reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dolegliwości ciążowe, wizyty u lekarza

No, ten kawałek wypadałoby przenieść, jeśli można się o to uśmiechnąć... :-)

400 zł zasiłku z MOPS,a konkretnie nazywa się to dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym. Dotyczy jedynie osób, którym należy się zasiłek rodzinny - czyli tak w skrócie - u których dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 504 zł.

I budżet państwa opłaca składki emerytalne i rentowe za osobę przebywającą na urlopie wychowawczym. Zależne one są od wysokości najniższego wynagrodzenia - też owszem. Korzyść z tego jest taka, że obecnie okres urlopu wychowawczego zalicza się do tzw. okresów składkowych do emerytury, a nie jak wcześniej, do bezskładkowych, dzięki czemu wysokość późniejszej emerytury może być wyższa i wcześniej ją będzie można uzyskać - przynajmniej jeśli chodzi o aktualne przepisy...

Ale pierwsze słyszę, żeby dostawało się kawał ładnych pieniążków do ręki. Nawet dawniej, kiedy zasiłek wychowawczy wypłacał ZUS bez względu na dochody, było to około 300 zł...

Dlatego pytam o przepis, który o tym mówi - bo może jest coś, o czym nie wiem...

Ostatnia edycja:
reklama
I po wizycie ... nasze dziecię za żadne skarby nie chciało się odwrócić i z każdej strony widzieliśmy tylko pupkę i kręgosłup :-( pomimo iż przed wizytą zjadłam dwa batony i o mało mnie po nich nie zemdliło :-D

jak to określił pan doktor, cyt: na chwilę obecną nie widzę nic co by w przyszłości przeszkadzało w chodzeniu ;-) tj. na 70% dziewczynka :szok: ale to nic pewnego i w zasadzie wiemy tyle samo co przed wizytą :sorry2:

hmmm a mi w pracy powiediano ze macierzynski tak jak na umowie, a wychowawczy tylko dla tych co maja 500 z hakiem i to bedzie okolo 400 zasilku, ja sie jeszcze dopytam, ale gdzies na necie tez wyczytalam ze tak jak na umowie, bratowa tez miala tak jak na umowie mimo ze co mc ma wyplate inna niz na umowie bo pracuje nadgodziny (w lidlu) wiec...???

Macierzyński wynosi tyle ile masz na umowie, jak masz 1500 brutto na miesiąc to tyle będziesz mieć macierzyńskiego, nie wliczają się do tego premie które dostawałaś jak pracowałaś ani dodatkowe nadgodziny.

elfa ja dostaje 500 mniej na l4 i dl mnie masakra!!!! zwlaszcza ze co jakis czas chodzilam na l4 bo taka praca zawsze byly jakies wirusy. a od stycznia dostalam podwyzke sporą i pupa dostaje mniej niz sprzed podwyzki nawet co 2 mc oczywiscie;( ale pocieszajace jest to,że macierzynski dostaniemy tak jak jest na umowie wiec kochana jeszcze 4miesiace i cieszmy sie normalna pensja!

no mnie to nie uratuje, 12 miesiecy przed ciąza, tez nie obejmie podwyzki
no cóż, pocieszam sie jedynie tym, ze odeszły koszty dojazdu do pracy no i bedąc w domu troche oszczedzam na jedzeniu tj. na dobrej gospodarce finansowej... ;)

gdynianka- gdzie robisz usg 3d?? bo mi lekarz zalecił w starmedzie na 10 lutego, juz tam raz bylam ale we wrzesniu mam powtorzyc, po obnizce placilam 250zl, a teraz zaplace albo 200 albo 250.

Kochane kobietki. Ja dowiedziałam się, że mój gin prywatnie robi USG 4D za 150 pln a w przychodni w Świeciu WAMAP robią za 200 pln. Ja zdecydowałam, że jeśli we wrześniu na USG połówkowym gin nie ujrzy płci to pójdę prywatnie ale na zwykłe bo mam dosyć wydatków związanych z rozpoczęciem roku szkolnego przed dziewczynki. Prywatnie u bardzo fajnego gościa kosztuje zwykłe USG 70 pln z nagraniem na płytę. Wystarczy mi to, ale mam ogólnie nadzieję, że na połówkowym zobaczymy, niech takie uparte choć to jedno dziecko nie będzie :)

reklama
Do góry