reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy pęcherzyk żółtkowy może zniknąć?

Wiesz co wydaje mi sie, ze cos pomylilas, bo na jajniku nie ma pecherzyka zoltkowego tylkp cialko zolte a to 2 zupelnie inne rzeczy. Moze sprawdz na usg wypis, bo to nie jest to samo... pecherzyk zoltkowy jest w pecherzyku ciazowym taki okragly ring, a cialko zolte ktore wytwarza progesteron jest na jajniku (to ktore lekarka pomylila z ciaza pozamaciczna, bo to sie zdarza lekarze czasem nawet myla to cialko z torbielami). Wiec moze tego pecherzyka zoltkowego jednak nie bylo jeszcze... chociaz z drugiej strony przy pecherzyku ciazowym 15mm powinien juz byc.
Na jajniku i jajowodzie nie było nic, pęcherzyk żółtkowy był wewnątrz pęcherzyka ciążowego. Nie wiem jak ona to za pierwszym razem pomyliła. W szpitalu na te usg poza mną patrzyło 2 lekarzy i stażystka, a nawet ja zauważyłam pierścień mimo, że nie znam się na takich obrazach. Za drugim razem też go widziałam.

reklama
Na jajniku i jajowodzie nie było nic, pęcherzyk żółtkowy był wewnątrz pęcherzyka ciążowego. Nie wiem jak ona to za pierwszym razem pomyliła. W szpitalu na te usg poza mną patrzyło 2 lekarzy i stażystka, a nawet ja zauważyłam pierścień mimo, że nie znam się na takich obrazach. Za drugim razem też go widziałam.
A mierzyli go? Ja mialam na poczatku ciazy za duzy pecherzyk zoltkowy i naczytalam sie ze to zwiastuje poronienie albo wady :( i niestety tez czasem jest tak ze pecherzyk jest za duzy a potem szybko sie zaczyna kurczyc, i jak sie kurczy przed 10 tyg to tez zly znak :( w kazdym badz razie moze byc taka sytuacja ze byl pecherzyk zoltkowy ale zarodek byl za slaby, nie rozwinal sie i pecherzyk tez sie zaczal kurczyc do rozmiarow niezauwazalnych na usg. Mysle ze beta przyrasta Ci za.malo, choc slyszalam i takie historie, ktore z malym przyrostem bety sie dobrze konczyly, ale jest ich mało.... czy to Twoja 1 ciaza? Mozliwe ze sie skonczy poronieniem, ale i tak poszlabym skonsultowac z jakims lekarzen bo jak puste jajko to rzeczywiscie nie ma sensu do 11 maja pchac w siebie sztucznego progesteronu ktory moze tylko opoznic poronienie...

A mierzyli go? Ja mialam na poczatku ciazy za duzy pecherzyk zoltkowy i naczytalam sie ze to zwiastuje poronienie albo wady :( i niestety tez czasem jest tak ze pecherzyk jest za duzy a potem szybko sie zaczyna kurczyc, i jak sie kurczy przed 10 tyg to tez zly znak :( w kazdym badz razie moze byc taka sytuacja ze byl pecherzyk zoltkowy ale zarodek byl za slaby, nie rozwinal sie i pecherzyk tez sie zaczal kurczyc do rozmiarow niezauwazalnych na usg. Mysle ze beta przyrasta Ci za.malo, choc slyszalam i takie historie, ktore z malym przyrostem bety sie dobrze konczyly, ale jest ich mało.... czy to Twoja 1 ciaza? Mozliwe ze sie skonczy poronieniem, ale i tak poszlabym skonsultowac z jakims lekarzen bo jak puste jajko to rzeczywiscie nie ma sensu do 11 maja pchac w siebie sztucznego progesteronu ktory moze tylko opoznic poronienie...
Tak, pierwsza. Cóż, jeśli się skurczył, to może jest szansa, że samo się poroni do następnej wizyty. Dzięki za pomoc :)

Dla osób, które podobnie jak ja, szukały pocieszenia na forach. Odstawiłam Duphaston i w niedzielę 2 maja dostałam wysokiej gorączki i bólu podbrzusza. W poniedziałek rano pojechałam do szpitala, po wstępnym badaniu potwierdzono pusty pęcherzyk, ciąża przestała się rozwijać na 6tygodniu (wg kalendarza byłam w 11). Dostałam 4 tabletki na wywołanie poronienia, bolało tyle co normalny okres. Jednak musiałam mieć następnego dnia zabieg łyżeczkowania. Potem troszkę odpoczęłam i zostałam wypisana do domu. Te przeżycia są często demonizowane, prawda jest taka, że za większość nieprzyjemności odpowiada psychika.

Do góry