reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta matki karmiącej i wszystko co chciałybyście wiedzieć o karmieniu piersią!

Ciepłe te okłady. Jak wyczuwasz guz to masuj podczas karmienia. Możesz też masować jak odciągasz. W domu to kapucha albo ciepła tetra przed a zimne okłady po. Ja też miałam masowanie pomogło

reklama
No wlaśnie mam takie guzki, stąd wniosek, że to zastój, a nie nawał, bo nie cała pierś jest twarda, a te miesjca po opróżnieniu cycka i tak dalej są twarde. Jak ma wyglądać taki masaż?? Okrężnymi ruchami dwoma palcami np?

Jagódka wlaśnie najlepiej masować to miejsce jak dziecko ssie ,mogą być okręzne ruchy, albo inne bylebyś wyczuwała, że ta twardość ustępuje. Ja niestety działalam tak z laktatorem, ale dałam radę. Ściągaj i masuj, powinno pomóc!

Dziewczyny ratunku, zrobił mi się zastój pokarmu w obu piersiach w różnych miejscach jak to rozwiązać przy braku dziecka?? Jak u niego jestem to cycujemy prawie non-stop (dziś już byłam u niego i niedługo znowu jadę), z tym, że do wyboru mam pozycję klasyczną, krzyżową i spod pachy - inne w grę nie wchodzą bo nie mam się gdzie położyć, a najgorszy zastój mam w lewej piersi na górze sutka.. Wezmę ciepłe okłady żelowe ze sobą i przed karmieniem się obłożę, jednak obawiam się, że Adaś tego nie ściągnie..

najlepiej, jakbyś zrobiła ciepły prysznic.

ja miałam zastój w lewej piersi i laktarorka kazała mi masować okrężnymi ruchami w kierunku sutka. dodatkowo masowałam podczas ściagania pokarmu - przyniosło efekt :tak:

Jagódka, ja oprocz tego polecam jeszcze uciskanie tych guzków palcami, tak jakbyś grała na pianinie. Mozesz przed karmieniem i w trakcie. Jesli Adaś nie ściągnie tego to obowiązkowo pomóż sobie laktatorem biorąc wczesniej ciepły prysznic i masując piersi pod strumieniem cieplej wody.

Jagódka ciepły prysznic działa,spróbuj przy tym masować i ręcznie odciągnąć z tych miejsc zastoju.U mnie ani dziecko ani laktator nie ruszyły niektórych miejsc z tym,że ja karmię praktycznie w jednej pozycji.
Jak po laktatorze coś zostawało to odciągałam ręcznie właśnie.

Zielone kupki mogą być też przy żółtaczce. Jest to jeden ze sposobów wydalania bilirubiny.

A śluz w kupie....Moja córka miałą od poczatku aż do wprowadzenia pokarmów stałych. Dieta eliminacyjna, czasem dość restrykcyjna nic nie wniosła... Z tym ,że nigdy nie odstawiałam glutenu. Więc może on był winny....

Najgorsze jest to , przy tych obserwacjach,że trzeba się cofnąć klika dni wstecz a objawy mogą się utrzymywać, szczególnie na skórze do 3 tyg. Więc teoretycznie jeden nowy produkt na 3-4 tyg:tak: Wariactwo, nierealne
Aczkolwiek jestem zwolennikiem powolnego rozszerzania diety, tzn nie zjem jednocześnie malin, truskawek i czegoś tam jeszcze.

Pola dobrze pisze. Ja też tak robiłam przy karmieniu/ściąganiu. Ja uciskalam dwoma palcami aż do uczucia ulgi. I przyznam że ręczne odciąganie najlepiej się sprawdza

