reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

troszkę się przeraziła bo powiedziała że na tym etapie ciąży wymioty nie powinny występować a do tego taki mały przyrost mojej wagi a brzuch taki duży urósł już.. i powiedziała że jak jeszcze raz wymioty się powtórzą to położy mnie w szpitalu ;( Bo dziecko jest na pewno bardzo duże a nie ma skąd czerpać tych wszystkich składników skoro ciągle wymiotuje więc zabiera je z mojego organizmu i może sie to źle dla mnie skończyć

Ja w I ciąży wymiotowałam do 21 tygodnia.

Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie ciepło, mimo że tu już przyjaźnie długie panują i że mogę się powcinać do dyskusji :).

Witaj, zachęcamy do pisania :-)

badanie z ta glukoza chyba nie musza byc w 24tyg, dlaczego miałby byc to akurat 24 bo pierwsze słysze???
ja mam je zrobic na kolejna wizyte czyli przed 22tyg wiec z medycznego punktu widzenia nie ma to chyba jakiegos znaczenia 22, 23, 24 czy 25tydz?

A co Ty taka nerwowa jesteś? Bo wyczuwam to w Twoim poście? Z tego co wiem i pamiętam badanie z obciążeniem glukozy robi się między 24 a 28 tygodniem ciąży.

reklama
no ja właśnie też coś takiego wyczytałam jeżeli chodzi o tą glukozę :
To ostatnie badanie robi się zresztą wszystkim przyszłym mamom między 24. a 28. tygodniem ciąży (jeśli cukrzyca pojawia się po raz pierwszy w czasie ciąży, to zwykle w jej drugiej połowie).

Najpierw bada się krew na czczo, potem trzeba wypić przeraźliwie słodki roztwór glukozy (można wcisnąć do niego sok z połówki cytryny - nie wpłynie to na wynik badania, ale na smak roztworu zdecydowanie tak) i poddać się kolejnemu badaniu po godzinie. Poniżej 140 mg/dl oznacza wynik prawidłowy; od 140 do 200 mg/dl - nietolerancję glukozy; badanie powtarza się wtedy po wypiciu 75 g glukozy. Powyżej 200 mg/dl - wskazuje na cukrzycę.

hej dziewczyny ja już po wizycie,serduszko słyszałam i jak zawsze trochę paniki miałam bo przez ten mój tłuszcz trochę doktorek musiał poszukać tętna małego lub małej kazał przyjść za 3 tygodnie jakoś tak mi szybko ale może na połówkowe usg będzie chciał mnie zapisać a teraz dał skierowanie na morfologie i mocz
WITAM WSZYSTKIE NOWE MAMY CZERWCÓWKI
GKVIP2505 TERAZ ODPOCZYWAJ I ŚPIJ DOBRZE

Witam się wieczorkiem :o
Próbuje nadrobić zaległości ale nie mam już sił, znowu jestem chora ;( Boli mnie gardło i ten katar:crazy:
Gdyby nie ten katar to nie byłoby tak źle, idę dalej poleżeć, Także mam nadzieję, iż jak już będę zdrowa i nadrobie zaległości przeczytam same dobre wieści od Was :-)

hej dziewczyny ja już po wizycie,serduszko słyszałam i jak zawsze trochę paniki miałam bo przez ten mój tłuszcz trochę doktorek musiał poszukać tętna małego lub małej kazał przyjść za 3 tygodnie jakoś tak mi szybko ale może na połówkowe usg będzie chciał mnie zapisać a teraz dał skierowanie na morfologie i mocz
WITAM WSZYSTKIE NOWE MAMY CZERWCÓWKI
GKVIP2505 TERAZ ODPOCZYWAJ I ŚPIJ DOBRZE
Gratulacje :-D

A co Ty taka nerwowa jesteś? Bo wyczuwam to w Twoim poście? Z tego co wiem i pamiętam badanie z obciążeniem glukozy robi się między 24 a 28 tygodniem ciąży.

nie ma w tym poscie złości czy nerwów:eek::eek:
dlaczego tak pomyślałas??? zaskoczenia nie ukrywam i dlatego pytam. U nas robia je wczesniej.

no ja właśnie też coś takiego wyczytałam jeżeli chodzi o tą glukozę :
To ostatnie badanie robi się zresztą wszystkim przyszłym mamom między 24. a 28. tygodniem ciąży (jeśli cukrzyca pojawia się po raz pierwszy w czasie ciąży, to zwykle w jej drugiej połowie).

Najpierw bada się krew na czczo, potem trzeba wypić przeraźliwie słodki roztwór glukozy (można wcisnąć do niego sok z połówki cytryny - nie wpłynie to na wynik badania, ale na smak roztworu zdecydowanie tak) i poddać się kolejnemu badaniu po godzinie. Poniżej 140 mg/dl oznacza wynik prawidłowy; od 140 do 200 mg/dl - nietolerancję glukozy; badanie powtarza się wtedy po wypiciu 75 g glukozy. Powyżej 200 mg/dl - wskazuje na cukrzycę.

Mi gin powiedział, ze teraz juz sie to zmieniło i robi sie je tak, ze pijesz, na czczo, po godz krew i jeszcze godz - 2godziny w szpitalu:sorry:

ja zapewne teraz dostanę na te badania skierowanie, ja to w ogóle zielona jestem w tym temacie nigdy się tym nie interesowałam bo to moja pierwsza ciąża i albo czytam coś jak znajdę albo Was :-D

Hej dziewczyny
Jestem w 18 tyg ciąży a badanie na glukoze miałam robione 2 tyg temu.Nie wiem czemu tak wcześnie, ale pewnie jeszcze raz będę miała skierowanie na to....
Tak w ogóle jestem tu nowa:)

reklama
nie ma w tym poscie złości czy nerwów:eek::eek:
dlaczego tak pomyślałas??? zaskoczenia nie ukrywam i dlatego pytam. U nas robia je wczesniej.
Mi gin powiedział, ze teraz juz sie to zmieniło i robi sie je tak, ze pijesz, na czczo, po godz krew i jeszcze godz - 2godziny w szpitalu:sorry:

Nie wiem, tak to zabrzmiało ;-)

Hej dziewczyny
Jestem w 18 tyg ciąży a badanie na glukoze miałam robione 2 tyg temu.Nie wiem czemu tak wcześnie, ale pewnie jeszcze raz będę miała skierowanie na to....
Tak w ogóle jestem tu nowa:)

Witaj serdecznie :-)

Do góry