reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dolegliwości ciążowe, wizyty u lekarza

Ja też chodzę prywatnie i państwowo mam dwie karty ciążowe ale wolę spać spokojnie czasami kasa nie jest tak ważna jeśli chce się być szczęśliwą mamą. Zresztą co dwie głowy to nie jedna na razie nie biorę żadnych leków na podtrzymanie chociaż zawsze brałam staram się nie przeciążać.Też mam niskie ciśnienie i puls wysoki huśtawka okropna biorę więcej magnezu lekarz pozwolił więc funkcjonuje super. Ostatnio wstałam o 7 rano mimo że położyłam się o 1 w nocy.A co do zębów to wypróbuj moje sposoby pisałam wyżej. Możesz mi zaufać jestem 6 raz w ciąży. Mam tylko 3 dzieci. Teraz czekam z niecierpliwością na następną dzidzię. mam nadzieję że wszystko będzie dobrze skoro już tyle wytrzymałam.

reklama
elfa ja dostaje 500 mniej na l4 i dl mnie masakra!!!! zwlaszcza ze co jakis czas chodzilam na l4 bo taka praca zawsze byly jakies wirusy. a od stycznia dostalam podwyzke sporą i pupa dostaje mniej niz sprzed podwyzki nawet co 2 mc oczywiscie;( ale pocieszajace jest to,że macierzynski dostaniemy tak jak jest na umowie wiec kochana jeszcze 4miesiace i cieszmy sie normalna pensja!

Z tego, co mi wiadomo, to macierzyński jest wypłacany ze sredniej z ostatnich dwunastu miesięcy przed porodem (ale nie jest brany okres ciąży, kiedy jest się na L4). Szczerze mówiąc mam nadzieję, że to prawda, bo dla mnie tak byłoby najkorzystniej. Wiecie coś na ten temat?

Z tego, co mi wiadomo, to macierzyński jest wypłacany ze sredniej z ostatnich dwunastu miesięcy przed porodem (ale nie jest brany okres ciąży, kiedy jest się na L4). Szczerze mówiąc mam nadzieję, że to prawda, bo dla mnie tak byłoby najkorzystniej. Wiecie coś na ten temat?

Masz rację , macierzyński jest brany z 12 m-cy . Wychowawczy z umowy nie mniej niż minimalne wynagrodzenie w danym roku.

Z innej beczki
Jestem od wczoraj załamana , byłam u gin i mało nie zeszłam na wizycie. Nie mogła usłyszeć tętna dziecka. Przeszłyśmy na dokładniejsze usg i z trudem znalazła, okazało się że łożysko mi się bardzo obniżyło i zasłania dziecko . Faktycznie momentami nie było nic widać, jakbym nie była w ciąży. Kazała być dobrej myśli , że może się podniesie. Czy któraś z was też ma problemy z łożyskiem ?

reklama
Czyżbyś też miała inne informacje na ten temat, giovanessa?

Ja do tej pory myślałam, że będąc na wychowawczym można dostawać jedynie 400 zł zasiłku, ale tylko pod warunkiem, że dochód (chyba netto) na jednego członka rodziny nie przekracza 500 zł (z kawałkiem). Ale specem nie jestem, a moja wiedza bierze się jedynie z internetu i rozmów ze znajomymi, którzy fachowcami w tej dziedzinie nie są.

No, ale z tym, że wychowawczy jest płatny wg. umowy o pracę spotkałam się pierwszy raz.

Tak przy okazji zrobił nam się trochę offtopic w tych dolegliwościach. Może ktoś zagada z administratorem, żeby przeniósł nam cały ten wątek o macierzyńskim i wychowawczym do nowego tematu, żeby nie było bałaganu? Ja za 10 minut kończę pracę, więc nie jestem w stanie się tym zająć...

Do góry