reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta karmiącej mamy

A mi w szpitalu pielegniarka od laktacji Mowila ze jak sie dziecko trzyma w ramionach, szczegolnie golym cialkiem skoro do skory to sie zwieksza wydzielanie hormonow I wzrasta laktacja, pokarm sie wydziela w wiekszych ilosciach wiec wzkazywaloby to na to ze dziecko moze wiecej wycisnac niz laktator. Ale Potem przyszla polozna I zapytala jak mi sie te rewelacje podobaja, ze ona jest ze starej szkoly I ja uczyli ze na laktacje trzeba jesc duzo pokarmu zawierajacego bialko I pic jak najwiecej plynow. Hehe kazdy na swoje teorie :happy2:
faktem jest ze zaobserwowalam u siebie takie dziwne zjawisko ze jak maly placze to mi pokarm Sam leci z lewej piersi :szok: Czy ktoras z was tez tak ma? Wiec cos z tymi hormonami musi byc na rzeczy.
a I jeszcze mialam dzis takie wstydliwe zdarzenie- mielismy bardzo upalny dzien, siedzialam na ogrodku, mlody spal I gadalam z sasiadka (stalysmy w sloncu) I nagle czuje ze cos mi kapie na nogi... Pierwsza mysl to ze sie tak spocilam, nagle patrze a to pokarm leci...:szok: Wiec na pewno wysoka temperatura wzmaga laktacje.

reklama
Kasia już nie pamiętam gdzie to czytałam, ale chodzi o to że dziecko w inny sposób ssie i potrafi pobudzać jakieś kanaliki do produkcji mleka a sam laktator tylko je ściąga

Nieprawdą jest że samym laktatorem nie da się utrzymac laktacji...Też spotkałam się z tą opinią... Trzeba tylko piersi odpowiedni pobudzać. Ja też tylko odciągam, juz 5 tygdni, najpierw było 50ml z obu piersi teraz jest 130ml. Tu jest świetne forum, dla mam które nie karmią piersią, ale karmią swoim mlekiem (jak np ja) Karmiące Piersią Inaczej - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl

iza i kivi ja też cieknę jak mały płacze ale z prawego cyca :-D
a wczoraj po kąpieli trochę się schylałam w łazience bez stanika -to podnieść...tamto wytrzeć i ciekło mi z obu na raz:-D
i też słyszałam że na samym laktatorze pokarm zanika...

kasiagaw- jeśli masz dobry laktator i dbasz o to by ściągać pokarm regularnie to dasz radę :tak: może go być po pewnym czasie trochę mniej ,ale utrzymać laktację spokojnie można. Moja kuzynka przez 5 miesiecy karmiła w ten sposób małą, sporo sił i samozaparcia ją to kosztowało ,ale cel osiągnęła ;-) i miała swój schemat (nie wiem czy tak dokładnie "swój" czy jakiś ogólny) że najpierw z jednej piersi odciągała 7 min pózniej z drugiej i to samo po5 min i 3 min na koniec (czyli pół godzinki)

Juliana w jakim czasie ci sie udaje odciagnac 130? Ja odciagam czasem po karmieniu ale w ciagu 30 minut udaje mi sie tylko 40ml.

_agata słyszałam o tym systemie ściagania właśnie 77-55-33...muszę tylko poczekać aż przyjdzie mi elektryczny laktator, bo na ręcznym nie dam rady tak robić...

Gochson
ja na ręcznym laktatorze jestem w stanie wydusić z obu cycków jakieś 130 ml...nieraz zdarza mi się 90-100 ml...zajmuje mi to około 20 minut z przerwami na odpoczynek, bo mi ręka odpada od tego pompowania...

gochson ściągam ok 30min (czasem i 45) co 4h->ale ja nie karmie wczesniej piersią więc piersi są pełniejsze... ściągam tą metodą 77-55-33 mniej więcej, z tym że ja uciskam pierś w trakcie odciągania bo inaczej to bym miała z 30ml :confused2:
Na tym forum do którego link wysłałam są babeczki które laktatorem ścigają mleko nawet 2 lata, wiec nie jest prawdą że laktacja zanika...

Mnie lekarka poradziła, żeby po karmieniu jeszcze ściągać laktatorem. Dziecko na razie mniej wypija, ale będzie potrzebować coraz więcej pokarmu a jak jeszcze ściągne to więcej się naprodukuje.

reklama
Do góry