reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2012

Anja daj jakieś zdjęcia dzieciaków i swoje ;-) Fajnie będzie zobaczyć nową twarzyczkę :)

Zaza
właśnie on w ogóle nie chce smoczka. I też zastanawiam się, czy przypadkiem moja pierś mu jego nie zastępuje..

Qrde, zastanawiam się ciągle nad tym dokarmianiem. W końcu przybiera w porządku...mniej niż ostatnio, ale jednak w normie.:confused:

reklama
Już sama nie wiem :-( Z jednej strony chciałabym karmić bez dokarmiania do 6 m-ca. Taki miałam plan. Z drugiej - nie chcę żeby moje dziecko było głodne. Mogę karmić co 2 h, dla mnie t naprawdę nie problem, tylko cały pic polega na tym, że on się po prostu nie odrywa od cycka :shocked2: Wszystkie dzieci jedzą 5, 7, 15 minut, a u nas jest tak, że to ja przerywam karmienie po 30 minutach, bo on mógłby tak wisieć z godzinę, półtorej. A skoro przerywam, to skąd mam mieć pewność, że jest najedzony? Nie mam, robię to na wyczucie. I to mnie najbardziej niepokoi - gdyby się najadł, to by odrzucił cycka tak jak to robi z butelką

Iwon - domyślam się co czujesz. Może faktycznie on po prostu z tych, którzy lubią sobie podziamgać. A on przez cały ten czas tak intensywnie ssie i łyka?? Skoro ładnie przybiera, to może faktycznie mu wystarcza, a po prostu lubi długo i często. Moja ostatnio też max wytrzymuje 2,5 godziny. Fakt, że ona nie je długo, ale czasami się odrywa z płaczem i nie wiem o co jej lotto, a potem już nie chce.

Nanulinka serdeczne gratulacje jeszcze raz i dbajcie o siebie :):)

Rysica my juz kupilismy :) dzisiaj jedzonko poszlo lepie niz wczoraj :):)

Anja28 nie ma czegos takiego jak jakosc pokarmu :) pokarm jest stworzony tak zeby zaspokajac dziecko, on sie zmienia wraz z wiekiem dziecka i dostarcza to co jest potrzebne,
my dajemy kleiczek kukurydziany lyzeczka, mleko jest w butli a wszystko inne lyzeczka, bo potem od butli sie nie odzwyczai wiec wole tak :)

Iwon a moze sprobuj z laktatorem po karmieniu zeby pobudzic laktacje troche :) i wtedy mlodzieniec bedzie jadal co trzy godzinki bo bedzie dostawal wiecej tego tresciwszego pokarmu.
a co do karmienia jednym cycem to czasami jest tak ze po prostu nie da sie jednym i trzeba dawac oba, tylko wtedy warto sprawdzac czy aby napewno juz w tym pierwszym nic nie ma bo leniuszek moze nie chciec ssac bo musi sie bardziej wysilic i wtedy wola o drugi i dostaje znowu ten mniej tresciwy i stad moze wolac co dwie godziny, a nawet czesciej bo on sie tylko napije a nie naje, moze podczas jednego karmienia wyciagnij laktator, i jak bedzie sie upominal o druga to przystaw wczesniej do tej piersi z ktorej ssal i zobacz czy leci, jesli tak to niech ciagnie nawet ok pol godzinki a dopiero potem przystaw do drugiej jak bedzie jeszcze jeczal, a jesli nie leci to malego do drugiej piersi a Ty sobie laktatorem jeszcze troszke postymuluj :) jesli chcesz dalej karmic tylko cycem to bez butli
bo fakt faktem jesli dasz butle to moze byc tylko gorzej ... ja zaluuuuje do tej pory ze dalam bo myslalam ze mlodzieniec glodny a trzeba bylo tylko wytrzymac :( po dwoch tygodniach znikl pokarm a z dnia na dzien bylo coraz gorzej z cycami :(
no i to samo pytanie co zadala Muńka czy on caly czas ssie intensywnie i przelyka>?? moze po prostu robisz za smoka :p

i co do przybierania :)
Po 3 miesiącu tempo wzrostu maleje..
Niemowlęta przybierają w okresie 3-6 m-cy 110 - 120 gram/tydzień, czyli ok. 500 - 540 g/miesiąc.
W drugim półroczu przyrosty będą jeszcze niższe, początkowo średnio 375 g/mc, później nawet 270 g/mc będzie prawidłowe.

