reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta matki karmiącej i wszystko co chciałybyście wiedzieć o karmieniu piersią!

reklama
No tak, a ja w ciąży jeszcze jadłam rybki, a teraz jakoś nie ma ochoty. Zakupię więc to DHA.

Kolejne pytanie....
Czy jak przeszedł Wam nawał, to dzieć wisiał co chwilę na cycku?
Moja w nocy co 1,5h i ładnie ciągnie i połyka, sama puszcza, odkładam ją jak odbije i przyśnie. Ale jeszcze potrafi nie spać z 30 min dojeść i pójść spać na 1,5h. I tak oto 45 min karmienie z przewijaniem, 30 min przerwy i jakieś 15 jedzenia znowu i spanie. W sumie to na 3h zasnęła dopiero z nami w łóżku, gdzie nie za dużo zjadła. Może to potrzeba bliskości?

No spróbuję z koszulką. I tak, tak, jak widzę, że szuka a nie chce tego co jadła, dostaje drugiego. Zdarza się, że go też długo ciągnie, ale zazwyczaj to 5 min i spać.

też miałam pisać o koszulce :tak: u mnie wystarczy chwilkę porozmawiać - koszulka nie jest potrzebna, ale słyszałam o tym

biorę DHA i falvit mama. jem mało ryb i przez karmienie mało owoców

Ja daje smoczka jak zje jedna piers a przy drugiej szybko zasypia. Klade do. łóżeczka i daje smoczek wtedy ciumkajac zasypia na dobre chyba ze rzeczywiście jest głodna ale to rzadko. zazwyczaj potrzeba ssania.

4 raz podchodzę do pisania tego posta i musiałam włączyć lapka bo na telefonie aplikacja za każdym razem mi się wykrzaczała na sam koniec!:angry:

prośba o pomoc, bo dziś okazało się że Liwka znów przybrała za mało bo około 300g w dwa tygodnie. przez 7 tygodni nie przybrała nawet jednego kilograma, nie osiągnęła nawet 4 kilo :/
od początku nie miałam problemów z cyckami ani nawału, ani zastoju, nie są twarde po dłuższej przerwie i nic mi z nich nie wycieka.
od kilku dni jest tak, że jak mała nie śpi to domaga się cycka co max 1,5 godziny i potrafi wisieć nawet 40 minut.
Wieczorami to w ogóle mamy maraton od kąpieli do zaśnięcia czyli czasem nawet i 2 godziny - ale potem śpi zazwyczaj od około 22 do ok. 3 a potem do około 6.
mam wrażenie, że jak ona się tak często domaga w ciągu dnia tego cycka, to one nie mają szansy się napełnić, więc ona się nie najada, szybko chce znów cycka i kółko się zamyka :/
w obecnej sytuacji nie widzę możliwości by ściągnąć trochę nadprogramowego mleka - bo i chyba takowego nie posiadam a chciałam porobić "zapasów".
ale też nie wiem w jaki sposób ja trochę utuczyć? bo naprawdę ciężko mi sobie wyobrazić by jeszcze więcej siedziała na cycku. powinnam dokarmiać mm? czy np. budzić w nocy na dodatkowe karmienie? co radzicie?

A jakbyś jej dała wieczorem mm. Pospała by dłużej a ty byś zobaczyła co się z cycami dzieje?
To że ona wisi powinno wręcz wzmocnić laktacje.
Gdy ona ssie to dostajesz sygnał do piersi i takie kłucie czujesz? To oznacza napełnianie się kanalików mlekiem I fazy.
Moja wręcz dużo przybiera bo właśnie dużo pije.
Smoczka jeśli używasz to przestań

no mogę spróbować dać jej mm, tylko co to mi da? jak już pisałam ani razu nie miałam problemów z dużą iloscią pokarmu? czy potem w nocy powinnam ściągnąć , sprawdzić ile jest?
jak ona ssie to tak, czuje delikatne kłucia,
jak już uda się zrobić dłuższą przerwę w karmieniu bo mała śpi to też czuje takie dziwne mrowienie i kłucie właśnie, wtedy mocniejsze niż podczas karmienia.
smoczka trochę używam, jeśli mam przestać to rozumiem, że każde jej uciszenie wiąże się z podaniem cycka, tak?

reklama
a jak scisniesz brodawki to leci coś? Teoretycznie żeby utuczyc trochę bobasa, zalecane jest odciagac mleko I fazy, bo to prawie sama woda i karmić dopiero mlekiem II fazy

Do góry