Dziewczyny! Potrzebuję rady... Nie umiem przystawić dziecka do piersi. Pokazywano mi to wiele razy i młoda za pierwszym razem łapie dobrze ale potem zaczyna się ze mną siłować. Oczywiście nie dosłownie, bo przecież ma nieskoordynowane ruchy jeszcze ale rączką mnie odpycha i chociaż widzę że jeszcze szuka cyca to nie umiem jej go włożyć do ust.
Używacie jakiejś poduszki do karmienia? mi każą trzymać małą bardzo wysoko, tak żeby cyc był prawie na wysokości tej poduszki, ale to jest strasznie niewygodne, mała mi się zsuwa i denerwuje. Jakie macie na to patenty?
Ja cały czas myślałam że mi dziecko z związku z moimi problemami nie dojada a mi przybrała w tydzień 600g !:szok: Może ją przekarmiałam...
Ale odstawiłam kapturki i niezmiernie się z tego cieszę :)

Floriana ja karmie glownie na poduszcze z motherhood. Oliwke ukladam bokiem pod poduszke od strony glowy jesli potrzeba podkladam jeszcze cos by bylo wyzej, druga strone poduszki delikatnie odsuwam tak by dziecko wpadlo w ta szczeline i brzuszkiem dotykalo mnie. Mam nadzieje ze choc troche zrozumialas bo z niewyspania ciezko mi sie wyslawiac :-D

Dziewczyny, czy zmiana pozycji karmienia moze miec wplyw na ilosc pokarmu? Chcialam sie przekonac do karmienia na lezaco ale dziec nie bardzo jest tym zainteresowany i marudzi az nie usiade standardowo czyli z poduszka wlasnie :/

reklama
Dziewczyny! Potrzebuję rady... Nie umiem przystawić dziecka do piersi. Pokazywano mi to wiele razy i młoda za pierwszym razem łapie dobrze ale potem zaczyna się ze mną siłować. Oczywiście nie dosłownie, bo przecież ma nieskoordynowane ruchy jeszcze ale rączką mnie odpycha i chociaż widzę że jeszcze szuka cyca to nie umiem jej go włożyć do ust.
Używacie jakiejś poduszki do karmienia? mi każą trzymać małą bardzo wysoko, tak żeby cyc był prawie na wysokości tej poduszki, ale to jest strasznie niewygodne, mała mi się zsuwa i denerwuje. Jakie macie na to patenty?
Ja cały czas myślałam że mi dziecko z związku z moimi problemami nie dojada a mi przybrała w tydzień 600g !:szok: Może ją przekarmiałam...
Ale odstawiłam kapturki i niezmiernie się z tego cieszę :)

też miałam z tym problem, ale z czasem nauczyłam się karmić na siedząco.
powinnam karmić spod pachy, ale nie umiem i mam to sobie za złe, bo mały pijąc pochłania ogromne ilości mleka :-(

do niedawna karmiłam tylko na leżąco.

spróbuj podłożyć jaśka na nogi, zegnij rękę i na zgięciu ręki, obok piersi połóż dziecko. jeżeli Ci się wyrywa, ściśnij porządnie brodawkę - tak mocno, ale dziecko ją wessie ;) mój synek też się ze mną szarpie, bo jest zły, że nie potrafi zassać...

Floriana ja karmie glownie na poduszcze z motherhood. Oliwke ukladam bokiem pod poduszke od strony glowy jesli potrzeba podkladam jeszcze cos by bylo wyzej, druga strone poduszki delikatnie odsuwam tak by dziecko wpadlo w ta szczeline i brzuszkiem dotykalo mnie. Mam nadzieje ze choc troche zrozumialas bo z niewyspania ciezko mi sie wyslawiac :-D

Dziewczyny, czy zmiana pozycji karmienia moze miec wplyw na ilosc pokarmu? Chcialam sie przekonac do karmienia na lezaco ale dziec nie bardzo jest tym zainteresowany i marudzi az nie usiade standardowo czyli z poduszka wlasnie :/

może mu niewygodnie? mój nie lubi leżeć na jednym boku, bo był szczepiony w rękę i to mu przeszkadza. (pytałam w szpitalu, bo bałam się, że coś z nim nie tak, sprawdzili czy nie ma złamanego obojczyka i uznali, że nie lubi leżeć na tym jednym boczku)

ja mam ciągle problem z tryskającym pokarmem - Wy też?

Do góry