reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy zarodek moze zniknąć ?

meeegy

Zaangażowana w BB
Witam. Jestem po zabiegu łyżeczkowania.
Zastanawia mnie jedna rzecz byłam
6.02 na USG i CRL miał 2.27 mm.
Następna wizyta była 20.02 i urósł zaledwie do 2.79 mm. Czyli prawie nic :( ale do sedna..
W szpitalu przed podaniem tabletek lekarz nie uwidocznił zarodka i stwierdził puste jajo płodowe. Jak to możliwe? I co się mogło stać z tym zarodkiem, który był widoczny na wcześniejszych USG?

reklama
W 2022 roku mnie równie to spotkało. Przed zabiegiem łyżeczkowania na USG lekarz w szpitalu uwidocznił zarodek ale mniejszy niż kilka dni wcześniej i zapytany odpowiedział, że zarodek zaczął się obkurczać. U mnie CRL wynosiło 0,46 cm. w dniu zabiegu.

Prawdą jest również, że im słabszy sprzęt, tym gorzej widać.

U mnie w 7tc był pęcherzyk i zarodek z bijącym sercem. W 11tc został pusty pęcherzyk.

Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, organizm może wchłonąć zarodek, a pęcherzyk zostaje.

Dziękuję za odpowiedzi dziewczyny, bo byłam tak zdenerwowana ta cała sytuacja że nawet nie pamiętam co lekarz na to powiedział.

Słaby sprzęt + tak, zarys zarodka się zaciera … brutalnie to brzmi ale jak każda tkanka zaczyna się rozkładać :(

Do góry