reklama
JustynaWM
Fanka BB :)
Tortura!! Dziś na obiad zupka chińska a na deser kinder bueno, szpitalna rzeczywistość, jutro zaatakuje jakiś bufet bo mi dzieciaczek nie wybaczy
U mnie leń. Wiec zrobiłam chińskie. Mężu pałaszuje. Młody też. A mnie nosi znowu. Kiedy to przejdzie?
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
25_pixels
Tortura!! Dziś na obiad zupka chińska a na deser kinder bueno, szpitalna rzeczywistość, jutro zaatakuje jakiś bufet bo mi dzieciaczek nie wybaczy
Jutro mam w planach popełnić tajską zupę na mleku kokosowym.
I może taco na wieczór.
Truskaweczka2017
Moderatorka
@25_pixels matko jakie pyszności uwielbiam chińszczyzne dasz przepis? Bo aż ślinka pociekła
25_pixels
25_pixels
@Truskaweczka2017
Link do: Thai chicken soup with basil and lime - MediterrAsian.com
Link do: The Best Thai Coconut Soup Recipe
Najbardziej lubimy te dwa przepisy. Jeden z kurczakiem. Drugi z krewetkami. Nie używam cilantro bo mam bardzo silne uczulenie i nie mogę oddychać. Zamiast tego pietruszka. Jak nie masz lemongrass będzie nieco innym smak, ale nic sie nie dzieje.
Link do: Orange Chicken | Easy Delicious Recipes
Link do Orange kurczaka. Trochę modyfikuje bo za wiele składników, które nie zawsze mam. Ale warto przejrzeć jej stronę. Ma jedne z lepszych przepisów. Ja tylko używam bezglutenowej mąki.
Jeśli chodzi o smażony ryż to najlepszy jest z imbirem, czosnkiem. Podsmażasz delikatnie przez minutęna oleju. Lubię dodać olej sezamowy. Nadaje ciekawy smak. Ale niedużo. Potem warzywka (u mnie to jakieś resztki zazwyczaj). Następnie na boczku smażymy jajka. Mieszasz usmażone z warzywkami. Dodajesz ryż. Jeśli trzeba troszkę oleju. Ja na koniec daje sos sojowy i fish sauce. Robi różnicę. Czasami jak mam kurczaka z dnia poprzedniego tez dorzucę i jest ryż z kurczakiem [emoji12] do tego jakieś warzywka (bo rodzinka lubi). Lubię orientalna kuchnie bo nie lubię długo stać przy garach.
Link do: Thai chicken soup with basil and lime - MediterrAsian.com
Link do: The Best Thai Coconut Soup Recipe
Najbardziej lubimy te dwa przepisy. Jeden z kurczakiem. Drugi z krewetkami. Nie używam cilantro bo mam bardzo silne uczulenie i nie mogę oddychać. Zamiast tego pietruszka. Jak nie masz lemongrass będzie nieco innym smak, ale nic sie nie dzieje.
Link do: Orange Chicken | Easy Delicious Recipes
Link do Orange kurczaka. Trochę modyfikuje bo za wiele składników, które nie zawsze mam. Ale warto przejrzeć jej stronę. Ma jedne z lepszych przepisów. Ja tylko używam bezglutenowej mąki.
Jeśli chodzi o smażony ryż to najlepszy jest z imbirem, czosnkiem. Podsmażasz delikatnie przez minutęna oleju. Lubię dodać olej sezamowy. Nadaje ciekawy smak. Ale niedużo. Potem warzywka (u mnie to jakieś resztki zazwyczaj). Następnie na boczku smażymy jajka. Mieszasz usmażone z warzywkami. Dodajesz ryż. Jeśli trzeba troszkę oleju. Ja na koniec daje sos sojowy i fish sauce. Robi różnicę. Czasami jak mam kurczaka z dnia poprzedniego tez dorzucę i jest ryż z kurczakiem [emoji12] do tego jakieś warzywka (bo rodzinka lubi). Lubię orientalna kuchnie bo nie lubię długo stać przy garach.
Ostatnia edycja:
Truskaweczka2017
Moderatorka
@25_pixels dziękuję bardzo na pewno zrobię któregoś dnia
25_pixels
Mąż dziś zrobił bagietki. Przeciął wzdłuż. Posmarował domowym masełkiem czosnkowym z pietruszką. Na to położył plasterki mozarelli. Zapiekł w piekarniku. Po wyjęciu na każde dał plasterki pomidorka i polał octem balsamicznym (lub jak kto woli magą, ja nie mam). Posypał szczypiorkiem. Mmmmm
kotomiś
Ojj z kuchni orientalnej jeszcze jest mega pyszna soba. Mój M jak krzycze Japończyk? Od razu odpowiada, ten z kurczakiem. I juz wiem, że uszy beda mu sie trzaść. Ja sobe urzywam tez do robienia makaronu z serem i boczkiem. Mega szybki zapychacz.
reklama