Ostatnia edycja:
Bo nie masz avatarka i suwaczków! ;-)

A co to za paczka? Ja też chcę! :tak:

I muszę w końcu moją kartę aktywować...

Chyba faktycznie źle się dzieje z moimi cyckami, bo przed chwilą mała wypiła z dwóch a później jeszcze 100 ml mm wytrąbiła! :szok:

Moja też tak ma ze czasem 2 cycki + 90 ml mm. Ale rzadko_Od 2 tyg tylko na cycu jedziemy. Z jednym wyjątkiem kiedy musiałam wyjsc i mama mm podała - enfamil AR. Taki AR ze wszystko zwróciła.

PS pochwaliłam się - zeżarła z 2 cycków i musiałam 60 dodać. Zjadła by wiecej ale nie dalam. Najwyżej obudzi sie przed 12.

Ja też się zastanawiałam co się dzieje z moim małym...przesypiał ładnie nocki, budził się może z raz góra dwa-teraz co dwie , trzy godziny. Karmię go tylko piersią.
Witaj :)
Kochana ja od urodzenia babelka mojego karmie w nocy co 2-3 g max. Czasem co godzinę nad ranem. 2 razy zdarzyło się że karmilam tylko 2 razy w ciągu nocy (21-8)

Karta Rossman beznadzieja
Nie kupiłam nic przez 3 miechy i mi dezaktywowali. Wkurzyłam się, bo ja łapie promocje w kilku miejscach, nie tylko tam kupuję. Gdy już coś kupiłam to karta okazała się nieaktywna

A co z tym HIPP? Gdzie dokładnie trzeba się zarejestrować? Wczoraj próbowałam, ale było do wyboru kilka opcji
Jaki mam wybrać temat kontaktu, by coś dostać??

Karta - ja miałam tak ze 2 razy nie zakwalifikowało mi zakupów - więc następnym razem poszłam i kupiłam coś, a za chwile 2 raz do kasy i znów jakąs pierdołe...

ja tu się rejestrowałam
https://klubmaluszka.hipp.pl/

TO JESTEM!!!

aż mi serce wali do teraz!!! nie nastawiałam się że zobaczę zarodek na 100% a tu nawet serducho słyszałam!!!
ponoć wszystko na medal, nawet cytologia okazała się niegroźna, niby II grupa, ale mam się niczym nie przejmować.
Mam odstawić duphaston, kwas 15mg i vit E 400mg. Pozostaje tylko Magnez B6 i femibion.

następna wizyta 25 października o 9 rano!

karta ciąży założona:) a tu foty:

Zobacz załącznik 502856Zobacz załącznik 502857Zobacz załącznik 502858

cudowna wiadomośc :) Trzymam kciuki i będe kibicować :) a z terminu - prawieś czerwcówa 2013 :)

Nie wiem czy pisałam ale u nas urząd miasta zorganizował akcję badań dzieci 2-6 msc. Pod względem rozwoju, rad jak prawidłowo trzymac dziecko ewentualnie korygować niektóre postawy itd. Mam termin na 9 października.

Poza tym kupiłam awaryjna sukienkę na chrzest dla niuni, umowiłam się na farbowanie (o ile do 15 października będę jeszcze miała co farbować) oi kosmetyczki. A i szukam kieckę na hipopotana (mła) na chrzest.....

