...

wiecie ja jestem bardzo przewrazliwiona na dobro dziecka i stan ciazy bo miałam juz jeden martwy płod no i wiek juz nie ten i tak długo sie stralam, az 2 lata... wiec wazna jest dla mnie dobra opieka lekarska...ale obawiam sie ze nie podołam finansowo niewiem jak poradzic sobie z ta sytuacja, gdybym choc znała dobrego lekarza z kasy chorych u nas w okolicy, ale są albo tacy którym nie da sie zaufac, nie majacy nawet usg u siebie..albo ci lepsci u których na wizyte czeka sie 3 m-ce :(

Ostatnia edycja:
reklama
Ja mam 34 lata, ale do porodu będę miała 35. Ale skierowanie na badania prenatalne dostałam. Idź po prostu do byle jakiego lekarza, który ma podpisaną umowę na NFZ i niech ci da skierowanie. Wtedy masz to bezpłatnie. JA tak zrobiłam i jest ok, mimo, że chodzę do ginekologa prywatnie (on mi doradził takie postępowanie) i właściwie za wszystkie pozostałe badania płacę.

elfa75 lekarze prywatni się liczą, wiem sama po sobie, po powiedziałam że do lekarza na kasę nie pójdę. Byłam w sumie u trzech zanim byłam w ciąży i powiedziałam że nigdy więcej.

Moja siostra jak był w ciąży chodziła do dwóch na raz:) i miała dwie karty ciążowe, na kasę chodziła normalnie co miesiąc, a prywatnie co dwa miesiące. Jeden lekarz oczywiście nie wiedział o drugim. W ten sposób nie płaciła też za wykonywanie badań, gdyż miała również skierowanie od tego na kasę chorych.

Ja chodzę prywatnie, ale płacę dużo mniej od Ciebie. Za wizytę płacę 100zł i w tym mam zawsze robione usg i jak potrzeba to cytologię.

elafa- dokladnie prenatalne mozesz zrobic na nfz. niestety ja jestem w podobnej sytuacji jak ty. w 1 miesiacu walki o dziecko- badania co 2 dzien, wizyty tez wydalam ponad 3 tys do dzis czesciowo splacam, do tego wychodza mi 2 wizyty miesiecznie u gina za kwote po 130zl, u endokrynologa tez 2 po 80 zl plus badania 2 x hormony po 65zl i 2x mocz morfologia glukoza, a teraz dojdzie toxoplazmoza za 145zl i obciazenie glukoza. 5 sierpnia wydlaam dodatkowo 250zl na polowkowe, ale lekarz pow ze malo widzi i powtorzyc we wrzesniu i znow powtorka z rozrywki! moja ciąża trwa od pensji do pensji i pensja wystarcza tylko na wizyty, badania, splate za 1 mc ciazy + witaminy i leki okolo 100zl/mc. nikt mi nie chce wierzyc ze tyle wydaje twierdza ze wizyta jest u gina raz w mc i koniec wiec nie mam sciemniac!! ale nie moge narzekac bo mielismy miec in vitro wiec nie wiem jakbysmy podolali jeszcze z tym.

elafa- dokladnie prenatalne mozesz zrobic na nfz. niestety ja jestem w podobnej sytuacji jak ty. w 1 miesiacu walki o dziecko- badania co 2 dzien, wizyty tez wydalam ponad 3 tys do dzis czesciowo splacam, do tego wychodza mi 2 wizyty miesiecznie u gina za kwote po 130zl, u endokrynologa tez 2 po 80 zl plus badania 2 x hormony po 65zl i 2x mocz morfologia glukoza, a teraz dojdzie toxoplazmoza za 145zl i obciazenie glukoza. 5 sierpnia wydlaam dodatkowo 250zl na polowkowe, ale lekarz pow ze malo widzi i powtorzyc we wrzesniu i znow powtorka z rozrywki! moja ciąża trwa od pensji do pensji i pensja wystarcza tylko na wizyty, badania, splate za 1 mc ciazy + witaminy i leki okolo 100zl/mc. nikt mi nie chce wierzyc ze tyle wydaje twierdza ze wizyta jest u gina raz w mc i koniec wiec nie mam sciemniac!! ale nie moge narzekac bo mielismy miec in vitro wiec nie wiem jakbysmy podolali jeszcze z tym.

Moja koleżanka ze studiów również miała podobną drogę leczenie wyszło ich okropnie dużo lekarze nie dawali im szans na naturalne poczęcie. Mieli zacząć metodę in vitro ale trochę przed tym okazało się że ona jest w ciąży i teraz 22 tydzień :) życie jest przewrotne i zobaczysz że wysiłek się opłaci i będziecie mieć swoją ukochaną kruszynkę :)

ariska- wiem kochana ze sie oplaci! dlatego nie moge narzekac, a dalej walczyc o tą kruszynkę, choc czasem plakac sie chce,że trzeba liczyc kazdy grosz.

Dziewczyny możecie mi powiedzieć jakie miałyście już zrobione badania z krwi? Ja chodzę do lekarza prywatnie i dał mi ostatnio karteczkę z zaleconymi badaniami, mogę je sobie zrobić ale nie muszę. Chciałam się was zapytać co wy miałyście robione bo nie chcę wyrzucić niepotrzebnie kupy kasy w laboratorium, wolałabym sobie wybrać z tej karteczki te najpotrzebniejsze!

co wizyte
mocz-
morfologia
tsh
ft4
glukoza

rzadziej, raz lub 2 razy:
hbs ag(s)- zoltaczka
hiv
cmv g- cytomegalia
cmv m-cytomegalia
rub m igg i igm- rozyczka
toxo m i g - 2 razy w ciazy- toxoplazmoza
progesteron estradiol- te hormony na samym poczatku
wr- odczyn usr- odczyn wassermanna- na kiłę
glukoza po obiazeniu 75g po 2h- raz po 20 tyg

ja co wizyte mam mocz i morfologię. Na poczatku była jeszcze toxoplazmoza, HBS, różyczka. WR ani HIV nie miałam robionego. Teraz mam jeszcze obiciązenie glukoza 50g i to wszystko.

reklama
Ja również mam mocz i krew co wizytę

oprócz tego:
-grupa krwi oraz czynnik Rh (bo znałam grupę ale nie miałam oryginału:sorry:)
-glukoza na czczo,
-WR
-Toxoplazmoza igg i igm
-Różyczka igg i igm
-HIV
-HBsAg (żółtaczka)
-osobno oznaczenie żelaza z krwi
-cytomegalia

Do góry