reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwiec 2012

troszkę się przeraziła bo powiedziała że na tym etapie ciąży wymioty nie powinny występować a do tego taki mały przyrost mojej wagi a brzuch taki duży urósł już.. i powiedziała że jak jeszcze raz wymioty się powtórzą to położy mnie w szpitalu ;( Bo dziecko jest na pewno bardzo duże a nie ma skąd czerpać tych wszystkich składników skoro ciągle wymiotuje więc zabiera je z mojego organizmu i może sie to źle dla mnie skończyć

Ja w I ciąży wymiotowałam do 21 tygodnia.

Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie ciepło, mimo że tu już przyjaźnie długie panują i że mogę się powcinać do dyskusji :).

Witaj, zachęcamy do pisania :-)

badanie z ta glukoza chyba nie musza byc w 24tyg, dlaczego miałby byc to akurat 24 bo pierwsze słysze???
ja mam je zrobic na kolejna wizyte czyli przed 22tyg wiec z medycznego punktu widzenia nie ma to chyba jakiegos znaczenia 22, 23, 24 czy 25tydz?

A co Ty taka nerwowa jesteś? Bo wyczuwam to w Twoim poście? Z tego co wiem i pamiętam badanie z obciążeniem glukozy robi się między 24 a 28 tygodniem ciąży.

reklama
no ja właśnie też coś takiego wyczytałam jeżeli chodzi o tą glukozę :
To ostatnie badanie robi się zresztą wszystkim przyszłym mamom między 24. a 28. tygodniem ciąży (jeśli cukrzyca pojawia się po raz pierwszy w czasie ciąży, to zwykle w jej drugiej połowie).

Najpierw bada się krew na czczo, potem trzeba wypić przeraźliwie słodki roztwór glukozy (można wcisnąć do niego sok z połówki cytryny - nie wpłynie to na wynik badania, ale na smak roztworu zdecydowanie tak) i poddać się kolejnemu badaniu po godzinie. Poniżej 140 mg/dl oznacza wynik prawidłowy; od 140 do 200 mg/dl - nietolerancję glukozy; badanie powtarza się wtedy po wypiciu 75 g glukozy. Powyżej 200 mg/dl - wskazuje na cukrzycę.

hej dziewczyny ja już po wizycie,serduszko słyszałam i jak zawsze trochę paniki miałam bo przez ten mój tłuszcz trochę doktorek musiał poszukać tętna małego lub małej kazał przyjść za 3 tygodnie jakoś tak mi szybko ale może na połówkowe usg będzie chciał mnie zapisać a teraz dał skierowanie na morfologie i mocz
WITAM WSZYSTKIE NOWE MAMY CZERWCÓWKI
GKVIP2505 TERAZ ODPOCZYWAJ I ŚPIJ DOBRZE

Witam się wieczorkiem :o
Próbuje nadrobić zaległości ale nie mam już sił, znowu jestem chora ;( Boli mnie gardło i ten katar:crazy:
Gdyby nie ten katar to nie byłoby tak źle, idę dalej poleżeć, Także mam nadzieję, iż jak już będę zdrowa i nadrobie zaległości przeczytam same dobre wieści od Was :-)

hej dziewczyny ja już po wizycie,serduszko słyszałam i jak zawsze trochę paniki miałam bo przez ten mój tłuszcz trochę doktorek musiał poszukać tętna małego lub małej kazał przyjść za 3 tygodnie jakoś tak mi szybko ale może na połówkowe usg będzie chciał mnie zapisać a teraz dał skierowanie na morfologie i mocz
WITAM WSZYSTKIE NOWE MAMY CZERWCÓWKI
GKVIP2505 TERAZ ODPOCZYWAJ I ŚPIJ DOBRZE
Gratulacje :-D

A co Ty taka nerwowa jesteś? Bo wyczuwam to w Twoim poście? Z tego co wiem i pamiętam badanie z obciążeniem glukozy robi się między 24 a 28 tygodniem ciąży.

nie ma w tym poscie złości czy nerwów:eek::eek:
dlaczego tak pomyślałas??? zaskoczenia nie ukrywam i dlatego pytam. U nas robia je wczesniej.

no ja właśnie też coś takiego wyczytałam jeżeli chodzi o tą glukozę :
To ostatnie badanie robi się zresztą wszystkim przyszłym mamom między 24. a 28. tygodniem ciąży (jeśli cukrzyca pojawia się po raz pierwszy w czasie ciąży, to zwykle w jej drugiej połowie).

Najpierw bada się krew na czczo, potem trzeba wypić przeraźliwie słodki roztwór glukozy (można wcisnąć do niego sok z połówki cytryny - nie wpłynie to na wynik badania, ale na smak roztworu zdecydowanie tak) i poddać się kolejnemu badaniu po godzinie. Poniżej 140 mg/dl oznacza wynik prawidłowy; od 140 do 200 mg/dl - nietolerancję glukozy; badanie powtarza się wtedy po wypiciu 75 g glukozy. Powyżej 200 mg/dl - wskazuje na cukrzycę.

Mi gin powiedział, ze teraz juz sie to zmieniło i robi sie je tak, ze pijesz, na czczo, po godz krew i jeszcze godz - 2godziny w szpitalu:sorry:

ja zapewne teraz dostanę na te badania skierowanie, ja to w ogóle zielona jestem w tym temacie nigdy się tym nie interesowałam bo to moja pierwsza ciąża i albo czytam coś jak znajdę albo Was :-D

Hej dziewczyny
Jestem w 18 tyg ciąży a badanie na glukoze miałam robione 2 tyg temu.Nie wiem czemu tak wcześnie, ale pewnie jeszcze raz będę miała skierowanie na to....
Tak w ogóle jestem tu nowa:)

reklama
nie ma w tym poscie złości czy nerwów:eek::eek:
dlaczego tak pomyślałas??? zaskoczenia nie ukrywam i dlatego pytam. U nas robia je wczesniej.
Mi gin powiedział, ze teraz juz sie to zmieniło i robi sie je tak, ze pijesz, na czczo, po godz krew i jeszcze godz - 2godziny w szpitalu:sorry:

Nie wiem, tak to zabrzmiało ;-)

Hej dziewczyny
Jestem w 18 tyg ciąży a badanie na glukoze miałam robione 2 tyg temu.Nie wiem czemu tak wcześnie, ale pewnie jeszcze raz będę miała skierowanie na to....
Tak w ogóle jestem tu nowa:)

Witaj serdecznie :-)

Do góry