Kasienka_ Ja uważam tak samo jak Ty, i twierdzę że nie ma "złego" mleka, za chudego, za tłustego. Nasza laktacja jest dopasowana pod potrzeby Naszego dziecka. Ale słyszałam że są takie poradnie.

Już sama nie wiem :-( Z jednej strony chciałabym karmić bez dokarmiania do 6 m-ca. Taki miałam plan. Z drugiej - nie chcę żeby moje dziecko było głodne. Mogę karmić co 2 h, dla mnie t naprawdę nie problem, tylko cały pic polega na tym, że on się po prostu nie odrywa od cycka :shocked2: Wszystkie dzieci jedzą 5, 7, 15 minut, a u nas jest tak, że to ja przerywam karmienie po 30 minutach, bo on mógłby tak wisieć z godzinę, półtorej. A skoro przerywam, to skąd mam mieć pewność, że jest najedzony? Nie mam, robię to na wyczucie. I to mnie najbardziej niepokoi - gdyby się najadł, to by odrzucił cycka tak jak to robi z butelką.

Ech... :-(

Kochana jaka poradnia? :sorry2: U nas nie ma czegoś takiego - w ramach NFZ przyjmują tyko w poradniach przyszpitalnych i to te kobiety które w danym szpitalu rodziły i tylko przez pierwszy miesiąc. Potem - radź sobie sama kobito. Ja za wizytę tej położnej - konsultantki musiałam słono zapłacić. Przyjechała do mnie prywatnie.

Nanulika
gratuluję fasolki! :-)

Iwon - na pewno nie ma?? Poradni? U nas na ścianie wschodniej mamy 2. I można laktator nawet pozyczyć, panie udzielają rad telefonicznie w nagłych przypadkach, i osobiście również.

reklama
Nanulika - super wiesci!!!! No nie moge sie napatrzec na te fotki Twojej fasolki. I wiesz co? Zazdroszcze Ci tego czasu ktory teraz przezywasz. Dla mnie ciaza byla najwspanialszym okresem w zyciu. Zaraz zacznie rosnac brzuszek, pierwsze ruchy, potem ostre kopniaki w zebra..... rozmarzylam sie :)

Witam nowa mamuske.

Nie pamietam ktora z Was odpowiedziala na moj post o zasypianiu Szymka w dzien ze to skok rozwojowy. Oj wykrakala na maksa. W dzien spi po 10-20 minut a dotychczas byly 2 drzemki po 40 minut i jedna 2,5-3 godziny. Oczywiscie zanim zasnie to walczy z godzine. Z jedzeniem tez jakos nie halo - raz zje, raz nie zje tyle co zawsze. Za to energia go rozpiera ponad miare. Macha konczynami w kazda strone i non stop, zabawki szybko sie nudza, lezenie na plecach jest niefajne, najlepiej na brzuchu i mama pomoz mi sie przekrecic bo nie zawsze sie udaje. W nocy pobudki co godzine i kwekanie. Ale zasypianie wieczorne i tak jest najlepsze - uparcie przekreca sie na bok tyle ze nie utrzyma sie tak zbyt dlugo bo go doopsko ciagnie to skubany wklada nogi miedzy szczebelki i jedna raczka tez sie lapie szczebelka. I tak spi. Oczywiscie jak mocniej przysnie to raczka puszcza szczebelek i wtedy sie budzi i szuka szczebelka. Nawet smoczka nie chce byleby tylko szczebelek byl w lapce. Nawet go przykryc nie mozna bo stopki ma poza lozeczkiem. O spiworku to juz moge pomarzyc, taka afere robi jak go tam wkladam ze juz wole wiecej nie probowac.
Cale szczescie ze u nas cieplo w zime bo piec na ekogroszek, inaczej to nie wiem jak by noce wygladaly.

Wybaczcie ze glownie o sobie ale naprawde mnie dzisiaj wykonczyl glut. K w pracy wczoraj na 2 zmiane a dzisiaj na 1 wiec w sumie taki maratonik 24 godzinny z maksymalnie energicznym synem mialam.

Do góry